Архів
Вівторок,
27 вересня 2022 року

№ 35 (19979)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Ядерна загроза: чи «закінчиться Україна»?

Михайло ВЕДМІДЬ.

«МИ ЗНИЩИМО всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю — чи то добровільно, чи через мобілізацію», — прокоментував рішення лідера кремля путіна про залучення до російського війська ще 300 тисяч (а насправді — понад мільйона новобранців) Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний. І по-воєнному коротко і чітко додав: «Тримаємо стрій! Перемога за нами!».

Та це у майбутньому. Можливо, найближчому. Поки що ж по всій лінії фронту тривають бої, переважно — ракетно-артилерійські дуелі. Російські окупанти обстрілюють як позиції наших Сил оборони, так і цивільну інфраструктуру населених пунктів. Під ворожим вогнем гинуть десятки військових та цивільних людей. Щодня Україна втрачає на війні проти російської окупації близько 50 захисників. Що у п’ять разів менше, ніж втрачає росія. Проте це не тішить.

За інформацією Генштабу ЗСУ, противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також на зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках.

Своєю чергою наші воїни дають ворогу адекватну відповідь. Особливо на Півдні, де щодня українські військові знищують зосередження живої сили і військової техніки противника, позиції зенітних ракетних комплексів, артилерійські батареї, пункти управління ворожими підрозділами і т. д., і т. п. У лавах росіян паніка. На Херсонщині вони хотіли б переправитися на лівий берег Дніпра, щоб уникнути оточення і зберегти життя. Але путін віддав наказ не полишати позицій.

Саме він, очільник кремля, визначив минулого тижня інформаційний порядок денний у цілому світі. У середу, 21 вересня, путін у зверненні до росіян оголосив про «часткову мобілізацію 300 тисяч резервістів», щоб «підрихтувати» війська, перемелені українськими захисниками від початку вторгнення в Україну в лютому. Також він наголосив, що росія визнає результати «референдумів» про приєднання до росії, які бойовики «ДНР» та «ЛНР», а також колабораціоністи Херсонської і Запорізької областей вирішили провести 23-27 вересня. Ну а далі він знову пригрозив західним країнам застосуванням ядерної зброї: «У разі загрози територіальній цілісності нашої країни, для захисту росії і нашого народу ми, безумовно, використаємо всі наявні в нашому розпорядженні засоби. Це не блеф».

Ось саме ці три теми — мобілізація, референдуми та ядерний шантаж — і стали провідними в медіа і не тільки минулого тижня.

У самій рф проти мобілізації і війни в Україні відбулися масові акції протесту. Правоохоронці затримували учасників антивоєнних мітингів, застосовуючи до них силу. У четвер, окрім санкт-петербурга та москви, людей запроторювали до відділків поліції у калінінграді, архангельську, самарі, іркутську, казані, твері, новосибірську, якутську та інших містах рф — загалом майже 1200 чоловік у щонайменше 23 містах. Протестні акції поновились і в суботу, 24 вересня; затримано понад 730 осіб у 32 містах країни. А в Дагестані на знак протесту місцеві жителі перекривали автостради.

Багато інших росіян протестували… ногами. На кордонах із Фінляндією, Казахстаном, Монголією, Грузією утворилися черги з тих, хто вирішив перечекати примусову мобілізацію за кордоном.

Навіть вірний вождю «солдат путіна» глава Чечні рамзан кадиров заявив, що в республіці мобілізації проводитися не буде, оскільки вона вже «перевиконала план» на 254%. Про який план ідеться, ким і яким чином його було затверджено, він не уточнив.

Не кращою для кремля виявилась і ситуація з так званими референдумами про входження до складу рф окупованих росіянами територій України. Міжнародна спільнота, зокрема і Євросоюз, рішуче засудила такі провокативні дії країни-агресора. Навіть Туреччина, яку дехто звинувачує у нібито «заграванні» з путіним, виступила проти. «Раніше ми не визнали кримський референдум 2014 року і його результат, наша позиція щодо таких референдумів чітка. Ми визнаємо територіальну цілісність України і заявляємо, що стоїмо на боці України», — заявив речник президента Туреччини Ібрагім Калин.

У суботу, 24 вересня, країни «Групи семи» (G7) запевнили, що ніколи не визнають правомірність фейкових «референдумів», організованих росією на тимчасово захоплених територіях України.

Вони також засудили навмисні кроки росії до ескалації, включаючи проведення часткової мобілізації резервістів та безвідповідальну ядерну риторику кремля.

США попередили кремль, що на росію очікують катастрофічні наслідки, якщо вона наважиться застосувати ядерну зброю. Радник президента Сполучених Штатів з питань національної безпеки Джейкоб Салліван заявив: «Ми приватно на дуже високому рівні донесли до кремля, що будь-яке застосування ядерної зброї матиме для росії катастрофічні наслідки, і США та союзники рішуче відреагують». Він наголосив: «Ми дуже чітко й детально пояснили, які наслідки це може мати».

Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен також повідомив: «Ми дуже чітко заявили росіянами — як публічно, так і у приватному порядку, — щоб вони припинили пусті балачки про ядерну зброю».

За словами держсекретаря, «у путіна є чіткий вихід з війни, яку він розпочав, — це покласти їй край». Він укотре повторив: «Якщо росія припинить воювати — закінчиться війна, якщо припинить Україна — закінчиться Україна». Втім, Блінкен відмовився поділитися подробицями того, яким чином Вашингтон відреагує на застосування ядерної зброї. Тож питання долі України, та й усього світу, залишається відкритим.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Герої вже вдома!
Читати
Акциз на пальне відновлено
Читати
Електрики наразі вистачає
Читати
Свій завод боєприпасів
Читати
Стоять осторонь
Читати
Як здобути додаткову професію
Читати
Нові політв’язні путінського режиму
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове