Архів
Вівторок,
20 вересня 2022 року

№ 34 (19978)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Про газ та узурпацію

Марина ТІШКОВА.

Трішки пізніше, ніж зазвичай, а саме 6 вересня, парламент розпочав восьму сесію. Осінньо-зимова зазвичай напружена, оскільки на неї припадає активний бюджетний процес. А під час війни і поготів.

ЗИМА близько, отож влада посилено думає, як її пережити в нинішніх надскладних умовах. Впоратись із цим викликом Україні вже допомогла Канада, надавши пільговий кредит у сумі 450 млн канадських доларів, або 12 млрд 700 тис. гривень (строк погашення – 10 років, процентна ставка – 1,69% річних). Отож у передостанній літній день Верховна Рада ухвалила зміни в держбюджеті-2022, якими передбачається спрямувати ці кошти Міненерго задля закупівлі газу. Нагадаємо, уряд доручив «Нафтогазу» накопичити не менш ніж 19 млрд кубометрів палива до 1 жовтня, щоб успішно пройти опалювальний сезон. Утім, очільник компанії Ю. Вітренко поставив під сумнів реальність виконання завдання, при цьому додавши, що менший об’єм не буде критичним. Цим же законом передбачено кошти і для Головного управління розвідки Мін­оборони в сумі 2 млрд грн, але їх уже добудуть за рахунок збільшення внутрішніх запозичень.

Звичні номери екстрених служб замінить єдиний – 112, як це давно узвичаєно в західних країнах. Передбачається створити єдиний центр прийняття та обробки екстрених викликів. Потребу впровадити нову систему прискорила війна: дослідження роботи екстрених служб та служб безпеки на деокупованих територіях показало: коли зазнавали пошкодження наземні комунікації, на яких працювали лінії 101, 102, 103, 104, населення втрачало можливість зв’язатись зі службами. Планується змінити не лише номер, а й саму методологію реагування на виклик: оператори мають спілкуватися з людиною, яка звернулася. В МВС заявили, що лінія 112 запрацює в Києві та області наступного року.

Бурхливим був розгляд законопроєкту «Про медіа», ухваленого зрештою в першому читанні 233 «за». Хоча його прийняття є вимогою для вступу до ЄС, аби побороти позначення приватних інтересів на інформпросторі, сам текст дістав зауваження і опозиції, і експертів. В основному критикують розширення Нацради з питань телебачення та радіомовлення, вбачаючи в цьому ризики посилення впливу влади на інформпростір. Також, відповідно до ухваленої постанови, «в інтересах національної безпеки» телеканал «Рада» не транслюватиме засідань парламенту у прямому ефірі, а працюватиме в рамках «телемарафону». Опозиція заявила, що таке рішення прийняте з метою приховування від людей діяльності законодавчої гілки влади, а Банкову звинуватила в «узурпації інформаційного простору для самопіару».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміцнення обороноздатності у пріоритеті
Читати
Здобуватимуть вищу освіту
Читати
Мобілізація жінок: що відомо
Читати
Кількість виїздів — необмежена
Читати
Уже вдома
Читати
Торговий дефіцит скорочується
Читати
У майбутнє з надією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове