Архів
Вівторок,
27 вересня 2022 року

№ 35 (19979)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Кабачки: і їжа, й оздоровлення

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

Кабачки стали улюбленою стравою багатьох. У народній медицині оцінено ще й їхні цілющі властивості — здатність відновлювати сольовий обмін, виводити токсини та «поганий» холестерин. Ведуться наукові дослідження й щодо профілактики онкологічних захворювань.

СИРІ кабачки містять основоположні для життя речовини: білки (будівельний матеріал для клітин), жири (для підтримки еластичності тканин), вуглеводи (джерело енергії), воду (головна речовина для забезпечення обмінних процесів, кровообігу, очищення організму). А ще — безліч потрібних вітамінів і мінералів: вітамін С (підтримує імунітет), калій (для сили серця й м’язів), вітаміни групи В (беруть участь у процесах кровотворення, регенерації клітин, нормалізують роботу мозку та нервової системи), магній і кальцій (справляють благотворний вплив на кістки та суглоби; допомагають нормалізувати серцевий ритм, артеріальний тиск, рівень цукру в крові), каротин (імуномодулятор, онкопротектор, поліпшує зір).

Харчові волокна кабачків м’які та ніжні, що робить їх чудовим дієтичним продуктом, який, не подразнюючи шлунка, поліпшує моторику кишечнику. Сечогінні властивості овочу є підставою застосування його у разі захворювань нирок, подагри.

Калій забезпечує нормальний сольовий обмін та виведення з організму надміру рідини. Їсти кабачки в цьому разі бажано зі шкіркою, без солі та олії. Пектинові речовини очищають організм від токсинів та «поганого» холестерину, що одночасно стає й профілактикою атеросклерозу.

Також рекомендують їх вживати після лікування антибіотиками. Пектини захищають травний тракт від ушкоджень, сприяють зміцненню судин і серця.

Плоди кабачків містять специфічні ферменти, які забезпечують перехід білкових сполук у розчинний стан, що важливо для людей, які страждають від захворювань печінки. Крім того, вони сприяють виділенню жовчі, тому використовуються для профілактики захворювань жовчного міхура. У шкірці кабачків, особливо жовтих, міститься висока концентрація лютеїну та зеаксантину, корисних для зору.

Учені стверджують, що кабачки (зокрема регулярне вживання невеликої кількості соку з них) знижують ризик розвитку раку, поліпшують стан після хіміотерапії.

У клінічній фармакології цей овоч (поряд із гарбузами, баклажанами та огірками) рекомендується для підтримки анаболічних процесів за цукрового діабету. Учені, які досліджують взаємозв’язок харчування з профілактикою астми та алергії, дійшли висновку, що діти, які щодня з’їдали понад 40 г салату, до якого входили цукіні, томати, баклажани, зелені боби або огірки (в різних комбінаціях), були менш схильні до розвитку астми та алергії. При цьому важливим було й вживання риби (щонайменше 60 г щодня кілька разів на тиждень). Учені припустили, що названі овочі разом із рибою знижують запалення, які призводять до астми та алергій.

Рецепти народної медицини

Діабет. Для боротьби з діабетом у народній медицині існує рецепт приготування так званого кабачкового молочка: 2 столові ложки сухого насіння кабачків розмолоти на дрібний порошок, додати пів чайної ложки меду. Суміш розчинити в 100 мл перевареної води до отримання зеленавого молочка однорідної консистенції. Засіб готувати щодня для дворазового прийому натще: перед сніданком та перед обідом. Зазвичай курс триває кілька місяців.

Набряки, гіпертонія на ранній стадії, гінекологічні запалення. 100 г зрізаної шкірки сирих кабачків (або близько 70 г висушеної) залити водою (1 л), довести до кипіння. Відвар настоювати протягом ночі в термосі, після чого приймати по склянці 3-5 разів на добу.

Розлади нервової системи. Насіння кабачків (150 г) подрібнити, залити пів літра горілки. До суміші додати столову ложку листя м’яти, чайну ложку кориці. У такому вигляді настій витримати протягом трьох тижнів, щодня збовтуючи. Через 21 день додати 4 чайні ложки меду і суміш настоювати ще тиждень. Приймати по чайній ложці вранці та ввечері.

Асцит (водянка). Шкірку кабачка, огірка та кавуна в рівних пропорціях нарізати сантиметровими пластинками, висушити, подрібнити і перемішати. Для настою взяти столову ложку суміші на 300-350 мл окропу. Настоювати протягом години, процідити. Пити по 50 мл двічі на день.

Гіпертонія. 100 мл кабачкового соку змішати з чайною ложкою меду, приймати в зазначеному об’ємі двічі на добу — вранці та ввечері протягом 1-2 тижнів.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з вашим лікарем.

Овочева смакота

Кабачки вживають сирими, вареними, смаженими, тушкованими, запеченими, з них також варять варення. Вони добре поєднуються з багатьма овочами, зеленню, а також із м’ясом та сиром.

Кабачки, запечені в духовці. 3 кабачки, 1 яйце, 1 помідор, 3-4 столові ложки тертого твердого сиру, 2 столові ложки сметани, 2 зубки часнику, 2 столові ложки олії, чайна ложка солі, зелень.

Порізані кружальцями (завтовшки 1 см) кабачки викласти у форму двома шарами, зверху — порізаний півкільцями помідор; залити заправкою (змішати яйце, олію, сметану, дрібно розчавлений часник, сіль). Запікати за температури 180 градусів упродовж 30 хвилин. Вийняти з духовки, посипати натертим на грубій тертці сиром, запікати ще 10 хвилин. Подаючи на стіл, посипати зеленню.

Кабачки з яблучним оцтом. 500-600 г молодих кабачків, столова ложка цукру, 100 мл олії, 2-4 зубки часнику, чайна ложка солі (без вершка), столова ложка яблучного оцту.

Молоді кабачки нарізати вздовж тонкими довгими пластинками, посолити, скласти в глибоку посудину на 10-15 хвилин. Приготувати маринад: змішати олію, цукор, сіль. Додати яблучний оцет, подрібнений часник, зелень, добре змішати. Кабачки викласти на друшляк, щоб позбутися зайвої рідини, покласти в маринад. Поставити посудину в холодильник. Через дві години можна куштувати.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове