Архів
Вівторок,
20 вересня 2022 року

№ 34 (19978)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Івано-Франківщина

Медики прийдуть на допомогу

Дарина ВОРОНЕНКО.

В ОБЛАСТІ створюються виїзні лікарські бригади для надання допомоги місцевим мешканцям та переселенцям у віддалених районах. За словами голови обласної військової адміністрації Світлани Онищук, така потреба особливо загострилася у гірській місцевості, де нині проживає велика кількість внутрішньо переміщених людей. Планується організувати п’ять-сім таких бригад.

Компенсації роботодавцям

У РЕГІОНІ діє комплекс заходів із виплати компенсацій роботодавцям за працевлаштування переселенців. Уже 212 підприємцям виплачено понад три мільйони гривень за забезпечення роботою 352 внутрішньо переміщених осіб. Найбільша кількість тих, хто звернувся, має бізнес в гуртовій і роздрібній торгівлі, галузі переробної промисловості та сфері послуг з організації харчування. У місцеві громади виїздять мобільні бригади, до складу яких входять фахівці обласного центру зайнятості, які допомагають новоприбулим жителям Прикарпаття якнайшвидше знайти роботу.

Паліативна лікарня — потреба часу

КОМУНАЛЬНЕ некомерційне підприємство «Лисецька лікарня» Лисецької селищної ради під час війни стало прихистком для понад двох сотень паліативних хворих, яких евакуаційними потягами доправили із зони активних бойових дій. Після надання місцевими лікарями медичних послуг постало питання про розселення людей. Для їхніх потреб селищна рада вирішила використати закинуте приміщення колишньої поліклініки. За участі благодійних організацій та фондів-донорів, з якими попередньо селищна рада уклала меморандум про співпрацю та партнерство, тут розпочали капітальний ремонт. Очільник Лисецької громади Анатолій Лущак запевнив, що зовсім скоро тут буде сучасна паліативна лікарня на 30 місць.

«Батько наш — Бандера»

ВНУТРІШНЬО переміщені особи, які переїхали в край — батьківщину Степана Бандери, масово відвідують місцеві музеї визвольної боротьби та УПА. Працівники історико-просвітницьких установ не очікували такого сплеску інтересу співгромадян до історичних подій і констатують, що наплив до їхніх закладів із початком війни настільки великий, що музейникам доводиться проводити екскурсії без перерви на перепочинок. «Для нас це було приємною несподіванкою», — каже наукова співробітниця Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Анна Чорній. Заклад функціонує з 1997 року, на території області має кілька філій. Тут зібрані та представлені ексклюзивні речі: стрілецька зброя, набої, одяг, медичне приладдя, посуд. Основа музейного фонду — оригінальні листівки, брошури, журнали ОУН та УПА. Відвідувачі на власні очі можуть побачити цінні архівні документи та фото. У перші воєнні місяці нерідко «уроки з історії» тривали до пізнього вечора, бо відвідувачі ставили багато запитань. Це змусило керівництво музею на безоплатній основі запровадити просвітницькі історичні курси. Під час занять часто виникали дискусії, бо в людей сформувалися різні точки зору щодо історії, чимало з них вперше відкрили для себе події тих часів. У програмі курсів передбачені екскурсії. Зокрема, переселенці відвідали село Старий Угринів, де народився Бандера. Також побачили криївки — схованки УПА у лісі, меморіальний комплекс Дем’янів Лаз та інші визначні місця визвольної боротьби Української повстанської армії.

Дім для родини Платових

У КВІТНІ «Сільські вісті» розповіли історію 84-річного Валентина Платова із Запорізької області, який кілька діб старенькою автівкою віз родину подалі від бомбардувань. Рятував сина, невістку, трьох онуків та песика, прямували до Івано-Франківщини. На світлині старенький чоловік в одному з центрів для тимчасово переміщених осіб у Запоріжжі зворушливо тримав на руках немовля, яке спокійно спало. Дбайливого дідуся одразу назвали одним із символів війни в Україні. На дім у Прикарпатті кошти родині збирала вся Україна. Бо повертатися їм нікуди — рідна домівка в запорізькому селі вщент розбомблена. Зараз Платови розпочинають життя з чистого аркуша в селі Хохонів Галицького району. У їхній новій оселі чотири кімнати, кухня, велике просторе подвір’я. Останні кілька років у будинку ніхто не жив, тому роботи тут непочатий край. Але родина вже облаштувала дитячу кімнату. Поруч добрих людей все у Платових вдасться.

Ожила стара криниця

ПРАЦІВНИКИ КП «Городенка-Житлосервіс» кілька днів відновлювали джерело в селі Вікно на Городенківщині. Ремонтно-відновлювальні роботи з реконструкції сільської криниці завершилися успішно, повідомив голова громади Богдан Кобилянський. Із криниці викачали воду та почистили дно від каміння та сміття, відчистили й стінки та побілили їх. Встановили ще три бетонні кільця і захисний металевий дашок та облаштували територію довкола. Така, на перший погляд, буденна справа, є дуже важливою для села, адже криниця забезпечує його питною водою. Очільник Городенки каже, що місцева влада продовжуватиме наводити лад у громаді та робити життя в ній комфортнішим для всіх мешканців.

Під знаком милосердя

ВІЙСЬКОВИЙ лікар із Коломиї Ростислав Петруняк отримав орден Святого Пантелеймона — одну з найпрестижніших нагород у царині медицини в Україні. Лікар має військовий вишкіл, служив у зоні АТО, нині в лавах ЗСУ працює у складі евакуаційного відділення медичної роти та надає першу лікарську допомогу в червоній та жовтій зонах — як пораненим українським військовим, так і цивільному населенню Миколаївської області. У мирний час Ростислав Петруняк завідував відділенням Коломийської районної лікарні, є депутатом міськради.

Дружина воїна також боєць

СПІВВЛАСНИЦЯ однієї із піцерій в Івано-Франківську та дружина бійця ЗСУ Анна Вакалюк перерахувала понад 100 тисяч гривень на потреби українських військовослужбовців. Ці гроші — прибуток, який вдалося отримати від початку повномасштабної війни. Також у піцерії пригощають поранених військових. Заклад Анни Вакалюк в Івано-Франківську не припиняв своєї роботи після початку війни. Жінка розповідає, що приблизно 120 піц надіслали на передову через волонтерів. Чоловік Анни Ярослав пішов боронити Україну на другий день війни, а вона залишилася в Івано-Франківську сама з двомісячною донькою та бізнесом. Проте, каже, вибір чоловіка підтримує всім серцем, разом з колективом також працюють на перемогу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміцнення обороноздатності у пріоритеті
Читати
Здобуватимуть вищу освіту
Читати
Мобілізація жінок: що відомо
Читати
Кількість виїздів — необмежена
Читати
Уже вдома
Читати
Торговий дефіцит скорочується
Читати
У майбутнє з надією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове