Архів
Вівторок,
25 жовтня 2022 року

№ 39 (19983)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну

Тримаємо енергетичний фронт

Чи встоїть наша енергетика під атаками росіян?

Олена КОЩЕНКО.

Рашисти цілеспрямовано руйнують об’єкти енергетичної інфраструктури. Такий вигляд має одна з ТЕЦ після обстрілу.

Країна-терористка росія продовжує завдавати масованих ударів по об’єктах критичної інфраструктури України. Намагаючись дестабілізувати тил, окупанти дедалі частіше б’ють по теплових електростанціях, теплоелектроцентралях, підстанціях і мережах, намагаючись посіяти паніку, упокорити українців холодом та занурити країну в тотальне знеструмлення.

Ракети і дрони проти ТЕС і ТЕЦ

ХОЧА ВІТЧИЗНЯНА протиповітряна оборона доволі ефективно бореться з ворожими ракетами, захистити всі об’єкти критичної інфраструктури практично неможливо.

Так, лише за останні 11 днів рф запустила 217 ракет, велику кількість дронів-камікадзе та артилерійських снарядів по населених пунктах у 16 областях України. Майже дві третини цього «добра» дісталося прифронтовим регіонам. А ще великою мірою — Києву та області, масовані обстріли яких віднедавна поновилися.

Проте наймасовішого від початку повномасштабного вторгнення ракетного удару по території України було завдано протягом 10-12 жовтня, коли російська терористична армія застосувала крилаті ракети, ракети протиповітряної оборони класу «земля-земля» та надані Іраном дрони-камікадзе Shahed-136. Так, 10 жовтня окупанти випустили 85 ракет, половину з яких вдалося збити нашій ППО, але кожна третя з тих, що долетіли, уразила важливий інфраструктурний об’єкт. Чернігівська, Львівська, Полтавська, Житомирська, Дніпропетровська, Сумська, Харківська, Миколаївська і Тернопільська області, а також місто Київ частково або повністю залишилися без світла. За три неповні осінні доби рашисти пошкодили близько 30% енергетичної інфраструктури. І це якщо не рахувати загального числа об’єктів галузі, й без того понівечених обстрілами від початку війни.

Таких масштабів руйнувань галузі енергетики досі не знала жодна європейська країна. Уявіть, якби це сталося не на початку жовтня, коли на вулиці було близько +18 градусів, а, приміром, у грудні, коли вже вдарили морози.

Віялові відключення

УКРАЇНА вперше наразилася на такий енергетичний терор. Але поки що єдине, що можна робити в такій ситуації, — оперативно проводити ремонтні та відновлювальні роботи. Основне навантаження нині припадає на національну енергетичну компанію «Укренерго», яка відповідає за відновлення магістральних ліній передачі, та на місцеву владу, у віданні якої системи теплозабезпечення.

Тим часом, коли електроенергії виробляється менше, ніж використовується, аби збалансувати енергосистему в умовах дефіциту інфраструктури, Укренерго змушена вдаватись до аварійних відключень електрики. За її розпорядженням регіональні оператори системи розподілу склали погодинні графіки знеструмлення. Втім, на відміну од мирного часу енергобезпекова ситуація в країні сьогодні змінюється мало не щогодини, а це відповідно вносить свої корективи у дотримання планів. Тож Укренерго може будь-якої миті дати вказівку оператору системи розподілу про зменшення навантаження. Останній своєю чергою має терміново обмежити електропостачання споживачам поза складеним графіком і на невизначений термін.

Щоправда, наразі цього не сталося. Диспетчерський центр НЕК «Укренерго» 18 жовтня опублікував заяву про те, що планові віялові відключення поки що не застосовуються. У компанії додали, що енергетики постійно працюють над відновленням живлення споживачів, які залишилися без cвітла внаслідок обстрілів. Дякуємо їм за це!

Паливні форс-мажори

ОДНАК важливо не тільки налагодити роботу мереж. Потрібно ще й забезпечити себе необхідною кількістю палива, яке генеруватиме тепло. В Україні вже розпочався опалювальний сезон. Тож яка сьогодні ситуація з накопиченими запасами вугілля і газу? Експерти заявляють — запасів основного палива на зиму буде не стільки, скільки запланував уряд.

Так, у підземних вітчизняних газосховищах нині зберігається майже 14 мільярдів кубометрів газу. Вже очевидно, що не вдасться накопичити навіть 15 мільярдів кубометрів блакитного палива, не кажучи про 19 мільярдів, як поставив завдання уряд. Відмінність між планами і реальністю, як бачимо, відчутна. І проблема в тому, як уже поінформував голова НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко, що з цього накопиченого обсягу 4,7 мільярда кубометрів — це технологічний газ, який не може бути використаний. Решти блакитного палива (і дуже в обріз) може вистачити хіба що за умови дуже теплої зими, збереження поточного видобутку газу в Україні та наявності бодай якогось транзиту.

Якою видасться прийдешня зима, ще побачимо. У фахівців є сумніви щодо збереження поточного видобутку газу в умовах війни, коли частина родовищ опинилась на окупованій території або в районах ведення бойових дій. А також — через фізичне скорочення його видобутку суто з економічних причин. Тож тепер уся надія на закордон. «Розраховуємо також на додаткові обсяги імпортного газу від наших партнерів. Про це говорили зі США, Великою Британією, Норвегією», — заявив нещодавно Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Відомо, що на закупівлю блакитного палива НАК «Нафтогаз» незабаром отримає 350 мільйонів доларів кредиту від Канади і 1,5 мільярда доларів від US Eximbank.

Загалом цієї зими Україна планує на 40% зменшити споживання газу.

Що стосується вугілля, то його вдалося накопичити близько 2 мільйонів тонн із 2,6 мільйона тонн запланованих. Урядовці вважають — якщо увійдемо в режим найжорсткішої економії, то цього теж має вистачити, навіть ураховуючи втрату потужностей ЗАЕС.

Цього року акцент зробили і на деревині. Вона стане альтернативним джерелом опалення, а в регіонах, де не вдалося відновити інфраструктуру, — мало не єдиним. Так, військові адміністрації вже одержали 562 мільйони гривень субвенцій на придбання деревини, яку передадуть у регіони, прилеглі до зон ведення бойових дій.

На державу надійся, а сам не зівай

«РОСІЙСЬКІ терористи будуть намагатися використовувати холод як свою зброю. В їхній хворій уяві українці, які сидять без світла і тепла, — це і є перемога. Вони думають, що так змусять нас капітулювати. Цього не буде», — з такими словами глава Кабміну Денис Шмигаль звернувся до співвітчизників, закликавши населення і бізнес істотно зменшити споживання енергоносіїв. За його словами, такі заходи є необхідністю та внеском у перемогу, оскільки «від кожного українця залежить те, як наша країна пройде цю зиму». А вона і за унормованим температурним режимом у приміщеннях, де перебувають люди, також буде екстремальною. Так, нинішньої зими норма мінімально допустимої температури в оселях становитиме 16 градусів, а середня — 18 градусів.

І справді, сьогодні як ніколи раніше важливе розумне використання ресурсів. Попри колосальні зусилля, яких докладають енергетики, відповідальність лежить і на всіх споживачах. Зміна побутових звичок має трансформуватись у культуру раціонального використання. А відтак — дасть змогу Україні залишатися зі світлом і пережити найтяжчий опалювальний сезон за період незалежності.

Що для цього неодмінно потрібно робити кожному з нас уже тепер? Експерти передовсім дають ось яку підказку. За ступенем енергозатратності в напрямку спадання побутові прилади можна розмістити в такому порядку: електрообігрівач, бойлер, кухонна електроплита, мікрохвильова піч, пральна машина, електрочайник, кавоварка, праска, посудомийна машина, кондиціонер, зарядний пристрій, пилосос, комп’ютер, телевізор. Користуватися ними краще вночі або в обідню пору.

Також полегшить навантаження на енергосистему у вечірні години ощадливіше використання освітлення. Якщо є така можливість, не завадило б замінити в хаті звичайні лампи розжарювання, які «з’їдають» чимало електрики, на енергоефективні LED-лампи, що беруть її до 10 разів менше.

Завжди вимикайте з розеток електроприлади, якими не користуєтеся. Після повної зарядки техніки одразу вимикайте з розеток зарядні пристрої.

Зменшіть температуру нагрівання бойлера.

Ну, і звичайно, у кого в оселі автономна система опалення, то «прикрутіть» батареї. Також бажано в зимовий період користуватися тільки однією кімнатою для життя, де можна буде підтримувати більш-менш комфортну температуру повітря. Зниження температури опалення у житлових будівлях на 3-4 градуси дасть колосальну економію в масштабах країни.

Замість післямови

РУЙНУВАННЯ нашої критичної інфраструктури є не лише стратегією «спецоперації» путінських виродків в Україні, а й певною помстою за їхні невдачі на фронті. Адже обстріли відбуваються прямо пропорційно деокупації українських територій, роблять висновок експерти. На їхню думку, чим ближче буде поразка ворога, тим більше він мститиме.

Так що росія ще не раз спробує вивести з ладу всю енергетичну інфраструктуру України. Рашисти вже анонсують, що з дедалі більшою інтенсивністю обстрілюватимуть наші ТЕС, електропідстанції, газові родовища, підземні термінали та сховища газу.

Поза сумнівом, на нас чекає найскладніша зима за всі роки незалежності держави. І найголовніші проблеми, на які Україна наразиться під час опалювального сезону, якраз пов’язані з імовірністю атак ТЕС та ТЕЦ, котрі вже неодноразово відбувалися.

Наша готовність успішно протистояти ворогові й на енергетичному фронті теж наближатиме Перемогу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визволено відважних українок
Читати
Збитки множаться
Читати
Державний магазин дров
Читати
Призов скасовано
Читати
Перевірки для переселенців
Читати
Злидні обсідають
Читати
Відновили видобуток
Читати
Полягли, рятуючи інших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове