Архів
Вівторок,
27 вересня 2022 року

№ 35 (19979)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Тихе полювання триває до грудня

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

ДОСВІДЧЕНИЙ грибник Василь Овдіюк із Рівненщини тихе полювання розпочинає в травні, а завершує на початку зими.

— Так-так, торік саме четвертого грудня я збирав чудові польські гриби на Рівненському Поліссі, ближче до кордону з білоруссю, — уточнює, вловивши моє здивування. — Тепер зі зрозумілих причин ці території під забороною. Втім, для грибників місць у наших лісах вистачає й без прикордоння. Ось днями знайшов у своєму рідненькому Спасівському лісі на Здолбунівщині справжнього білого велета завважки… скільки б ви думали? Кілограм 615 грамів! Діаметр капелюха — 30 сантиметрів, висота ніжки — 25. І хоча заміри проводилися без представників Книги рекордів Гіннесса, але з двома «понятими». Чистісінький, білісінький, неначе чекав на мене просто на галявині. Правду кажуть: твої гриби від тебе точно не втечуть.

Пан Василь, якому нині 67, — фаховий юрист. Затятим грибником став добрий десяток років тому. Ще більше посприяв захопленню… коронавірус. Тоді усім переконливо радили уникати контактів — пригадуєте? От чоловік і прямував до лісу: і з людьми зайве не перетинаєшся, й легені тренуєш. І, звісно, релаксуєш на повну: тож міцний сон, що відновлює нерви та сили, гарантований. До речі, відтоді побільшало людей у лісах, бо звикли до відпочинку на природі. Хтось просто гуляє, хтось на пікніки приїздить. Нехай собі, вважає пан Василь. Єдина його претензія до земляків — смітять і не прибирають після себе. Ну як із цим можна змиритись?

…Його телефон переповнений світлинами грибів: очей не відвести від цієї краси! Раніше, каже, носив із собою на шиї фотоапарат, тепер усе в телефоні. Тут і навігатор — узагалі чудова річ, яка не дає заблукати, ще й фіксує грибні місця. Бо місцеві грибники не люблять ними ділитися. А тут — ось: Мости, Єльня, Річки, Червона Калина…

Василь Петрович зазвичай збирає білі, лисички, красноголовці, польські та бабки. На прохання знайомих бере опеньки, парасольки чи рижики. За своє життя не продав жодного гриба! А ось роздає людям охоче: якось лише за одне «полювання» роздав шість відер(!) опеньків!

Для себе ж білі гриби сушить в електросушарці (до речі, зі згаданого рекордсмена вийшло дві закладки!), лисички чи польські відварює й заморожує. А невеличкі грибочки дружина маринує.

Бачили б ви, якою непідкупною щирістю світяться очі цього залюбленого в рідний край чоловіка! А як цікаво він розповідає про свої лісові пригоди на власній сторінці в соціальній мережі! До речі, де б не був — у місті, в селі чи в лісі, — Василь Овдіюк щодня пішки долає щонайменше 15 кілометрів. Це, каже, його норма: тоді почувається, як на 30, максимум — на 40 років. Отакий нехитрий рецепт здоров’я та гарного настрою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Герої вже вдома!
Читати
Акциз на пальне відновлено
Читати
Електрики наразі вистачає
Читати
Свій завод боєприпасів
Читати
Стоять осторонь
Читати
Як здобути додаткову професію
Читати
Нові політв’язні путінського режиму
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове