Архів
Вівторок,
20 вересня 2022 року

№ 34 (19978)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Російський «ленд-ліз» для... України

Михайло ВЕДМІДЬ.

МИНУЛИЙ тиждень розпочався з непоганої новини. Генштаб ЗСУ повідомив, що військове командування рф призупинило відправлення нових, уже сформованих, підрозділів на війну в Україну. «Поточна ситуація на театрі бойових дій і недовіра до вищого командування змусила велику кількість добровольців категорично відмовитись від перспективи служби в бойових умовах», — зазначили в українському Генштабі.

Серед причин такої ситуації — інформація про реальну кількість загиблих військових рф, не рахуючи втрат приватних військових компаній (пвк) та мобілізованих із тимчасово окупованих територій. А ще — ставлення в росії до своїх поранених бійців, яким у шпиталях свідомо спрощуються діагнози, не надається час на реабілітацію, аби тільки швидше повернути військовослужбовців у зону бойових дій.

Під час проведення військової операції з визволення Харківщини ЗСУ захопили близько 200 одиниць бронетехніки, з них майже 100 танків. У ряді випадків бойові машини залишали цілі танкові роти — 10 танків одразу і, що характерно, — не з порожніми баками. Тобто в окупантів була можливість драпати на ній світ за очі. То що ж сталося? За версією розвідників, окрім очевидного мотиву — паніки, спричиненої ефективним наступом українських сил, є ще один: серед офіцерів 4-ї танкової дивізії зс рф досить багато етнічних українців, людей з українським корінням та родичами в Україні. Українське походження має і командир 4-ї дивізії полковник Євген Журавльов. Тому жарт про російський «ленд-ліз» для України може виявитися не таким уже й жартом.

У цьому контексті згадується арештований у росії три місяці тому генерал Михайло Зусько. Він командував 58-ю російською армією на Півдні України. За словами військового оглядача Романа Бочкали, який посилається на дані російського слідства, цей генерал, уродженець Волинської області, де живуть його численні рідні брати й сестри, здавав українській розвідці позиції армії рф. Після чого артилерія ЗСУ завдавала розгромного удару по окупантах. У тому числі й по аеродрому в знаменитій Чорнобаївці…

Хай там як, але успіх українського контрнаступу на Харківщині зумовлений блискучим задумом і плануванням командування Сил оборони і не менш блискучим втіленням у реальність цих замислів і планів підрозділами ЗСУ. Причому з мінімальними втратами: на одного нашого, на жаль, загиблого воїна припадає 9-10 загиблих росіян, які вдерлися на нашу землю. Це дуже цікавий показник, адже, за законами війни, при наступі втрачається значно більше живої сили, ніж під час оборони.

На півдні й сході контрнаступ ЗСУ триває. Визволено 8500 кв. км території Харківщини із сотнями населених пунктів. Захопленими залишаються лише 6% (з 32%) області. На деокупованих територіях правоохоронці виявляють докази воєнних злочинів росії. Так, в Ізюмі розкрита братська могила з тілами військових та місцевих із явними слідами катувань. США, Євросоюз, Канада засудили звірства в Ізюмі, але про визнання тероризму з боку рф не говорили…

На Півдні України, як сповістила речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк, наприкінці минулого тижня тривали важкі бої. Ворог став частіше застосовувати авіацію, а також продовжував контрбатарейну боротьбу, оскільки не має сил і мотивації йти у відкрите протистояння. На донецькому напрямку Сили оборони відбивали атаки противника, завдаючи йому втрат, поблизу населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Авдіївка, Миколаївка Друга, Новомихайлівка та ін.

На дипломатичному фронті досить цікавим (і промовистим) виявився віртуальний діалог лідерів США та рф. Зумовили словесну дуель напрацьовані українською стороною рекомендації щодо Київського договору з безпеки та держав-гарантів. У вівторок, 13 вересня, заступник голови ради безпеки рф дмитро медведєв видав ось таке: «Київська камарилья народила проєкт «гарантій безпеки», які є прологом до третьої світової війни. Звісно, ніхто жодних «гарантій» українським нацистам не дасть». За його словами, якщо «накачка» України зброєю продовжиться, то тоді «запалає все», а Заходу, який «ослаблює росію чужими руками», не вдасться відсидітись. «Все запалає і навколо них. Їхні люди хапнуть горя по повній програмі. В них у прямому сенсі горітиме земля і плавитиметься бетон. Нам теж дуже дістанеться. Усім буде дуже погано».

Далі у російському мзс заявили, що якщо США надасть Україні ракети великої дальності, то це зробить їх «стороною конфлікту» і росія буде «адекватно» на це реагувати: «Ми залишаємо за собою право захищати нашу територію всіма засобами, які нам доступні».

Це прозорий натяк на застосування ядерної зброї, тому США не могли не відреагувати. Спершу Джо Байден розпорядився виділити Україні новий — уже 21-й за ліком — пакет військової допомоги на $600 млн. А наступного дня попередив росію про «наслідки» (не уточнивши, які саме) для неї, якщо вона таки застосує ядерну чи хімічну зброю. На що спікер путіна пєсков відповів, за яких умов його країна вдасться до ядерної зброї: «Читайте військову доктрину рф». Ну, а там записано: у відповідь на ядерну атаку або на атаку із застосуванням звичайної зброї, яка (атака) може загрожувати існуванню російської держави.

Водночас на саміті Шанхайської організації співробітництва в Узбекистані путін заявив, що «звільнення» всього Донбасу є головною військовою метою росії і що він не бачить необхідності її переглядати. «Ми нікуди не поспішаємо», — сказав російський лідер.

Війна триває.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміцнення обороноздатності у пріоритеті
Читати
Здобуватимуть вищу освіту
Читати
Мобілізація жінок: що відомо
Читати
Кількість виїздів — необмежена
Читати
Уже вдома
Читати
Торговий дефіцит скорочується
Читати
У майбутнє з надією
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове