Архів
Вівторок,
18 жовтня 2022 року

№ 38 (19982)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Чи корисне прогрівання суглобів?

«Прочитала, що важливим елементом поліпшення самопочуття при артрозі є накладання на ділянки болю зігрівальних компресів. Прошу фахової поради: як робити ці компреси?»

Олена К.

Тернопільська область.

 

ТАКІ компреси справді рекомендовано прикладати до колін, гомілковостопних суглобів, на зап’ястя та лікті — вони поліпшать кровообіг. Для цього використовують речовини, що мають погану теплопровідність, тобто тривалий час утримують тепло після нагрівання. Це може бути добре прогріті пісок, сіль, потовчена картопляна маса, селянський сир. Можна навіть розвести в гарячій воді крохмаль чи агар-агар до утворення густої суміші. Масу загортають у шматину чи шкарпетку й прикладають до проблемного суглоба, закутуючи поліетиленом і теплою хусткою.

Такі ж компреси можна класти на груди для прогрівання навіть дітям при трахеїті, а ось у разі бронхіту вони не показані.

У санаторіях із метою глибинного прогрівання до суглобів прикладають лікувальні грязі, парафін. Завдяки цьому поліпшується кровообіг, що сприяє надходженню корисних речовин і виведенню токсинів.

Перед цією тепловою процедурою хвилин за 20 потрібно поїсти. Тоді корисні речовини, що потрапили в травний тракт, встигнуть всмоктатися в кров, яка, збагачена ними, перемістить усе потрібне до хворих місць і «підживить» їх.

Серед протипоказань до таких теплових процедур є онкологічні захворювання. Гріючи суглоби, можна підштовхнути прогресування хвороби. Також не варто робити компреси в разі розширення вен, атеросклерозу, діабету. Якщо останній дав ускладнення на ноги, то прогрівання може стимулювати відкриття виразок.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.

Борис СКАЧКО, терапевт.

 

Неврит слухового нерва

«Розкажіть, будь ласка, про народні й сучасні методи лікування невриту слухового нерва».

Олексій П.

м. Козятин Вінницької області.

 

НЕВРИТ слухового нерва — це хвороба, яка, на жаль, важко піддається лікуванню. Основні зусилля спрямовані на те, щоб цей процес стабілізувати і не допустити погіршення. Лікування проводить ЛОР-лікар відповідними фармпрепаратами, які поліпшують проходження нервових імпульсів, кровопостачання, сприяють усуненню шуму, свисту у вухах, характерних для цього захворювання.

Із деякими симптомами можна боротися додатково. Наприклад, зменшити шум у вусі, тоді людина краще чує. У такому разі допомагають препарати гінкго білоба, які поліпшують кровоплин та запобігають склеюванню тромбоцитів у дрібних судинах. Відбувається це завдяки тому, що кров розріджується й швидше тече судинами. Препарати гінкго білоба (відвар, екстракт рослини) можна придбати в аптеках. Шум може зменшуватися залежно від його інтенсивності, а то й зовсім не турбувати. Та це тільки один із симптомів невриту слухового нерва.

А сам нерв травами не лікують. Якщо звернутися до лікаря в перші три дні від початку гострої фази захворювання, то можна досягти певного результату, а якщо період загострення хвороби згаяно, відновити слуховий нерв неможливо.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове