Архів
Вівторок,
25 жовтня 2022 року

№ 39 (19983)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну

Недитяче обличчя війни

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

 Харківська область.

«Дякую вам за хліб», — каже Діма волонтерам, і моє серце стискається від болю. Поки їдемо селами Дворічанської громади Куп’янського району зі Стародуба до Колодяжного, у мене з голови не йде цей хлопчик, який разом із братом зустрів волонтерів біля хвіртки словами: «А можна ще хлібинку?». Я думаю про те, що як це так: скоро мине перша чверть ХХІ століття, а хлоп’я радіє не цукеркам чи морозиву, навіть не планшетові з відеогрою, а звичайному буханцю...

Окраєць хліба

БРАТИ живуть із дідом та бабою, пенсіонерами, у яких проблеми зі здоров’ям. Допомоги чекати нізвідки… Мати, до речі, мешкає десь у Харкові, та їхати до неї хлопці не хочуть. Від Стародуба до кордону з Росією рукою подати, і Дмитрик у свої десять розуміє, що війна після визволення наших територій не скінчиться. Тож у разі, якщо доведеться евакуйовуватися, просить забрати його з братом до рідної тітки.

Коли ми на початку жовтня возили гуманітарну допомогу, деокуповані села існували без світла й газу. У таких умовах млинців чи якогось коржа ще можна зготувати, а от щоб спекти паляничку, потрібно мати або духовку, або піч. Однак печі у зв’язку з суцільною газифікацією селяни свого часу повикидали... Тож зрозуміло, чому для Дмитрика найбільші ласощі — свіжий окраєць.

Окрім хліба насущного, не вистачає духовного. Школи в довколишніх селах у перших числах жовтня не працювали. У Харкові чи за кордоном діти навчаються дистанційно. А тут ні світла, ні Інтернету.

— Під час окупації ми ходили в школу чотири дні, — розповідає сусід Дмитра Сашко, — а відколи ті (це він про окупантів. — Авт.) дременули, сидимо без науки.

Прагнуть убити майбутнє

ВЖЕ стали крилатими слова про те, що «у війни не жіноче обличчя». Але ж і не дитяче! Коли ворог цілиться по цивільній інфраструктурі чи по хатах пересічних людей, то йому байдуже, чиє життя може обірвати артилерійський набій. Вражає німим болем світлина, яка облетіла перші сторінки світових видань і потрапила в усі теленовини: батько тримає руку вбитого на автобусній зупинці в Харкові сина і молиться над його мертвим тілом...

Маємо офіційну інформацію: станом на ранок 23 жовтня внаслідок війни загинули 430 дітей, 820 дістали поранення різного ступеня важкості. «Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та визволених територіях», — пояснили в Офісі генпрокурора.

Через війну пошкоджено 2663 заклади освіти. З них 326 зруйновано повністю, і близько 200 з цього числа — на Харківщині. В окремо взятій Золочівській громаді, що межує з рф, не вціліло жодної школи — ні в місті, ні в селах.

Iмперії потрібні яничари

МОСКОВИТИ до цієї війни готувалися ретельно. І насамперед вони відточували зброю інформаційну, розраховану на вбивство як дорослих душ, так і дитячих. До цієї думки спонукають величезні банери, розвішані по всіх містах і селах щойно звільненої від окупантів території. Одне з гасел, виведене на триколорі, що зустрічає при в’їзді в Ківшарівку: «Мы с Россией один народ». Якщо цілодобово втовкмачувати псевдоісторичну маячню в голови людей, то де гарантія, що хтось не скаже: «І справді...» А діти з їхніми ще не сформованими поглядами?

Окупанти намагаються перетворити маленьких українців на яничарів із перших днів війни. Напевне, аби в майбутньому вони не дізналися, чиїх батьків діти. Зі шкільних і публічних бібліотек вилучають і спалюють українські підручники та художню літературу. В Балаклійській громаді лише в одному закладі знищили близько півтори тисячі книжок.

У Куп’янському районі дітей змушували топтати не тільки український національний прапор, а й портрет Шевченка, і казати на камеру, яка знімала це блюзнірство, що наш Кобзар нацист. До цього не додумалися ні гітлерівці, ні більшовики. Це зомбування — як вірус, котрий можна підхопити за одну мить, а лікувати доведеться довго.

Напевне, потрібна буде психологічна реабілітація і дітям, яких вивезли нібито на відпочинок під Геленджик. За кілька місяців їм там так промиють мізки, не сумнівайтеся, що спробуй потім поставити їх на місце. Батьки кажуть — вони хотіли, щоб їхні кровиночки перебули у безпечнішому та ситнішому місці. А тепер, аби повернути дитину додому, потрібно їхати в рф, і ще не відомо, чим така поїздка завершиться. Відомо, що з окупованих територій Харківщини вивезли близько 200 дітей. Справжньої цифри не знає ніхто.

Фізик-ядерник у мирному житті, а тепер командир саперного підрозділу Леонід Онищенко спілкувався з жителями щойно визволеного невеличкого села, з якого забрали в росію чимало дітей.

— У мене склалася думка, що тут діє якась спеціальна програма окупантів, — каже він. — Уже гриміло, росіяни кидали коло Ізюма техніку і зброю, але не забували вивозити дітей…

Фото автора.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визволено відважних українок
Читати
Збитки множаться
Читати
Державний магазин дров
Читати
Призов скасовано
Читати
Перевірки для переселенців
Читати
Злидні обсідають
Читати
Відновили видобуток
Читати
Полягли, рятуючи інших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове