Архів
Вівторок,
13 вересня 2022 року

№ 33 (19977)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Зберігання дров

НІБИ все зрозуміло: поліна, аби добре горіли, мають бути сухими.

Грамотно організувати їх зберігання загалом неважко. Насамперед дрова повинні бути захищені від упливу довкілля. Якщо нема повноцінної дровітні, то варто хоча б укрити складені на вулиці колоди чи поліна вологонепроникним матеріалом. Це захистить деревину від снігу і дощу, принаймні не дасть їй сильно намокнути. Для укриття можна використати поліетиленову плівку, старий руберойд, профнастил, металеві листи, сайдинг — усе те, що залишилося від будівельних робіт. Візьміть за звичку заносити оберемок дрів до печі заздалегідь, аби мати сухий запас і не розтоплювати її сирим паливом.

У дровітні деревина має провітрюватися. Будуючи добротну дровітню, слід врахувати цей факт, а значить, дати можливість повітрю легко циркулювати і сушити заготовлене дерево. При такому підході дрова будуть сухими, не пліснявітимуть і не гнитимуть. В іншому ж разі є ймовірність відсиріння навіть сухої деревини. Якщо ви збираєтеся накрити дрова плівкою, то накрийте їх лише зверху, зусібіч цього робити не варто. Очевидно, що розміщувати дрова на зберігання поруч місця для вогнища не слід. Незначна неуважність позбавить вас усіх запасів, а також може спричинити серйозні проблеми для всього господарства. Проте завжди можна відвести невелике місце поруч печі, каміна, мангала, де оберемок полін добряче просушиться для майбутнього використання.

Правильно організованій дровітні потрібна надійна основа. Починаючи укладати дрова, заздалегідь подбайте про те, щоб знизу був такий собі фундамент. Класти дрова прямо на землю або на підлогу в сараї не рекомендується, оскільки земля виділяє вологу, а значить, майбутнє паливо може відсиріти. Імпровізована міцна основа не дозволить купці розвалитися, стане захистом від вологи із землі, а також сприятиме провітрюванню запасів деревини.

Для створення підкладки можна використати будь-які підручні матеріали — цеглу, дошки, великі колоди, фанеру, все, на що можна буде акуратно укладати поліна. Нагромаджуючи стос, слід подбати про його стійкість. Не варто зайвий раз замислюватися про те, як красиво скласти поліна, ліпше це зробити акуратно, стійко і в потрібному місці.

Підхід до дровітні має бути зручним і щоб брати поліна, і щоб у подальшому їх складувати.

Заготівля дров непростий і зовсім не швидкий процес. На нього потрібно затратити чимало часу і сил. Тож варто врахувати додаткові можливості свого сараю, наприклад, розкласти поліна за породами деревини на полиці або в різні кути. В майбутньому простіше буде знайти підходяще дерево для тих або інших потреб.

Версія для друку          До списку статтей

ЧАСИ нині не дуже певні, тож багато хто із власників приватного будинку волів би встановити ґрати на вікнах. Чи можливо більш-менш управному господарю зробити це самостійно? Так, маючи відповідний метал і бодай примітивний верстат. А ми в наступному куточку дамо рекомендації щодо процесу підготовки елементів і власне роботи.

Родить бульби, добре розмножується, в їжу вживається у смаженому, запеченому та тушкованому вигляді — але не картопля. Що це за культура, не кожен вгадає відразу. Мова про батат, який дехто називає замінником картоплі, хоча за біологією він не має до неї жодного стосунку. Поговоримо про його агротехніку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове