Архів
Вівторок,
13 вересня 2022 року

№ 33 (19977)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У перші дні повномасштабної війни росії проти України змушена була переїхати з онуками із Харкова до стареньких батьків на Буковину. Дорогою десь загубила пенсійне посвідчення. Як можна його відновити?»

Алла КОШМАРИК.

м. Вижниця

Чернівецької області.

 

ЛЮДИНА, яка виходить на пенсію, разом зі статусом пенсіонера отримує і відповідний документ — пенсійне посвідчення. Органи Пенсійного фонду України видають цей документ кожному пенсіонеру на підставі заяви на виготовлення пенсійного посвідчення.

Проте в житті, особливо в умовах війни, трапляється всяке: пенсійне посвідчення можна загубити, воно може стати непридатним для користування або ж людині можуть призначити інший вид пенсії. Бувають і зміни в обставинах здійснення опіки та піклування: змінюється законний представник чи поновлюється цивільна дієздатність одержувача пенсії тощо. У всіх цих випадках пенсіонеру видається нове посвідчення. Але для того, аби його одержати, теж необхідно подати до пенсійних служб відповідну заяву.

1. Віднести заяву безпосередньо до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем перебування особи на обліку як одержувача пенсії.

2. Подати її в особистому кабінеті через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (роrtal.pfu.gov.ua) у розділі «Щодо пенсійного забезпечення».

Для цього необхідно авторизуватись на вебпорталі з допомогою Дія.Підпис або кваліфікованого електронного підпису (КЕП), чи засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA, зокрема, з використанням технології Ваnk.ID.

3. Скористатися допомогою мобільного застосунку «Пенсійний фонд», керуючись таким ланцюжком: «До ПФУ — Комунікації до ПФУ — Заява на виготовлення пенсійного посвідчення».

Тож, якщо маєте необхідність в новому пенсійному посвідченні, обирайте будь-який зручний варіант і отримуйте свій «пенсійний паспорт».

 

«Кілька років працював у Молдові (будівництво) за трудовим договором зі сплатою всіх податків згідно з місцевим законодавством. Чи може враховуватися цей період до стажу при виході на пенсію?»

Віктор ШКІЛЬНИЙ.

с. Школярі

Львівського району Львівської області.

 

ТАК, угодою між урядом України та урядом Республіки Молдова про гарантії прав громадян у галузі пенсійного забезпечення передбачено зарахування періоду роботи в Молдові під час обчислення пенсії.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Енергетичний терор нас не зламає
Читати
Перейшли «екватор» жнив
Читати
ВВП продовжує падати
Читати
Мінімалку не підвищуватимуть
Читати
Готуються до зими
Читати
Трубопровід з... олією
Читати
Збитки непоправні
Читати
Скористалися позиками
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове