Архів
Вівторок,
25 жовтня 2022 року

№ 39 (19983)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Споживча панорама

Права покупців захищатимуть по-новому

Олена БЕГМА.

ВЕРХОВНА Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт №6134 «Про захист прав споживачів». Він передбачає адаптацію українського правочинства до законодавства Євросоюзу, тобто вітчизняні споживачі матимуть такі ж права й гарантії, як і громадяни ЄС. Законопроєктом, зокрема, передбачено, що покупці в інтернет-магазинах повинні бути захищені не менше, ніж покупці у звичайних торгових точках.

Ще одне нововведення стосується спрощення захисту прав споживачів у суді. Документ гарантує звільнення від судового збору в усіх судових інстанціях як споживачів, так і громадських об’єднань, що захищають їхні права. Це має допомогти населенню дістати швидкий доступ до правосуддя та підвищити рівень їхнього захисту.

У разі ухвалення закон набере чинності 1 січня 2023 року.

У пріоритеті — товари
резервного живлення

ЩО УКРАЇНЦІ найчастіше купували у дні наймасовіших обстрілів з боку росії та відключення електроенергії, які припали на 10-12 жовтня? За даними одного з найбільших в Україні сайтів електронної комерціії Prom.ua, покупці переважно замовляли товари резервного живлення, зокрема батарейки, портативні зарядні пристрої. Також був великий попит на бензинові генератори, сонячні міністанції для підзарядки мобільних телефонів. На верхні сходинки рейтингу за кількістю замовлень потрапили й туристичні газові балони для пічок, плит та пальників, газові плити та пальники для кемпінгу, гасові лампи, 5-літрові каністри з гасом, сухе пальне, ліхтарики, свічки. Продаж цих товарів в означені дні миттєво зріс у рази.

Iнфляційні лещата

ІЗ МОМЕНТУ повномасштабного вторгнення росії в Україні підстрибнули ціни на чимало товарів і послуг. Так, у вересні показник інфляції пересічно становив 25,6%. При цьому транспорт подорожчав на 41,1%, харчові продукти — на 31,7%, побутова техніка — на 24,4%, алкоголь і цигарки — на 21,2%, ресторани та готелі — на 19,2%. Водночас вартість медикаментів і послуг з охорони здоров’я підвищилась на 18,6%, послуг у сфері відпочинку та культури — на 15,5%, зв’язку — на 15,7%, освіти — на 9,9%... Навіть послуги ЖКГ попри запевняння уряду в «заморожуванні» тарифів подорожчали на 4,3%.

А от що порадувало, якщо можна так сказати, так це те, що одяг і взуття модних (читай: дорогих) торгових марок нині зросли в ціні всього на якихось там 0,1%. Українцям нині не до таких покупок.

На азбест накладуть табу

ПАРЛАМЕНТ ухвалив за основу законопроєкт №4142, який серед іншого передбачає заборону використання популярного у будівництві мінерального матеріалу азбесту, а також виробів із його вмістом, включно із шифером. Фахівці називають такий закон давноочікуваним, адже це дуже шкідливий матеріал. Його пил спричиняє серйозні ураження бронхолегеневої системи і є дуже канцерогенним. Людина відразу й не помічає вплив азбесту в оселі на дихальну систему, а довготривалі кашель і подразнення в горлі сприймаються як затяжна застуда. Але згодом розвивається дискомфорт під час дихання, з’являється задишка. Лише коли ці симптоми стають яскраво вираженими, погіршують якість життя, людина звертається по допомогу до лікаря. Звичайно, лікар теж не відразу визначить таке захворювання, як азбестоз. Поки буде встановлений правильний діагноз, легені пацієнта вже можуть бути безповоротно уражені.

Між іншим, азбест давно заборонено у 86 країнах світу, в тому числі в Євросоюзі, Канаді та Австралії.

Корми для хатніх тварин стають делікатесом

У БАГАТЬОХ родинах живуть домашні тварини. За ще довоєнними даними, в Україні утримувалося приблизно 8 млн котів та 5 млн собак. Люди піклуються про них, нерідко ще й регулярно підгодовують пакетиками корму безпритульних чотирилапих. Тим часом корми для тварин протягом року подорожчали більш ніж на третину, а перша хвиля зростання цін мала місце ще до війни.

Продавці кормів для тварин нарікають, що такого стрімкого підняття цін ще не було. Внаслідок цього у другому півріччі в нас почався спад обсягів купівлі кормів. І річ тут навіть не у розплідниках, що масово закрилися, та тваринках, які стали біженцями за кордоном разом зі своїми господарями. Як зауважують експерти, просто люди, перебуваючи в матеріальній скруті, переводять чотирилапих улюбленців на їжу з власного столу – супи та каші.

Оселя у Києві, Львові та Одесі

У ЖОВТНІ в Україні стартувала державна пільгова іпотека єОселя. Скористатися нею можуть військові, правоохоронці, медики та працівники освіти. Умови: кредит під 3% на 20 років та з мінімальним першим внеском 20%. У програмі беруть участь п’ять банків: «Ощадбанк», «ПриватБанк», «Укргазбанк», «Глобус» і «Скай Банк». Вона розповсюджується і на вторинне житло, і на новобудови. При цьому площа обраної квартири має бути не більш як 52,5 м кв. на особу, котра бере позичку, та додатково по 21 м кв. на кожного члена родини. Також є обмеження щодо вартості квадратного метра і суми кредиту.

Отже, на що може розраховувати учасник програми, в якого ще немає сім’ї і який проживає, скажімо, у Києві, Одесі чи Львові? У столиці вартість квадратного метра має бути не вище 46,7 тис. грн та максимальна сума кредиту — до 2,45 млн грн. Для міста Лева гранична вартість метра — 39,8 тис. грн і сума кредиту — 2,09 млн грн. Для Південної Пальміри — 38,3 тис. грн та 2,01 млн грн відповідно. Виходячи із заявлених у програмі умов та поточних цін у названих містах, як стверджують фахівці агентства нерухомості ЛУН, киянин або одесит може собі дозволити скромну 1-2 кімнатну квартиру на вторинному ринку, а львів’янин — лише 1-кімнатну.

Недобудов має поменшати

ЧИСЛЕННІ недобудови та десятки тисяч обдурених українців — реалії ринку нерухомості. Верховна Рада ухвалила закон про захист прав інвесторів будівництва, який уже набув чинності. Що він передбачає?

Забудовник не зможе братися за будівництво та почати продавати майбутні квартири, не маючи «на руках» прав на землю та всіх дозвільних документів. Більше того, українці, які вклали свої кошти в новобудову, так само набуватимуть спеціального майнового права на майбутній об’єкт нерухомості, котре реєструватимуть у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Це означає, що недобросовісному забудовникові буде складно здійснити продаж оселі одночасно кільком особам. Закон також закріплює право покупця на розірвання угоди купівлі-продажу в разі порушення строку прийняття в експлуатацію об’єкта нерухомості більш ніж на шість місяців.

Також запроваджується так звана гарантійна частка: частину квартир забудовник не зможе продати до введення будинку в експлуатацію. Розмір частки визначатиме Кабмін. Попередньо йдеться про 10-20% від площі будинку. Якщо з будь-яких причин будівництво збанкрутує, кошти з продажу цих «гарантійних» квартир мають піти на добудову об’єкта.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визволено відважних українок
Читати
Збитки множаться
Читати
Державний магазин дров
Читати
Призов скасовано
Читати
Перевірки для переселенців
Читати
Злидні обсідають
Читати
Відновили видобуток
Читати
Полягли, рятуючи інших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове