Архів
Вівторок,
27 вересня 2022 року

№ 35 (19979)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Накопичуймо на старість

Олена БЕГМА.

УКРАЇНЦЯМ готують пенсійну новацію. У Верховній Раді зареєстрований проєкт закону №7722 про казначейський пенсійний план, який передбачає упровадження добровільної накопичувальної системи. «Прийняття законопроєкту має на меті надати громадянам України вже з 1 січня 2023 року можливість здійснювати через Казначейство додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість. У майбутньому за їхній рахунок вони одержать додаткове, до їхніх пенсій із солідарної системи, джерело пенсійних виплат, що певною мірою покращить їх забезпечення у старості», — йдеться у пояснювальній записці до документа.

Учасником плану може бути виключно фізична особа, яка станом на дату укладення договору не досягла віку 65 років. Розмір накопичувального внеску визначається його платником та є необмеженим. Накопичувальний внесок вноситься на індивідуальний казначейський пенсійний рахунок.

Ціни на харчі б’ють рекорди

ВІД ПОЧАТКУ 2022 року суттєво зросли ціни на харчові продукти — пересічно на 30%. За даними Держстату, лідерами подорожчання є фрукти (61%), овочі (59%), свинина (40%), риба (33,5%), хліб (30%) та цукор (28%). Єдиним продуктом, що нині коштує дешевше, ніж іще торік у грудні, є яйця (-17%), хоча й на них ціни потроху повзуть вгору. Щодо алкогольних та тютюнових виробів, то їхня вартість із початку року збільшилася відповідно на 23,6 та 13,3%.

Серед товарів непродовольчої групи найбільше в ціні додали пальні та мастильні матеріали (64%) і побутова техніка (25,9%).

Тепло в батареях

ЯКЩО раніше москва атакувала наші пологові будинки, школи та нафтопереробні підприємства, обмежувала доступ до врожаю, то тепер вона змінила тактику: нещадно гатить ракетами по важливих для проведення опалювального сезону об’єктах інфраструктури — теплоцентралях, котельнях, лініях електропередачі тощо. Що може негативно позначитися на тому, як пройде опалювальний сезон. А чи загалом вистачить вугілля та газу українцям узимку? Нагадаємо, що раніше Кабінет Міністрів заборонив експорт коксівного вугілля…

«Фактично у нас вже достатньо для проходження опалювального сезону вугілля, маємо хороший запас. І нормальна, контрольована, ситуація з газом. Я думаю, що саме в цій частині у нас загрози мінімальні, і з погляду наявності газу та вугілля — ми сезон будемо проходити доволі спокійно», — заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі телемарафону. Водночас він нагадав про атаку росіян по станції в Дергачах Харківської області 11 вересня, через що було знеструмлено частину областей України.

Без субсидії ніяк

У ДЕРЖБЮДЖЕТІ на 2022 рік було закладено 37,9 млрд грн на пільги та субсидії для оплати громадянами житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу в новому опалювальному сезоні. Як повідомили в Міністерстві соціальної політики, нині субсидійні виплати загалом отримують 2,2 млн домогосподарств. На поточний момент середньомісячний показник нарахувань цієї допомоги дорівнює 1700-1800 грн на одне домогосподарство. Але очікується, що взимку державну підтримку запросять іще 500-700 тисяч українців.

Більшості сімей субсидію на новий холодний сезон перепризначать автоматично. Людям, які не одержували субсидії раніше, а тепер потребують допомоги, для її призначення необхідно звернутися до ЦНАПу, уповноваженої посадової особи виконавчого органу територіальної громади, органу соціального захисту населення або через портал «Дія». «Виплати здійснюватимуться в різний спосіб, в тому числі й на тимчасово окупованих територіях», — наголосила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович. Подати заявку на оформлення субсидії незабаром можна буде і в сервісних центрах Пенсійного фонду.

Зимовий одяг для дітей переселенців

ДІТЕЙ у сім’ях, які втекли од війни в інші регіони країни, за потреби безкоштовно забезпечать на зиму комплектом теплого одягу та взуття. Такі набори розраховані на широкий віковий діапазон: практично від 0 до 14 років. Тобто буде навіть зимове вбрання для немовлят і малюків до 2 років. До комплекту для старших дітей входять зимова куртка, светр, термобілизна, зимові та спортивні штани, шкарпетки, зимові черевики, шапка, шарф і рукавички. Одяг уніфікований — підходить і дівчаткам, і хлопчикам. Таку програму реалізує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій спільно з дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ.

У повідомленні Мінреінтеграції сказано, що допомогу почнуть надавати передусім багатодітним сім’ям, а вже згодом дійде черга до всіх родин внутрішніх переселенців. Для отримання комплекту зимового одягу слід залишити заявку по телефону кол-центру міністерства за номером 15-48. Або телефонувати на номер Уповноваженого з питань ТПО: (066) 813 62 39.

Зі Львова до Катовіце — літаком

УПЕРШЕ за останніх пів року в Україні піднявся в небо цивільний пасажирський літак. Як повідомила Державна прикордонна служба, авіалайнер компанії WizzAir, який із 24 лютого через масовані ворожі обстріли повітряного простору України не міг вилетіти зі Львова, 13 серпня нарешті дістав дозвіл на зліт. Він доставив пасажирів до міста Катовіце у Польщі. Тoчний час вильoту літака невідoмий, oскільки пілоти з міркувань безпеки активували видимість для радарів лише після перетинання кoрдoну з Пoльщею.

Міністерство інфраструктури України позиціонує Львівський аеропорт як перший, що може відновити свою діяльність. Тим часом у Києві знаходяться ще три літаки Wizz Air, зареєстровані в Угорщині.

Хто має відстрочку з виплати по кредиту

ЯК ВІДОМО, з 27 липня в нас набули чинності зміни до закону «Про споживчі кредити», згідно з яким військові та їхні родини, включно з бійцями територіальної оборони та правоохоронцями, дістали відстрочку з виплати по кредиту. Також дозвіл поширюється на членів родин загиблих, зниклих та полонених захисників. Щоб його одержати, відвідувати фінансову установу особисто не обов’язково. Можна надіслати їй документи стосовно приналежності до військових формувань України. За законом, кредитори мають розмістити на головній сторінці свого офіційного сайту адресу електронної пошти та номер гарячої лінії, за якими можна буде надсилати документи. Заборона діє на увесь час воєнного стану та ще пів року після його закінчення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Герої вже вдома!
Читати
Акциз на пальне відновлено
Читати
Електрики наразі вистачає
Читати
Свій завод боєприпасів
Читати
Стоять осторонь
Читати
Як здобути додаткову професію
Читати
Нові політв’язні путінського режиму
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове