Архів
Вівторок,
4 жовтня 2022 року

№ 36 (19980)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну

Фронт із вітряками

Анатоль ЛЮДВІКОВ.

НАВІЩО відкривати фронт із вітряками? Тобто з «російськими письменниками». Це ж маячня. Національні письменники представляють певні нації. Але ж росії ніколи не було й нема. Читаю в «Малой советской энциклопедии» 1959 року: «Русские — нация, основное население РСФСР». Зрозуміли? Навіть у цій імперській енциклопедії — голосі «рускава міра», немає росії як такої. Та й де ж узяти те, чого не існує взагалі?..

Була і є москва — монголо-татарський улус, оточений болотами, не було й нема «рускава народа», є московити. Відповідно нема й не було російської літератури, російських письменників. Був конгломерат іноземців, які оселилися в московії і писали на «руском язике»... Німецьке походження мали Авенаріус, Блок, Герцен, Салтиков-Щедрін, Фет і чимало інших. Українське походження — Ахматова (Горенко), Аверченко, Бунін, Гоголь, Зощенко і багато-багато інших. Євреями були Антокольський, Багрицький, Еренбург, Мандельштам, Пастернак і ще велика кількість літераторів. Татарське коріння в Аксакова, Достоєвського, Карамзіна, Огарьова, Тургенєва та інших. Тютчев — італієць, Лермонтов — шотландець. У Пушкіна в жилах текла багатокомпонентна суміш. Це докладно описано у книжці історика та публіциста Павла Штепи «Московство».

Нашкодити тому, чого немає, «інквізиція» не може, а от бродіння в читаючому суспільстві спровокує. Комусь здається, що це «на часі»?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими майже готові
Читати
Без призову
Читати
Підкошуються добробут і здоров’я
Читати
Жнива тривають
Читати
Повертаються до життя
Читати
Партнери надали допомогу
Читати
Знайшли нове місце
Читати
На чужині
Читати
Скалічені війною долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове