Архів
Вівторок,
13 вересня 2022 року

№ 33 (19977)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Фундук на деревній підщепі

Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.

м. Бершадь

Вінницької області.

Фото автора.

Ось такі крупні горіхи достигають на експериментальній ділянці садівника.

Костянтин Бариба розповідає про вирощування фундука на ведмежому горісі.

ТАКУ сортопідщепну комбінацію успішно застосовує на практиці садівник-аматор Костянтин Бариба із Бершаді, що на Вінниччині.

Фундук стає дедалі популярнішою горіхоплідною культурою, особливо в аматорському садівництві. Він не вибагливий до агрокліматичних умов, відзначається високою посухо- і морозостійкістю. Щоправда, основна маса коренів фундука розташовується на глибині до пів метра, тож він суттєво залежить від родючості ґрунтів і потребує поливу. Його родючість знижується ще й через кореневу порість, яку щороку потрібно видаляти. А це, звісно, — додаткові витрати. Подібні питання стосовно росту, розвитку і обслуговування саду вирішує деревна підщепа.

У цьому на практиці переконався садівник-аматор подолянин Костянтин Бариба, який займається селекційною роботою вже шість років. Як деревну підщепу для різних сортів фундука він використовує ведмежий горіх — листопадне зимостійке та посухостійке дерево, відсутність прикореневої порості в якого суттєво зменшує витрати на утримання саду в порівнянні з кореневласним фундуком. Коренева система фундука на ведмежому горісі добре розвивається і з часом сягає завглибшки кількох метрів, тож вологу й елементи живлення отримує з різних горизонтів ґрунту. Завдяки цьому щеплений фундук дає постійну врожайність при вирощуванні без поливу.

Костянтин Олександрович обстежив чимало дерев ведмежого горіха, скрупульозно вивчає біологічні особливості, врожайність, якість плодів, можливість його щеплення. Плідно співпрацюючи з досвідченими фахівцями (три роки тому став членом Всеукраїнського громадського об’єднання «Українська горіхова асоціація»), він вирощує високоякісний садивний матеріал ведмежого горіха з добре розвиненою кореневою системою. Відбирає лише найкращі високоврожайні великоплідні форми, вегетативно їх розмножує, створюючи таким чином власну насінну і живцеву базу. Технології щеплення фундука на підщепі ведмежого горіха, які застосовує Костянтин, уже дають обнадійливі результати. За ці роки садівник-аматор значно збагатив власний досвід у вирощуванні фундука на ведмежому горісі, завдяки чому у співпраці було виведено сорт Бершадський ліщини горіхової, який у липні цього року зареєстровано Міністерством аграрної політики та продовольства України.

— Вирощування фундука, щепленого на ведмежому горісі, має чималі переваги, — розповідає Костянтин Бариба. — Зокрема, він характеризується підвищеною зимостійкістю, стійкістю до посух, менше хворіє, його потужна коренева система забезпечує доступ рослини до ґрунтової вологи, якої вистачає і без поливу. Важливо й те, що щеплений на ведмежому горісі фундук не дає прикореневої порості, яку потрібно регулярно видаляти. У щепленого фундука більші плоди горіхів, висока врожайність. Словом, це досить перспективно.

 Що ж стосується сорту Бершадський, то він, за словами Костянтина Олександровича, відрізняється від інших ще й тим, що родить щороку, крупноплідний. Вага одного плода у сухому стані становить 4-6 грамів (інші сорти — до 2,5 г). А ще цей сорт високоврожайний — з одного дорослого дерева можна зібрати сто кілограмів горіхів.

Костянтин показав дві експериментальні ділянки, де він випробовує, досліджує сорти фундука, щеплені на ведмежому горісі. Загалом на ділянках представлено понад півтори сотні різних сортів. Тут що не дерево — то якась новинка, ексклюзив. Про кожний із сортів садівник може розповідати годинами. Відчувається, що Костянтин Олександрович добре обізнаний у фундуківництві, знає тонкощі своєї справи, виявляє творчість та інноваційні підходи, сміливо експериментує. Наприклад, щеплення рослин зазвичай виконується навесні, Бариба ж спробував щепити фундук улітку (для цього є лише кілька днів, які ще потрібно вміти визначити), і це йому вдалося! Є у нього і свої секрети щеплення. До речі, він залюбки ділиться ними на семінарах, у соціальних мережах.

Побували ми й на розсаднику ведмежого горіха. Частину його після щеплення буде реалізовано, а решту залишать під сад. Це буде перший садок фундука сорту Бершадський. Костянтин Олександрович щиро вірить у те, що таких незабаром з’явиться багато, адже діло це перспективне.

Версія для друку          До списку статтей

ЧАСИ нині не дуже певні, тож багато хто із власників приватного будинку волів би встановити ґрати на вікнах. Чи можливо більш-менш управному господарю зробити це самостійно? Так, маючи відповідний метал і бодай примітивний верстат. А ми в наступному куточку дамо рекомендації щодо процесу підготовки елементів і власне роботи.

Родить бульби, добре розмножується, в їжу вживається у смаженому, запеченому та тушкованому вигляді — але не картопля. Що це за культура, не кожен вгадає відразу. Мова про батат, який дехто називає замінником картоплі, хоча за біологією він не має до неї жодного стосунку. Поговоримо про його агротехніку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове