Архів
Вівторок,
13 вересня 2022 року

№ 33 (19977)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Утеплення сараю власноруч

НАЙЧАСТІШЕ утеплення потребують старі будівлі, в яких змінюється мета їхнього призначення. Скажімо, сарай, який використовувався для зберігання інструменту, потрібно переобладнати під утримання худоби чи птиці. Відповідно виникла необхідність створити умови для їх вирощування.

Для того щоб утеплити сарай на зиму, можна скористатися підручними засобами, робота з якими не вимагає особливих навичок.

Аби забезпечити комфорт у господарському приміщенні на тривалий час, знадобиться зведення подвійної стіни для вкладання утеплювача. Для цього роблять обшивку дошками, які прибивають з відступом. Згодом їх закривають внаклад деревиною — так виходить стіна без щілин. Як утеплювач застосовують різні деревні відходи, приміром тирсу або листя. Для ефективного утеплення шар має бути 20-30 см, при цьому матеріал ретельно втрамбовують. Аби в ньому не завелися різні комахи та миші, тирсу змішують із вапном у пропорції 25:1.

Дах для обмеження потрапляння вологи облаштовують похило. Аби утеплити стелю, над кроквами прибивають звичайні дошки. Далі цвяхами кріплять листи руберойду, а в отриманий простір засипають тирсу.

Потрапляння холоду від долівки можна обмежити дерев’яними піддонами і соломою, якою встеляють поверхню. Попередньо на основну підлогу насипають 10-сантиметровий шар ґрунту і глини, які ретельно утрамбовують.

Ще одним популярним способом утеплення вважається обшивка стін дранкою. Він практично не потребує вкладення коштів. Технологія хоч і трудомістка, зате дає хороший результат.

Для цього знадобляться такі матеріали: рейки, цвяхи, глина, вода, тирса або солома. Спершу на стінах зводять своєрідний каркас із дранки. Рейки набивають від низу до верху по діагоналі, вгорі наступний шар прибивають у протилежному напрямку. Має вийти поверхня з перехрещених рейок під кутом 45О. Далі готують розчин. Для цього у глину наливають води і розмішують до сметанної консистенції. Тирса або подрібнена солома додається порційно, при цьому суміш повинна вистоятися протягом деякого часу. Глиняний розчин наносять на стіни починаючи з нижнього ряду, одержаний шар має бути завтовшки 3-5 см. Для рівномірного нанесення користуються шпателем, яким вирівнюють суміш уздовж стіни. Біля кутів глиняний шар може трохи збільшуватися, при цьому поверхня набуває певної заокругленості. Штукатурка висихає протягом кількох днів. На заштукатуреній поверхні з’являються тріщини, але впоратися з ними допоможе пісок із глиною у пропорції 2:1. Таке утеплення потребує побілки вапняним розчином.

Для того щоб стала теплішою стеля, споруджують короб із деревини і заливають отриманий простір сумішшю глини з тирсою. Для ефективного утеплення має бути шар близько 10 см.

Найчастіше намагаються застосовувати технології для зовнішнього утеплення — це вважається простішим і дешевшим варіантом. Проте за необхідності можна утеплити сарай і зсередини, але при цьому поверхні мають бути рівними, без суттєвих вад. Із цією метою використовують пінопласт, напилювану піну або мінеральну вату. В процесі знадобляться рейки чи брус, цвяхи, утеплювач, пароізоляційна плівка, матеріал для обшивки. Заздалегідь на стіни натягують пароізоляційну плівку: вона забезпечить цілісність утеплювача і матеріалу, з якого виконані стіни. Затим з рейок набивають каркас для утеплювача. Прибита деревина створює осередки, в які вкладається утеплювач. Далі цей шар закривають дошками, пластиком або ДСП. Так виходять акуратні поверхні, що не потребують подальшої обробки.

Таким чином, створити необхідні умови в сараї для утримання худоби цілком можна власними силами. Достньо мати підручні засоби, докладні рекомендації і бажання.

Версія для друку          До списку статтей

ЧАСИ нині не дуже певні, тож багато хто із власників приватного будинку волів би встановити ґрати на вікнах. Чи можливо більш-менш управному господарю зробити це самостійно? Так, маючи відповідний метал і бодай примітивний верстат. А ми в наступному куточку дамо рекомендації щодо процесу підготовки елементів і власне роботи.

Родить бульби, добре розмножується, в їжу вживається у смаженому, запеченому та тушкованому вигляді — але не картопля. Що це за культура, не кожен вгадає відразу. Мова про батат, який дехто називає замінником картоплі, хоча за біологією він не має до неї жодного стосунку. Поговоримо про його агротехніку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове