Архів
Вівторок,
4 жовтня 2022 року

№ 36 (19980)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Катма місця і коштів

Олена КОВАЛЕНКО.

В ОБЛАСТІ елеватори змушені відмовляти своїм постійним клієнтам-фермерам у закупівлях зерна через брак вільного місця у сховищах та нестачу обігових коштів. За словами заступника керівника ФГ «Урожай» Володимира Шевченка, планують звільнити місце хоча б для свого майбутнього врожаю пізніх зернових.

Збирали важко, продати складно

АГРАРІЇ КРАЮ заклопотані: урожай виростили й зібрали, а продати не в змозі через низьку цінову політику. Наприклад, пшениця майже вдвічі дешевша, ніж торік. Один із керівників аграрного підприємства припускає, що охочих придбати збіжжя немає, бо перевізники не хочуть ризикувати поїздками до кордону. Годі й говорити, що надскладною видалась збиральна кампанія. Загалом місцеві аграрії, за даними обласного департаменту агропромислового розвитку, з 2021 року не змогли продати близько мільйона тонн збіжжя.

Що буде з опаленням

ОПАЛЮВАЛЬНИЙ сезон у місті Охтирка, де на початку березня окупанти зруйнували ТЕЦ, може вчасно не стартувати. Таку ситуацію припускає директор підприємства Григорій Юрко: поставка нового котла затримується, над вцілілим обладнанням не зводять даху, а воно не працюватиме за мінусових температур. Поки мешканці Охтирки замінюють батареї та труби опалення, на ТЕЦ працівники підприємства проводять гідравлічні випробування на обладнанні, що вціліло. Збитки підприємства ще не підраховували, говорить директор, але йдеться про мільярди гривень. Окрім нового газового котла, який мають встановити на ТЕЦ, у місті готують майданчик для облаштування двох інших, які працюватимуть на щепі, — роботи мають бути виконані до грудня. Загалом централізоване опалення мають близько 8,5 тисячі абонентів, це приблизно 20 тисяч охтирців. У травні на сесії депутати міськради дозволили перейти на індивідуальне опалення 375 абонентам віддалених від ТЕЦ вулиць.

Час запасатися дровами

ВІД ПОЧАТКУ року Сумський держлісгосп реалізував населенню та установам соціальної сфери майже 28 тисяч кубічних метрів паливних дров. Це становить 64 відсотки загального обсягу реалізованої деревини. Наразі держлісгосп має договірні зобов’язання перед соціальною сферою на постачання 4,9 тисячі кубометрів дров, а також 800 кубометрів — для потреб приватних домогосподарств. Головний інженер лісгоспу Сергій Сітало висловив сподівання, що з огляду на виробничі потужності підприємства планується повністю закрити ці обсяги до середини жовтня. Зараз усі паливні дрова першочергово йдуть місцевим споживачам. Працівники лісгоспу також виконують замовлення для потреб оборони. Планують до кінця року заготувати ще 15 тисяч кубів паливної продукції. Пам’ятаючи, що ліси не ростуть так швидко, як вирубуються, важливо висаджувати якомога більше дерев — і восени, й весною. У лісгоспі дбають і про це.

Знову сплеск захворюваності

У СУМАХ погіршується ситуація з коронавірусом. Про це повідомила начальниця управління охорони здоров’я міськради Олена Чумаченко. Кількість хворих щотижня збільшується у рази. Чотири людини померли від цієї хвороби. За інформацією міськради, більша частина хворих потребує кисневої терапії, кілька під’єднані до апаратів штучної вентиляції легень. У майже двох десятків дітей підтверджена наявність коронавірусу, одному малюку знадобилась киснева терапія, він був переведений до реанімації.

Коноплею по ворогу

ТРАДИЦІЙНИЙ фестиваль «Конопля Фест», який відбувся в обласному центрі, іще раз підкреслив важливість стратегічного ресурсу — технічних конопель, які тут вирощують. Край є лідером серед регіонів України з розвитку коноплярства. Посівні площі під цією культурою тут збільшено до 436 гектарів, це на шість відсотків більше порівняно з минулим роком. Учасники дійства, знайомлячись із новим сортом посівних конопель Софія, репрезентованим Інститутом сільського господарства Північного Сходу НААН, дізналися багато цікавого. Наприклад, що технічні коноплі є основою для виробництва пороху, який не має аналогів у світі, також це високоякісна сировина для канатів і парашутів. Конопляні волокна ні в чому не поступаються синтетичному кевлару, з якого виготовляють бронежилети. А ще це тканина для пошиття натурального, дихаючого і практично «незнищенного» військового одягу, спідньої білизни, яка чудово себе зарекомендувала в екстремальних умовах, коли відсутні будь-які засоби гігієни. Так що розвивати коноплярство є вельми актуальною справою навіть під час війни.

Крадіжка піску — кримінальний злочин

СЛІДЧІ відділення поліції №1 у Тростянці припинили протиправну діяльність одного з комунальних підприємств, яке незаконно без відповідних документів за допомоги спеціальної техніки видобувало пісок на території колишнього заводу. І не відомо, скільки б іще збитків завдало державі, якби не втрутились правоохоронці. Поліцейські вилучили автомобілі, навантажені піском, та навантажувач. За цим фактом слідчі поліції вже відкрили кримінальне провадження за ч. 1-ю ст. 240-ї «Порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин» ККУ. Слідство триває.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими майже готові
Читати
Без призову
Читати
Підкошуються добробут і здоров’я
Читати
Жнива тривають
Читати
Повертаються до життя
Читати
Партнери надали допомогу
Читати
Знайшли нове місце
Читати
На чужині
Читати
Скалічені війною долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове