Архів
Вівторок,
4 жовтня 2022 року

№ 36 (19980)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Вирішальний голос — у ЗСУ

Михайло ВЕДМІДЬ.

ПІСЛЯ вдалого контрнаступу на Харківщині, коли наші війська визволили майже всю територію області, Збройні сили України минулого тижня провели ще одну вдалу операцію зі звільнення території Донеччини. У суботу, 1 жовтня, Міноборони України офіційно підтвердило інформацію, що російське угруповання в Лимані Донецької області взяте в оточення. За даними військових, в оперативному «котлі» опинилося близько 5,5 тисячі солдатів зс рф.

Того ж дня міноборони росії заявило про відведення військ із Лимана, куди раніше увійшли українські війська: «У зв’язку зі створенням загрози оточення союзні війська були відведені з населеного пункту Красний Лиман (стара назва Лимана. — Ред.) на більш вигідні рубежі».

Тут треба зауважити, що Лиман використовувався загарбниками (як і Ізюм на Харківщині) як один із ключових опорних пунктів для атаки на Слов’янськ. Взявши під контроль Лиман, ЗСУ дістали також можливість тримати під вогневим контролем дорогу зі Сватового до Кремінної, яка є важливою для постачання ворожого угруповання у південно-західному секторі Луганщини. Таким чином, не виключено, як стверджує очільник Луганської обласної ВЦА Сергій Гайдай, що визволення Лимана стане початком деокупації Луганщини.

Ці неочікувані для ворога успішні дії ЗСУ — своєрідна відповідь на так звані референдуми і спроби анексії частини території нашої країни. «Українська армія має і завжди матиме вирішальний голос на сьогоднішніх та будь-яких майбутніх «референдумах», — заявили в Міноборони.

На Заході гідно оцінили фаховість і воєнне мистецтво командування та мужність і високопрофесійні навички особового складу Сил оборони України. І це ще один вагомий аргумент для надання нашій країні військової та іншої допомоги в її боротьбі з країною-агресором, охочою до чужих земель.

До речі, у суботу, 1 жовтня, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав: «Сьогодні вступив у силу закон США про ленд-ліз для України. А значить — більше зброї різної та якісної». Він висловив упевненість, що Україна неодмінно поверне собі всі свої території.

Після проголошення путіним анексії території чотирьох областей України — Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської — Президент України Володимир Зеленський зробив рішучу заяву. Він наголосив, що після такого брутального і цинічного рішення жодні переговори з країною-окупантом неможливі. Принаймні за нині чинного президента рф, тобто очільника кремля путіна.

Щоправда, трохи згодом таку категоричну риторику на Банковій трохи пом’якшили. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю італійському виданню La Repubblica заявив, що перемовини з рф таки можуть відновитись, але лише за однієї умови: «Росія не хоче вести переговори — вона лише висуває ультиматуми. Якщо російська армія покине всю територію України, включно з Кримом, переговори можуть відновитися».

Він також підкреслив, що оголошення росією анексії окупованих нею Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей, як і проведені на цих територіях псевдореферендуми, нічого не змінюють для України. Ці регіони були й залишаються українськими, й Українська армія боротиметься за їх визволення. Ну, а у кого вирішальний голос на різних «плебісцитах», в Міноборони вже пояснили.

Коментуючи нахабні й цинічні дії кремля із захоплення частини наших земель, Зеленський повідомив, що Україна подаватиме заявку на терміновий вступ до НАТО. Судячи з усього, така заява виявилася цілковитою несподіванкою як для ворога, так і для союзників. В рф розцінили це як прямий заклик до безпосереднього вступу Північноатлантичного альянсу у війну з росією. У самому ж НАТО його очільник Ян Столтенберг дав дуже нечітку відповідь на пропозицію українського Глави держави. Мовляв, Україна, як і будь-яка інша демократична країна, має повне право самостійно визначати свою політику, зокрема й щодо вступу до того чи іншого союзу, зокрема й до НАТО.

Конкретнішими виявились у Білому домі, де вважають, що вступ нашої країни до цього військово-політичного блоку «не на часі». Так, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що питання вступу України до НАТО поки що не в пріоритеті. На його думку, союзникам краще зосередитись на підтримці України в боротьбі з російською агресією.

Фактично те ж саме сказав і очільник дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель. Він уважає, що приєднання України до Альянсу «не є основним питанням наразі». За його словами, сьогодні важливо продовжувати підтримувати нашу країну, як це робилося досі, та продовжити санкції проти росії.

Натомість незгоду з такою позицією висловили лідери країн — членів Альянсу Центрально-Східної Європи. Дев’ятеро їхніх керівників виступили зі спільною заявою, в якій висловили тверду підтримку рішенню Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо майбутнього членства України. «Ми підтримуємо Україну в її захисті від російського вторгнення, вимагаємо від росії негайного виведення військ з усіх окупованих територій і закликаємо всіх членів Альянсу суттєво збільшити військову допомогу Україні», — підсумували президенти Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини.

Тож наразі питання залишається відкритим. Хоча при цьому двері до НАТО для України на сьогодні фактично закриті. На відміну від Швеції та Фінляндії. Та живемо у такі часи, що ситуація може змінитися докорінно і дуже швидко.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими майже готові
Читати
Без призову
Читати
Підкошуються добробут і здоров’я
Читати
Жнива тривають
Читати
Повертаються до життя
Читати
Партнери надали допомогу
Читати
Знайшли нове місце
Читати
На чужині
Читати
Скалічені війною долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове