Архів
Вівторок,
4 жовтня 2022 року

№ 36 (19980)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну

Довга дорога від війни

Любов ПОПОВИЧ.

м. Кропивницький.

 

Маломобільних людей на вокзалі у Кропивницькому з вагонів виводять або виносять рятувальники, медики, волонтери.

Через активні бойові дії на Сході та Півдні України ще з весни триває евакуація жителів фронтових областей. Кіровоградщина зустріла десятки потягів з вимушеними переселенцями із Покровська, що на Донеччині. Серед тисяч евакуйованих чимало людей з інвалідністю, маломобільних, дітей… Історія кожного переселенця — це особиста трагедія і біль од вирваного з коріння життя у рідних домівках.

«Їжі не було. Рятували вишні»

75-річний Аркадій Сніткін (на фото) з Авдіївки Донецької області приїхав евакуаційним потягом до Кропивницького. З собою забрав єдину рідну істоту — вівчарку Геру. Чоловік пересувається на візку, бо одна нога ампутована. Про себе розповідає, що жив сам, рідних не має. Пара клунків із речами — все, що взяв із нажитого.

Дорога видалася важкою і для нього, і для чотирилапого друга. Чоловік не здатен пересуватися без сторонньої допомоги, а тварина весь час була в наморднику. Та Гера немовби розуміла всю складність ситуації, в якій опинилися господар і вона, тож трималася стійко.

Про своє життя в рідній Авдіївці під час війни Аркадій розповідає скрушно.

— Щодня постійні обстріли. Будинки майже всі розбиті, ні газу, ні електрики. Ще у травні в мене не стало їжі, всі крупи скінчилися. Знайшов три качани кукурудзи, зерно змолов на кавомолці, а стрижні перебив на дерть. Залишилася в мене сіль після соління сала, я її заливав водою, і там спливали маленькі крупинки смальцю, дістав з підвалу банку з перекрученими помідорами і з цього варив таку собі мамалигу, — згадує чоловік.

Аби приготувати їжу, потрібно було розпалювати вогонь на подвір’ї, проте це становило велику небезпеку, адже рашисти відстежували, звідки йде дим, і туди стріляли. У будинку від вибухів повилітали вікна й двері, осколками побило дах.

Чоловік розповідає — на початку травня в нього зацвіла абрикоса. Гадав, плоди достигнуть, він їх висушить і їстиме взимку. Але коли вийшов на подвір’я після чергового обстрілу, побачив, що дерево обгоріло. Пізніше довідався, що рашисти бомбили місто фосфорними снарядами, які випалюють усе в радіусі дії.

На вулиці, де жив чоловік, майже не залишилося людей. Не було кому йому купити і принести якихось харчів. «Їжі не стало. Рятували вишні, що достигли на дереві, — оце й увесь мій харч. А Геру вже зовсім не мав чим годувати. Я був у розпачі. Мені підказали номер «гарячої лінії», за яким можуть допомогти виїхати з Авдіївки. Зателефонував, а вже наступного дня до мене прийшов чоловік, дав сухпайок і сказав, що завтра відправлятиметься поїзд до Кропивницького. Це був наш шанс вибратися живими», — каже літній чоловік.

Коли потяг прибув до місця призначення і волонтери допомогли Аркадієві та Гері вибратися з вагона, він полегшено зітхнув. Тут його, як і всіх евакуйованих, одразу нагодували і напоїли гарячим чаєм. Не забули й про собаку, їй теж дали поїсти.

Аркадія Сніткіна, як і всіх переселенців, котрі забрали своїх домашніх улюбленців, не розлучили з вірною вівчаркою. Чоловікові надали житло. Обоє трохи заспокоїлися після пережитого. Аркадій Сніткін вірить, що після перемоги повернеться до рідної Авдіївки.

Три дні пішки тікали полями

НЕЙМОВІРНО тяжкою і довгою була дорога з села Підстепне Херсонської області на Кіровоградщину для Наталії Макаренко та трьох її синів. Про страхіття існування, інакше й не скажеш, на окупованій території жінка не може розповідати без сліз. Каже, рашисти жорстоко поводяться з місцевими, особливо якщо ті не приховують своєї проукраїнської позиції.

— Жити стало неможливо. В магазинах продуктів нема, на ринках ціни космічні, ліків не купиш... Росіяни тримають людей у страху, грабують. Можуть просто на вулиці зупинити й відібрати телефон начебто для перевірки. На будь-який опір вони зразу стріляють. Я зателефонувала знайомим з Олександрійського району Кіровоградщини і домовилася переїхати до них. Але ж вибратися з Херсонської області дуже важко. Людей не випускають. Ми з синами зібрали речі й три доби переховувались у полях, бо хтось виказав рашистам, що я підтримую Україну, а ще мій молодший син — кримський татарин. Мене попередили, що додому нам повертатися не можна… Потім вийшли на трасу, і добрі люди довезли нас до Запоріжжя. Там ми дізналися про евакуаційний потяг із Покровська до Кропивницького. Так дісталися цього міста, — схвильовано розповідає жінка.

Трохи перепочивши, підкріпивши сили й діставши психологічну підтримку, Наталія Макаренко з дітьми поїхала в село Микільське Олександрійського району. Там їх уже чекали. «Я дуже вдячна людям, які допомогли нам вибратися з того пекла і знайшли житло. Ми не пропадемо, вміємо працювати на землі. Аби тільки якомога швидше вигнали клятих рашистів із нашої України», — зі сльозами на очах висловила надію Наталія.

Уже наступного дня після заселення людям привезли гуманітарну допомогу — борошно, олію, крупи, дитяче харчування, засоби гігієни. Такі ж набори отримали й переселенці, яких прийняли інші громади. Начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович запевнив, що, крім надання матеріальної підтримки, сприятимуть людям у влаштуванні дітей у садочки та школи й у пошуку роботи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими майже готові
Читати
Без призову
Читати
Підкошуються добробут і здоров’я
Читати
Жнива тривають
Читати
Повертаються до життя
Читати
Партнери надали допомогу
Читати
Знайшли нове місце
Читати
На чужині
Читати
Скалічені війною долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове