Архів
Вівторок,
20 вересня 2022 року

№ 34 (19978)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну

Комунальні тарифи на інфляційних терезах

Олена КОЩЕНКО.

В Україні запроваджено мораторій на підвищення низки комунальних тарифів для населення. Вони залишатимуться незмінними протягом дії режиму воєнного стану, а також якийсь час відтак. Відповідний закон підписав Президент Володимир Зеленський.

ДОКУМЕНТ стосується заморожування розцінок для побутових споживачів лише на послуги із газопостачання, розподілу природного газу, постачання теплоенергії (її виробництво, транспортування і постачання), а також гарячої води.

Багато хто з читачів зрадіє прочитаному. І справді, тарифи на газ, тепло та гарячу воду чи не найболючіше б’ють по гаманцеві. Адже суми, які виставляють у платіжках на ці види послуг, іще до війни були астрономічними, що вже казати про те, якими вони є в умовах збідніння населення через війну і тотальне безробіття. На думку експертів, в Україні нині криза платоспроможності за комунальні послуги. Понад три мільйони сімей змушені звернутися до держави по субсидію. Вистачає й таких, хто на ниві безгрошів’я взагалі перестав оплачувати комірне. Наприклад, станом на сьогодні тільки за газ українці заборгували 95 млрд грн. Це вже більше, ніж було боргів у населення іще пів року тому за всі компослуги – 83,6 млрд грн. На сьогодні, за попередніми даними, борги за комірне сукупно становлять 170 млрд грн.

Принагідно варто нагадати, що в липні Верховна Рада на період дії воєнного стану заборонила примусове стягнення заборгованості з фізосіб за житлово-комунальні послуги. Відтак постачальникам природного газу забороняється примушувати споживачів оплачувати заборгованість, зокрема подавати позови до суду, здійснювати стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку, вчиняти заходи з припинення газопостачання тощо.

Так що у прийдешньому опалювальному сезоні обійдемося без неприємних цінових сюрпризів у платіжках. Принаймні хочеться на це сподіватись.

Своєю чергою законом №2479-ІХ держава зобов’язується компенсувати постачальникам послуг, насамперед — Нафтогазу, різницю в тарифах, розмір якої переглядатиметься щокварталу. Раніше в Нафтогазі запевнили, що ціна на блакитне паливо для побутових споживачів за тарифним планом «Фіксований» буде заморожена на довоєнному рівні — 7,96 грн за кубометр до травня 2023 року.

 Зрозуміло, що різницю постачальникам послуг компенсуватимуть із бюджету. Експерти припускають, що на названі потреби з державної скарбниці знадобиться щонайменше 250 мільярдів гривень видатків. Звідки влада візьме на це гроші, якщо колосальні суми йдуть на військові витрати, а енергоносії у світі карколомно дорожчають? В уряді покладаються на те, що додаткові кошти, яких не вистачатиме в бюджеті, надаватимуть міжнародні донори. Принаймні поки що покриття різниці тарифів для підприємств теплокомуненерго встановили за рахунок залучення 125,5 млрд грн від міжнародних партнерів.

 М’яко кажучи, малувато. І це ж іще не враховано різних фінансових форс-мажорних обставин, які можуть виникнути. І не тільки в Україні, а й у світі, який протистоїть агресорові на енергетичному фронті.

 Так, за прогнозом, цієї зими ціна кубометру газу на європейських ринках може сягнути 4 тисяч доларів за кубометр (нині вона балансує в межах 2,3-2,5 тисячі за куб). Через що мало не вдвічі зросте і сума компенсації, яку держава обіцяє виплатити підприємствам теплокомуненерго. Тоді Кабміну знову доведеться позичати по світах гроші «на проїдання», або ж на ще більшу потужність у країні запустять грошовий верстат. Все це неодмінно завдасть нового нищівного удару по платоспроможності гривні.

Тому щойно підписаний Президентом вищезазначений закон криє у собі чимало, сказати б, інфляційних підводних валунів. Адже мораторій на підвищення комунальних тарифів, на той же газ, стосується виключно побутових споживачів. Тоді як тарифи для юридичних осіб (виробників і постачальників) продовжать зростати за законами вільного ринку. Відтак приватному бізнесові не залишиться нічого іншого, як закласти ці самі зрослі для них тарифи на енергоносії у вартість своїх товарів і послуг. Що неминуче спричинить істотне подорожчання харчових продуктів.

Словом, в опалювальному сезоні на нас очікуватиме черговий виток інфляції. Виходить, що за «заморожені» комунальні тарифи нам усім опосередковано доведеться додатково заплатити з власної кишені. Тим часом і прогноз аналітиків НБУ щодо перспектив зарплат українців теж невтішний. Так, цього року рівень падіння номінальних зар­плат дорівнюватиме приблизно 15%, однак у практичному вимірі зниження наших доходів буде значно помітнішим — близько 37%, якщо враховувати реальну інфляцію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміцнення обороноздатності у пріоритеті
Читати
Здобуватимуть вищу освіту
Читати
Мобілізація жінок: що відомо
Читати
Кількість виїздів — необмежена
Читати
Уже вдома
Читати
Торговий дефіцит скорочується
Читати
У майбутнє з надією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове