Архів
Вівторок,
27 вересня 2022 року

№ 35 (19979)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Нищать аграрну інфраструктуру

Підготувала Маргарита СИТНИК.

ВНАСЛІДОК повномасштабного російського вторгнення пошкоджено 15,7% українських зерносховищ — такі дані оприлюднила неурядова організація Conflict Observatory. Станом на липень загарбники контролювали відповідні об’єкти загальною потужністю близько 6,24 млн т. На вільній території нашої держави було пошкоджено сховища місткістю 2,25 млн т, а на окупованій — 0,82 млн т. У держдепі США наголосили, що саме дії росії загострили глобальну продовольчу кризу та призвели до стрімкого зростання вартості пшениці, а навмисне знищення зерносховищ може характеризуватись як воєнний злочин і порушення Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року, і закликали до подальшого розслідування таких випадків.

Пасічники тримають тил

ВІЙНА не знищила працьовитих комах і людей, які їх доглядають: за прогнозами Інституту бджільництва, обсяг заготовленого цього року меду сягне 100 тисяч тонн. Спілка пасічників дає навіть вищу потенційну цифру: 120 тис. т. Утім, ситуація специфічна: меду все ж зберуть менше, бо чимало полів стояли незасіяними. Однак навесні через перешкоди для експорту утворився надлишок, відтак усе разом і дає пристойні цифри. Закупівельна ціна у гривнях, за прогнозами, не зміниться, однак у валюті впаде з 2,4 до 1,6 дол. Пасічники не вважають таку ціну заготівельників справедливою, бо реальна вартість українського меду в країнах Євросоюзу становить понад 3 євро.

Буде сіль

ЧЕРЕЗ російські обстріли зупинилося держ-підприємство «Артемсіль» на Донеччині, яке повністю забезпечувало внутрішні потреби країни. Однак без солі обійтися не можна, відтак ведеться активна робота із заміщення втраченого. Потужності для цього має, зокрема, Закарпаття: на території Тячівського району знаходиться Буштинське соляне родовище. Голова ОВА Віктор Микита повідомив, що в результаті попередніх геологічних досліджень виявлено величезний пласт, котрий починається із 35 і залягає до 500 метрів.

За інформацією посадовця, було укладено угоду з ТОВ «КАТІОН ІНВЕСТ», яка дасть можливість розробляти родовище та добувати близько 150 тисяч тонн технічної солі на місяць (загальна потреба в ній становить приблизно 450 тисяч тонн на зимовий сезон) методом підземного вилуговування через свердловини з поверхні землі. В. Микита запевнив, що підприємству-інвестору гарантували максимально сприятливі умови для швидкого розвитку. Отож уже розпочато інженерні роботи з будівництва під’їзної дороги, розмітки бурових майданчиків; облаштували місця для працівників тощо; закуплено сучасне обладнання для глибокого промислового буріння. Фахівці прогнозують, що перша партія солі буде добута вже через пів року. Родовище має повністю покрити потреби країни.

Як працює «зерновий коридор»

ПРОМІЖНІ результати угоди щодо експорту української агропродукції такі: відколи із портів «Великої Одеси» вийшло перше судно, уже відправлено 4,58 млн тонн зерна, повідомило Мінінфраструктури. Всього з вітчизняних портів вийшли 203 судна з продукцією для країн Азії, Європи та Африки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Герої вже вдома!
Читати
Акциз на пальне відновлено
Читати
Електрики наразі вистачає
Читати
Свій завод боєприпасів
Читати
Стоять осторонь
Читати
Як здобути додаткову професію
Читати
Нові політв’язні путінського режиму
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове