Архів
Вівторок,
6 вересня 2022 року

№ 32 (19976)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Зібрано ранні зернові

Олександр ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ЗА ПІДСУМКАМИ завершення цьогорічних жнив, у краї намолочено понад 2,5 мільйона тонн зернових та зернобобових культур. Як повідомили у Департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, це навіть більше, ніж очікувалося, але менше, ніж торік. Посіви на півночі області майже посохли, але останні опади все ж урятували ситуацію. Зібраного врожаю, за розрахунками фахівців, вистачить як на забезпечення внутрішніх потреб регіону, так і на експорт, а також для постачань в інші області, які матимуть у цьому потребу.

Оживає торгівля

З УКРАЇНСЬКИХ портів вийшли 25 суден із понад 600 тис. тонн аграрної продукції. Так, PеtreS нещодавно відправилося із Чорноморська, а Sara та Efe — з Одеського порту. Крім того, працює на експорт й порт у Південному. Ці та інші судна пристають до вже сформованого каравану і під охороною йдуть до місць призначення. Зазвичай, каравани формуються по 70-100 і більше тисяч тонн. Транспортування українського збіжжя здійснюється в рамках підписаних 22 липня у Стамбулі документів щодо створення спеціального коридора. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який днями відвідав Україну, пообіцяв підтримку подальшого розвитку цієї зернової ініціативи.

Поповнюється флот

КОРВЕТ, який будується у Туреччині для Військово-Морських сил України, отримав назву «Гетьман Іван Мазепа». У відповідному документі наголошується, що це зроблено з метою «увічнення історичних традицій національного війська, увічнення пам’яті видатного українського державного діяча гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепи». Судно може стати флагманським кораблем оновлених ВМСУ. Корвет оснащений найсучаснішим радіообладнанням, артилерійським та ракетним озброєнням, зокрема протикорабельними ракетами «Гарпун». Передбачено ангар для базування гелікоптера.

Треба зміцнити енергобезпеку

ПРИ ОБЛАСНІЙ військовій адміністрації створена і працює робоча група, яка розробляє та надає пропозиції щодо початку реалізації проєкту з будівництва високовольтної лінії Новоодеська — Арциз. На меті — підвищення надійності електропостачання у південній частині Одещини, що становить 39% території області. Там є лише одна опорна підстанція 330/110 кВ «Арциз», яка живиться однією лінією 330 кВ від Молдовської ДРЕС. Тож дуже важливо мати резерви із загальнодержавної мережі.

Підтримка пенсіонерів

ПРАЦІВНИКИ Іванівської селищної ради надали допомогу жителям пенсійного віку в оформленні заявок на платформі «єДопомога» стосовно отримання виплат від міжнародних організацій. Окрім того, селищна рада ухвалила рішення надати зі свого бюджету по 500 грн допомоги жителям громади віком 65 і більше років. З’ясовується стан щодо видачі продуктових наборів особам, які того вкрай потребують. Також здійснюється робота із роз’яснення та практичної допомоги в оформленні документів щодо сплати за споживання природного газу у зв’язку зі зміною постачальника.

Село — армії

НЕЩОДАВНО Авангардівська селищна рада передала для Збройних сил України автомобіль підвищеної прохідності та 100 комплектів форми. А взагалі така робота триває з перших днів повномасштабного вторгнення на територію України військ агресора. Згідно з програмою селищної ради щодо сприяння Українському війську, силам територіальної оборони та іншим підрозділам, які залучаються для здійснення заходів воєнного стану, в цьогорічному бюджеті передбачено 12,9 млн грн, з яких 9,3 млн грн вже освоєно.

Терористам закони не писані

ЗА ПРОЦЕСУАЛЬНОГО керівництва прокурорів Білгород-Дністровської окружної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1-ша ст. 438-ї КК України). За даними слідства, вночі, 17 серпня 2022 року, військові країни-агресора, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, вкотре завдали ракетних ударів по мирному населенню курортного селища у Білгород-Дністровському районі. Через що зруйновано дві бази відпочинку та два житлові будинки з наступним їх загорянням, у сусідніх будинках та господарських будівлях пошкоджено стіни, покрівлю та вибито вікна. Зазнали руйнувань щонайменше 30 приватних домогосподарств, встановлено чотирьох потерпілих, які отримали травми та госпіталізовані.

Шляхом російського корабля

ОДЕСИТИ дискутують, що робити з пам’ятником імператриці Катерині ІІ. Одні пропонують знести, інші — кудись перенести, а є й такі, що кажуть, хай, мовляв, іще постоїть. Депутат міської ради Петро Обухов вважає, що Катерина приречена, як і Ленін, що стояв на Куликовому полі свого часу. Тоді теж громадяни дискутували, а влада взяла та й знесла. Вже й забули. У нинішньому складі «міська дума» до прийняття рішення не готова — застарілі переконання не дозволяють. Депутат же від «Європейської солідарності» Обухов переконаний в іншому: «Я не думаю, що цей пам’ятник вистоїть, коли наші воїни повернуться до міста після перемоги. Бо Катерина — це символ росії — держави-агресора. Це все одно, що поставити російський прапор чи двоголового орла».

«Хотів зберегти сім’ю»

40-РІЧНОМУ одеситові загрожує до шести років ув’язнення за імітацію мінування пасажирського поїзда. Чоловік звернувся до поліції по спецлінії «102» із погрозою підірвати потяг сполученням Одеса — Чернівці. Працівники спеціальних служб кілька годин перевіряли об’єкт, але вибухівки не виявили. Вже наступного дня поліцейські затримали правопорушника за місцем мешкання. Одесит пояснив, що у нетверезому стані посварився з дружиною. Після того як вона пішла з дому, чоловік припустив, що жінка може поїхати до родичів у Чернівці. Аби завадити цьому, він нічого іншого не вигадав, як «замінувати» потяг.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Потенціал є
Читати
Перші удостоєні найвищої честі
Читати
Буде прохолодно
Читати
Головний закон воєнного стану
Читати
Не лякають ні обстріли, ні бойові дії
Читати
Підозрюють у розкраданні
Читати
Прогноз невеселий
Читати
Працюють в окупації
Читати
Відновлення триває
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове