Архів
Вівторок,
13 вересня 2022 року

№ 33 (19977)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Погода сприяє сівбі озимини

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНІ умови для завершення вегетації пізніх сільгоспкультур та посіву озимих під урожай 2023 р. у другій декаді серпня складалися задовільні завдяки дощам. Про це йдеться в декадному огляді Укр-гідрометеоцентру. Як зазначається, оптимальний у багатьох регіонах рівень вологи в ґрунті продовжив період вегетації пізніх культур, зокрема соняшнику та кукурудзи. «В окремих районах західних і центральних областей, де спостерігалися сильні дощі та зливи, відзначалося перезволоження верхніх шарів ґрунту, що ускладнювало збирання врожаю та проведення інших польових робіт», — додали фахівці. Водночас, за даними метеорологів, така погода зумовила накопичення продуктивного вологозапасу в ґрунті на площах, призначених під сівбу озимих культур (насамперед озимого ріпаку — найбільш ранньої озимої культури) під майбутній урожай. Так, уміст вологи в орному шарі ґрунту на площах, призначених для сівби озимини, станом на 20 серпня у середньому в півтора разу перевищував торішні показники. За спостереженнями метеостанцій, фазовий розвиток сільськогосподарських культур в основному відбувавсь у строки, наближені до середніх багаторічних, і дещо раніше.

Доброякісної цибулі ще пошукати

ЦЕЙ ОВОЧ у нас нині пересічно коштує у чотири рази дорожче, ніж було на такий час рік тому. Поки що оптові компaнії, які зaклaдaють цибулю нa зберігaння, відмовляються прaцювaти нa тaких умовaх. Проте виробники наразі не мaють нaміру поступaтися ціною, і всю вирощену цибулю високої якості закладають у сховищa. Підвищення відпускних цін у цьому сегменті вони пов’язують зі збільшенням купівельної aктивності зa суттєвого зниження врожaйності. А ще — з обмеженою пропозицією високоякісної продукції. Поточного сезону через подорожчaння засобів захисту рослин тa проблеми з логістикою не всі фермери встигли вчaсно провести обробку цибульних плaнтaцій. Розповсюдження різномaнітних грибкових зaхворювaнь нa полях спричинило мaсову пропажу цього овоча в бaгaтьох господaрствaх південних тa центрaльних регіонів Укрaїни. В результaті нa сьогодні фермери пропонують до відпускного продaжу цибулю по 20-25 грн/кг.

Аби було де зберігати

ПРИКОРДОННУ Сумщину, яка постійно потерпає від ворожих обстрілів, погода цього літа порадувала дощами, отож сільгоспвиробники краю задоволені обсягами вирощеного збіжжя. Серед таких селянське фермерське господарство «Урожай» у Роменському районі: вдалося намолотити по 65 центнерів пшениці з гектара, ще й хорошої якості. Заступник керівника Володимир Шевченко каже, що на фураж піде не більш як 10%.

Однак успішно провести жнива — це лише половина діла, адже вирощене потрібно вигідно реалізувати. А під час війни це, як відомо, велика проблема. «Урожаю» вже треба завантажувати сховища новим збіжжям, тим часом досі не продане торішнє, зокрема, залишилося чимало кукурудзи. Отож господарство готується до тривалого зберігання зерна. Нині там будують нові склади, загальний обсяг потужностей яких разом з елеватором на кілька силосів сягне майже 150 тисяч тонн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Енергетичний терор нас не зламає
Читати
Перейшли «екватор» жнив
Читати
ВВП продовжує падати
Читати
Мінімалку не підвищуватимуть
Читати
Готуються до зими
Читати
Трубопровід з... олією
Читати
Збитки непоправні
Читати
Скористалися позиками
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове