Архів
Вівторок,
13 вересня 2022 року

№ 33 (19977)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Радує погляд, приємна для тіла

УВІ сні ми проводимо чи не третину життя, тому питання, з якої тканини ліпше купувати постільну білизну, не марне. Адже вона має сприяти повноцінному відпочинкові, не викликаючи неприємних відчуттів і даруючи позитивні емоції.

А їх здатні забезпечити тільки натуральні тканини — екологічні, приємні на дотик, гіпоалергенні, які пропускають повітря і не накопичують статичної електрики. Не менше значення мають і такі характеристики, як довговічність, збереження форми і кольору, легкий догляд і невисока ціна.

Тож які матеріали мають ці властивості, щоб вибір постільної білизни не перетворився на купівлю кота в мішку?

Бавовна

Бавовняні тканини найпоширеніші й найрізноманітніші. Всі вони на сто відсотків складаються з натуральної сировини, але різняться видом плетіння. В залежності від нього розрізняють такі матеріали.

Бязь. При її тканні застосовується спосіб плетіння матеріалу, що гарантує високу міцність і стійкість до зминання. Вироби з бязі добре пропускають повітря і зберігають тепло, коштують недорого. Але на дотик вони жорсткуваті.

Ситець. Чудовий вибір для повсякденного використання за доступною ціною. Ситець добре вбирає вологу, «дихає», приємний на дотик, його легко прати і прасувати. Втім, із часом він вицвітає; не вирізняється високою зносостійкістю.

Перкаль. Тканина з дуже щільним плетінням, міцна, стійка до зношування. Недаремно з цього матеріалу шиють вітрила і парашути. Для виготовлення постільної білизни беруть дуже тонкі нитки, тому вона виходить ніжною і гладенькою. Завдяки високій щільності перкаль не сідає, не скочується і не пропускає крізь себе пір’я, пух та інші наповнювачі, тому його часто використовують для пошиття напірників, чохлів матраців.

Сатин і сатин DELUXE. Це елітна бавовняна тканина, зовні нагадує гладкий шовк. Вона практично не мнеться і витримує близько трьохсот прань без втрати форми. Чим вища щільність сатину для постільної білизни, тим ніжнішою і шовковистішою вона буде. Більшою щільністю і меншою товщиною нитки відрізняється від звичайного матеріалу сатин DELUXE. Нерідко сатинове плетіння поєднують із жакардовим, отримуючи неймовірно красиві переливчасті візерунки.

Вартість такої білизни найвища серед бавовняних аналогів.

Батист. Теж досить дорога і красива тканина, однак не має стійкості до зносу. Білизною з батисту користуються в особливих випадках або для дорогих гостей. Її часто купують у подарунок.

Поплін. Відмітна риса цього матеріалу — дрібний рубчик, який утворюється за рахунок поєднання у плетиві ниток різної товщини. Тканина виходить м’якою, гладенькою і міцною. А за правильного догляду — і досить довговічною.

Фланель. Якщо ви міркуєте, яку постільну білизну краще вибрати для міжсезоння, коли вже холодно, а опалення ще нема, то краще фланелі нічого не знайти. Це тканина сатинового або полотняного плетіння з м’яким ворсом. Вона прекрасно зберігає тепло, її дотик дарує відчуття затишку й ніжності. Недарма велика частина текстилю для новонароджених шиється саме з неї.

Фроте. Під цією загадковою назвою ховається знайома всім махра. Білизна з неї тепла, затишна, легка у догляді та використанні. Її не просто не потрібно, а й не рекомендується прасувати, бо відтак ворс приминається і гірше вбирає вологу. Приємним на дотик протягом усього часу користування залишиться тільки фроте з 100% бавовни. Додавання всього 5% синтетики зробить його жорстким вже після декількох прань.

Махрове простирадло замінить ковдру в жарку погоду.

Для здешевлення продукції виробники часто використовують змішані тканини, додаючи до бавовни синтетичні волокна. Зовні такі тканини майже не відрізняються від натуральних, а часом вигляд у них навіть привабливіший і служать вони довше, коштуючи при цьому в півтора-два рази дешевше.

Найвідоміша сумішева тканина для постільної білизни — полікотон.

Утім, тканина трохи жорстка, вона не «дихає» і погано вбирає вологу, електризується. І ці властивості тим помітніші, чим вищий відсотковий уміст синтетики, який може досягати 85%. Якщо ви не хочете позбавити себе комфорту і спокійного сну, то від такої продукції краще відмовитися.

Льон

Натуральні лляні простирадла і підковдри були б ідеальними, якби дуже не м’ялися. До того ж їх не можна назвати ніжними на дотик. Вони жорсткуваті й грубуваті. Коштують дорого.

Льон дуже добре вбирає вологу, що виділяється тілом, і пропускає повітря, підтримуючи комфортний тепловий режим.

Бамбук

Бамбукові тканини з’явилися порівняно недавно, відразу завоювавши популярність.

Вважається, що бамбукові волокна мають унікальні протимікробні властивості, нейтралізують неприємні запахи і не дозволяють селитися в ліжку пиловим кліщам.

Не можна стверджувати, що це правда, а не рекламний трюк. Але те, що ці види постільної білизни дуже комфортні, міцні й довговічні — абсолютно точно. Втім, і платити за ці властивості доводиться чимало.

Шовк

Білизна з натурального шовку — розкіш. Але тільки натурального, без домішок, інакше швидко з’являться затяжки і зачіпки, простирадло під вами буде скрипіти та іскритись, а ви — потіти під тонкою ковдрою.

Справжній шовк дарує прохолоду в спеку і тепло в холод. Він ніжно огортає тіло і дає незабутнє задоволення своїм дотиком. Коштує дорого.

Різновидом шовку є натуральний атлас. Це більш щільна тканина з гладкою і блискучою лицьовою поверхнею і матовим виворотом. Вона практично не розтягується, а при обриві не розпускається і не сатається.

Попри досить високу ціну атласну білизну можна зарахувати до категорії повсякденної, тому що вона вирізняється унікальною зносостійкістю, легко витримуючи безліч частих прань. При цьому і колір, і форма зберігаються у первісному вигляді.

Окрім тканини, якість постільної білизни залежить від пошиття, способу фарбування та умов зберігання.

Щільність полотна визначається кількістю ниток на квадратний сантиметр і залежить од виду тканини і товщини ниток. У різних тканин вона може варіюватися від 20 (в батисту) до 60-70 (сатин). Варто оглянути виріб на просвіт і віддати перевагу частому і рівномірному переплетенню ниток.

Якість швів також не завадить перевірити. Виверніть наволочку або підковдру і огляньте шви. Вони мають бути подвійними із захованими всередину краями. Якщо це не так, відмовтеся від покупки — така білизна швидко розповзеться при пранні. Колір ниток повинен бути підібраний у тон до тканини.

І ще одна порада, як вибрати високоякісну постільну білизну: за інтенсивністю забарвлення з обох сторін полотна. Вона не повинна сильно відрізнятися з лицьового боку і вивороту. Про стійкість барвника можна судити з рекомендованої температури прання: вона має бути не нижче 60 градусів.

Версія для друку          До списку статтей

ЧАСИ нині не дуже певні, тож багато хто із власників приватного будинку волів би встановити ґрати на вікнах. Чи можливо більш-менш управному господарю зробити це самостійно? Так, маючи відповідний метал і бодай примітивний верстат. А ми в наступному куточку дамо рекомендації щодо процесу підготовки елементів і власне роботи.

Родить бульби, добре розмножується, в їжу вживається у смаженому, запеченому та тушкованому вигляді — але не картопля. Що це за культура, не кожен вгадає відразу. Мова про батат, який дехто називає замінником картоплі, хоча за біологією він не має до неї жодного стосунку. Поговоримо про його агротехніку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове