Архів
Вівторок,
4 жовтня 2022 року

№ 36 (19980)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну

Удар по енергетичній безпеці

Олена КОЩЕНКО.

Осінньо-зимові холоди стануть ще одним випробуванням для України. Ворог, який уже вісім років поспіль веде гібридну війну проти нашого народу, а нині, вдавшись до повномасштабного вторгнення, нещадно обстрілює мирні міста і села, найхолоднішої пори року спробує дестабілізувати українську енергетичну систему. Щоби упокорити нас темрявою і холодом. Яка на сьогодні склалася ситуація в енергетичному секторі?

Коли твій сусід — неадекватний терорист

ГЕНЕРАЦІЯ електроенергії в Україні ґрунтується на атомній енергетиці, спалюванні вугілля, мазуту, природного газу, біопалива, а також застосуванні відновлюваних джерел енергії вітру, води, сонця. Згідно з даними Міністерства енергетики, протягом восьми років війни рашисти загарбали загалом 35% підприємств, що виробляли електроенергію.

Разом із тим за 7,5 місяця повномасштабного вторгнення під контролем росії опинилось понад 50% усієї потужності атомних і теплових електростанцій країни. Серед них вісім місцевих виробників тепла, розташовані у містах. А також п’ять великих електростанцій: найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі Запорізька АЕС, ДТЕК Запорізька ТЕС, Каховська ГЕС, Вуглегірська ТЕС, ДТЕК Луганська ТЕС. Ще чотири електростанції розташовані менш ніж за 20 км від лінії фронту: ДТЕК Криворізька ТЕС, ДТЕК Курахівська ТЕС, Зміївська ТЕС, Слов’янська ТЕС.

Крім того, ворог пошкодив 12 ТЕС і три ТЕЦ. А також знищив єдиного виробника тепла і гарячої води в місті Охтирка. Водночас Україна втратила 30% сонячної та понад 90% вітрової генерації.

Нищення об’єктів вітчизняної енергетичної структури триває, стаючи дедалі інтенсивнішим із наближенням холодів. Так, лише останніми днями рф завдала у шести областях низку ударів по українських дамбах, а також електростанціях та підстанціях. «Україна готується до різних сценаріїв проходження опалювального сезону, бо коли твій сусід — неадекватний терорист, можливі будь-які варіанти розвитку подій», — констатував Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Слушно сказано.

За інформацією Міністерства енергетики, вже зараз, на початку жовтня, через бойові дії знеструмленими залишаються 1303 населені пункти, в яких проживає близько 773 тисяч людей. Найбільше страждає населення Донецької, Харківської та Луганської областей, де без електрики існує 688 тисяч споживачів. А додаймо до цього ще майже 600 тисяч українців (357 тисяч із них — із Донеччини), які через різні непереборні причини нині ще й без газопостачання…

Чи загрожує Україні повне знеструмлення?

ЯК БАЧИМО, ворог завдав потужного удару по нашій енергетичній безпеці. Вочевидь, доведеться-таки посидіти у неопалених і знеструмлених оселях. Власне, подекуди це вже має місце.

Так, пізно ввечері 11 вересня окупанти завдали ракетних ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури на Сході України. Одразу в п’яти регіонах відбулося знеструмлення, бо спрацювали системи захисту на об’єктах енергетики. Тоді за чотири години вдалося налагодити альтернативні маршрути, і подача електрики відновилася.

Ще небезпечнішим, вважають фахівці, є руйнування розподільчих центрів — великих підстанцій, через що можуть залишитися без світла цілі регіони. Відтак чи загрожує нам знеструмлення у масштабах всієї України?

У Міністерстві енергетики поки що утримуються від найпесимістичніших заяв із цього приводу. Принаймні експерти стверджують, що українська енергосистема свого часу будувалась із серйозним запасом міцності. І що у більшості регіонів зберігається можливість у разі найкритичнішої ситуації «підживити» споживачів різними гілками магістральних електромереж. Електроенергії, генерованої на контрольованих нашим урядом територіях, має вистачити і на зимові холоди, оскільки зараз в Україні профіцит потужності.

За даними Міненерго, ще до повномасштабного вторгнення рф загальна потужність вітчизняної енергомережі сягала 54 ГВт щогодини. Тоді попит на електроенергію був на 30% вищим, а країна пересічно споживала 16-17 ГВт електрики щогодини. Аби підтримувати баланс у таких умовах, енергетики розділили генерацію на різновиди. Скажімо, АЕС, які виробляють електроенергію одним рівним графіком, стали «базовою потужністю». ТЕС, ГЕС і ГАЕС дістали статус «балансуючої» генерації, оскільки на відміну від атомних електростанцій можуть швидко збільшувати та зменшувати виробництво залежно від попиту на електрику в країні. Простою мовою — АЕС здебільшого забезпечують електроенергією підприємства, а ТЕС — населення.

Хоча це все одно не означає, що навіть більш-менш благополучні регіони будуть застраховані від перебоїв, а відтак і локальних знеструмлень. Зона ураження російськими ракетами охоплює всю Україну. Якщо цілеспрямовано знищувати ТЕЦ, ТЕС, інші об’єкти енергетичної інфраструктури, будь-яка система не витримає. Становлять загрозу й ураження об’єктів залізниці, якою доставляється на станції вугілля.

Але й тут в урядовців є, так би мовити, план «Б», тобто запасний, і навіть не один. Якщо Україні взимку не вистачатиме електроенергії, то зможемо компенсувати це дорогим імпортом з Європи, обмежити постачання бізнесу чи зупинити експорт електрики до країн Євросоюзу.

Дуже хочеться сподіватися, що нам усім пощастить пережити осінньо-зимові холоди без енергетичних загальнонаціональних потрясінь. Як запевнили у профільному міністерстві, «Україна робить усе, щоб пройти майбутній опалювальний сезон, наскільки це можливо, спокійно». Хоча фахівці припускають не лише локальні віялові відімкнення електроенергії, а й припинення постачання природного газу в окремих регіонах.

Енергоатом, Укренерго, Нафтогаз звітують

ЗРОЗУМІЛО, що енергетична безпекова ситуація в державі передовсім залежатиме від ситуації на фронті. Зокрема й від того, чи вдасться витурити рашистів із тієї ж Запорізької АЕС та інших захоплених об’єктів стратегічної інфраструктури. А також від оперативності та професійності галузевих структур.

Іще влітку національна енергетична компанія Укренерго — оператор системи передавання електроенергії в країні, розглянула кілька сценаріїв проходження зими з різним набором електростанцій. Керівник компанії Володимир Кудрицький заявив, що розроблено резервні схеми живлення споживачів і сформовано великий запас комплектуючих і деталей для ремонту підстанцій та ліній електромереж.

Готуються й виробники електроенергії. Наприклад, Енергоатом — оператор усіх АЕС в Україні, навіть зміг доставити партію запчастин, дизелю та хімічних реагентів на окуповану Запорізьку електростанцію. Як відомо, в рашистів не вийшло «вкрасти» ЗАЕС — відключити її від української енергосистеми з подальшою інтеграцією в російську. Сьогодні ворог використовує Запорізьку АЕС як один з елементів ядерного шантажу, зберігає на ній свою зброю та військову техніку, обстрілює станцію і місто Енергодар, звинувачуючи в цьому ЗСУ.

Водночас повсюди, де тільки є змога, активно відновлюється пошкоджена інфра­структура. За даними уряду, станом на сьогодні 52% зруйнованих об’єктів вдалося відновити.

Також Україна продовжує закачувати газ у власні підземні сховища. Як запевняє міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, уже накопичено 14 млрд кубометрів блакитного палива. Ми повідомляли, що ще у червні прем’єр-міністр Денис Шмигаль дав завдання Нафтогазу, який веде промисловий видобуток із внутрішніх родовищ, довести рівень запасів до 19 млрд куб. Однак очільник компанії Юрій Вітренко відповів, що до середини жовтня зробити це «малореально». До речі, в ідеалі Україні, аби спокійно пережити опалювальний сезон, за словами експертів, добре було б до середини жовтня накопичити у ПГС не менш ніж 22-23 млрд кубометрів. Але, на жаль, власного видобутку для такого закачування не вистачить, а на купівлю імпортного блакитного палива Нафтогаз банально не має грошей…

Що стосується вугілля, то на початок жовтня на складах ТЕС його було накопичено понад 2 млн тонн. Теж не густо. Так що і теплоелектростанції взимку будуть на «голодному пайку». Ще й ряд їх пошкоджено ворожими обстрілами.

У липні Кабінет Міністрів виділив із бюджету 1,4 млрд грн на ремонт понівечених ТЕЦ і закупівлю обладнання, щоб у разі аварій забезпечити людей теплом і водою. А Київ і Харків закуповують генератори та організовують пересувні пункти для обігріву…

Словом, енергетична безпека України — у великій небезпеці. Відтак уся надія — на самих громадян. І завбачливим можна назвати підхід місцевої влади, представники якої просять населення самотужки підготуватися до можливих перебоїв у тепло-, газо- й енергопостачанні. А в регіонах, що поблизу зон бойових дій, потрібно вже починати організовувати евакуацію населення на опалювальний період та вирішувати питання, де і як розміщувати людей…

Загалом на окупованих територіях України знаходиться 35% вітчизняної генерації електроенергії. За даними Міністерства енергетики, протягом восьми років війни держава втратила понад 50% усіх теплових потужностей, а також 30% сонячної та більш як 90% вітрової генерації. Серед них 27 середніх та великих електростанцій, 17 із яких росія окупувала цього року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими майже готові
Читати
Без призову
Читати
Підкошуються добробут і здоров’я
Читати
Жнива тривають
Читати
Повертаються до життя
Читати
Партнери надали допомогу
Читати
Знайшли нове місце
Читати
На чужині
Читати
Скалічені війною долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове