Архів
Вівторок,
4 жовтня 2022 року

№ 36 (19980)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну

Вік пенсійний, а пенсії нема

Галина ВЕРНИГОРА.

БАГАТО співвітчизників, які цього року досягли пенсійного віку, не зможуть вчасно вийти на відпочинок — у визначені законом 60 років. Річ у тому, що є дві основні обов’язкові умови виходу на пенсію: досягнення пенсійного віку та наявність необхідного страхового стажу. Якщо з першою умовою в усіх рано чи пізно складається, то з другою пощастило не всім. Хоча у багатьох стаж роботи вимірюється не двома і навіть не трьома десятиліттями.

Проте стаж стажу — різниця. Адже цього року для вчасного виходу на пенсію потрібно мати щонайменше 29 років страхового стажу. А він може бути значно меншим, ніж загальний трудовий стаж. Тоді як страховий стаж — це період роботи, під час якого за працівника сплачувалися податки і, найголовніше, сплачувався єдиний соціальний внесок, з якого і здійснюються пенсійні виплати. І якщо в якийсь період ви працювали неофіційно і в цей час за вас ніхто не платив ЄСВ, то ці роки можна викреслити зі страхового, а отже, з пенсійного стажу.

Ще один неприємний момент: якщо вам нині не вистачило всього року страхового стажу, щоби вийти на пенсію в 60, то й наступного, коли вам буде 61, ви не зумієте «наздогнати» пенсію. І ось чому: 2023-го потрібно буде мати вже 30 років страхового стажу, щоби вийти на пенсію.

Тоді вам залишається ще один варіант — піти на пенсію 2025-го, коли виповниться 63 роки, якщо на той момент у вас буде накопичено щонайменше 22 роки страхового стажу. А якщо й тоді його не вистачить, то залишається ще одна спроба — піти на пенсію у 65. Для цього 2027-го достатньо буде мати 15 років страхового стажу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими майже готові
Читати
Без призову
Читати
Підкошуються добробут і здоров’я
Читати
Жнива тривають
Читати
Повертаються до життя
Читати
Партнери надали допомогу
Читати
Знайшли нове місце
Читати
На чужині
Читати
Скалічені війною долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове