Архів
Вівторок,
27 вересня 2022 року

№ 35 (19979)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Лікування олією апельсина

«Як застосовувати ефірну олію апельсина для поліпшення роботи мозку?»

Людмила С.

Запорізька область.

 

ЕФІРНА апельсинова олія, яку ми відчуваємо на нюх, коли розрізаємо шкірку плода, справляє релаксувальну, приємну дію. Аромат апельсина сприяє поліпшенню настрою, дає відчуття домашнього затишку.

Благотворного ефекту на наш мозок через рецептори нюху можна досягти, якщо пити такий напій: у склянку гарячої води порізати кружальцями пів апельсина зі шкіркою, попередньо добре його помивши та обдавши окропом, щоб змити рештки хімічних речовин, якими могли обробляти фрукт. Також можна додати краплю натуральної ефірної апельсинової олії, корицю, взяту на кінчику ножа. Дати настоятися, підсолодити медом. Отримаєте дуже ароматний смачний напій, що незалежно від пори року принесе почуття душевного комфорту. Адже апельсин діє як антидепресант, знижує тиск.

Звісно, вживаючи такий напій чи апельсинову ефірну олію загалом, не можна відкидати протигіпертонічні препарати, призначені лікарем, зазвичай апельсинові аромати доповнюватимуть їх, поліпшуючи загальний стан.

Апельсинова ванна також нормалізує самопочуття і кров’яний тиск. Для цього потрібно на морську або звичайну сіль накапати 15 крапель ефірної апельсинової олії та занурити в теплу воду.

Корисним буде масаж із застосуванням цієї олії, додавши 1-2 краплі до звичайного вазеліну. Втирати цю мазь у комірцеву зону легкими рухами зверху вниз — від основи черепа до основи плечей. Це поліпшить кровообіг шиї та голови.

Відомо, що кров’яний тиск здебільше підвищується на тлі психоемоційного навантаження: коли ми нервуємо, а також коли маємо високий холестерин. Надмір останнього в судинах перекриває нормальний плин крові, й організму доводиться підвищувати тиск, аби до мозку доправити достатньо крові. Тому треба контролювати свій психоемоційний стан, вживати заходів для зниження рівня холестерину, поліпшення стану судин, плину крові.

Необхідно подбати і про печінку, дати їй можливість відновитися. Особливо слід потурбуватися, коли є симптоми «змученої» печінки: аналізи погіршилися, з’явився надмір сечової кислоти, показник холестерину йде догори. Це все ознаки того, що печінка починає трішки здавати. Але якщо їй вчасно допомогти, вона відновиться. Чудовий засіб у цьому разі — розторопша. Найдієвіше взяти саме екстракт розторопші, де ультразвуковим методом витягнуто найкраще з цього будяка в достатньому для зцілення дозуванні.

Приймати екстракт розторопші слід тричі на день після їди по 10 крапель на пів склянки води. Курс — 3 місяці. Потім зробити перерву на місяць і для підкріплення позитивного ефекту курс повторити. Рекомендую до та після прийому екстракту розторопші зробити аналіз, щоб проконтролювати рівень холестерину і дізнатись, наскільки він знизився.

Усе це необхідно робити під контролем лікаря.

Надія КРУЦКЕВИЧ, реабілітолог.

 

Болять ноги? Перевірте хребет

«У мене з дитинства болить ліва нога, а нещодавно нестерпно стали боліти пальці на ній, особливо після того, як походжу. З чим це може бути пов’язано? Як боротися з цією проблемою?»

Лариса К.

м. Ніжин Чернігівської області.

 

ЧАСТО біль у ногах пов’язаний з атеросклерозом судин чи тромбофлебітом, а також проблемами у попереку хребта. Аби зрозуміти причину, треба зробити рентген чи комп’ютерну томографію поперекового відділу хребта. Після цього стане зрозуміло, чи там відбулися вікові зміни, чи залишилися наслідки дитячої травми, утворивши спайку, яка тисне на нерв і віддає болем. А ще треба виключити наявність пухлин. Не бійтеся йти до лікаря. Діагноз не вирок, а керівництво до подальших дій.

Якщо обстеження покаже, що пухлини немає, й лікар дозволить фізпроцедури, можна застосовувати аплікатор Кузнецова чи Ляпка. Корисними будуть грілки, а також і компреси з сухим теплом: із піску, солі. Вони можуть полегшити стан, але ще раз наголошую: це лише в разі, коли немає пухлини. Інакше приплив крові, зумовлений цими процедурами, може спровокувати її ріст.

За будь-яких відхилень від норми у поперековій зоні слід звернутися до невролога.

Борис СКАЧКО, невролог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове