Архів
Вівторок,
6 вересня 2022 року

№ 32 (19976)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Не лише Донбас

Олена БЕГМА.

ВОСЕНИ в разі погіршення ситуації на фронті доведеться здійснити примусову евакуацію населення не тільки з Донецької області, а й з інших регіонів. У списку, визначеному Мінінте­грації, — чимало населених пунктів Харківщини, Запоріжжя та Миколаївщини.

Як відомо, поки що обов’язкову евакуацію оголосили лише на Донеччині. Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що звідти вже вивезли 15 тис. громадян, третина з яких — діти. Вона також розповіла, що деякі люди категорично відмовляються виїжджати, частина з них хоче «зачекати до зими» або «зібрати свій урожай», перед тим як залишити рідну землю. Чиновниця нагадала: в рамках обов’язкової евакуації держава безкоштовно забезпечує транспортування, проживання, харчування та медичні послуги. Також існують виплати для мешканців областей, звідки проводиться виїзд. «Якщо це обов’язкова евакуація, то 2200 грн на кожну особу відразу по прибутті потяга або іншого транспортного засобу, який використовується для вивезення. А також 2000 грн на кожну дорослу особу, 3000 грн на кожну дитину або людину з інвалідністю», — поінформувала вона.

Субсидії-2022

НАБЛИЖАЄТЬСЯ холодний сезон, а разом із ним у багатьох українців виникає запитання, чим оплачувати комунальні послуги та чи буде субсидія? Як повідомив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко, ситуація з виплатами субсидій, соціальних коштів та пільг наразі ускладнена. Це відбувається насамперед через те, що часто люди не мають змоги звернутися до органів, які цими завданнями займаються. Саме тому уряд ухвалив рішення про автоматичне перепризначення субсидій 2022 року (з урахуванням тарифів та доходів, які є на сьогодні) без необхідності звертання громадян та тих господарств, які торішнього опалювального сезону їх отримували. Віталій Музиченко прогнозує, що нині число споживачів субсидій може зрости на 15%.

Реєстр знищеного майна

В УКРАЇНІ запускають Реєстр пошкодженого та знищеного внаслідок російського вторгнення майна громадян. Подати туди заявку через застосунок «Дія» можуть громадяни, у яких було пошкоджено приватний будинок (садибний, дачний або садовий), квартиру, інше житлове приміщення (на яке зареєстровано окреме право власності, а не в складі будинку). Як ідеться в заяві Мінінфраструктури, після ухвалення та підписання Президентом закону про компенсацію всі повідомлення громадян про пошкоджене чи знищене майно автоматично перетворяться на заявку щодо компенсації. У кожній громаді працюватиме спеціальна комісія, яка верифікуватиме інформацію від громадян: перевірятиме її на місці на достовірність. У комісії буде не більш ніж 30 днів, щоб розглянути весь пакет документів і сформувати результати обстеження пошкоджень. Компенсація виплачуватиметься на квадратні метри, при цьому громадяни самі зможуть обирати, в якому саме населеному пункті України її одержати. Процедуру виплати визначатиме Кабмін у своїй постанові.

Іще навесні через застосунок і портал «Дія» запустили прийом повідомлень про пошкоджене майно. Відтоді українці подали понад 256 тисяч заяв. Усі вони також стануть складовою новоутвореного реєстру.

Рекордні масштаби безробіття

ЧИСЛО офіційно зареєстрованих безробітних в Україні — 283 тис. При цьому сьогоднішня кількість пропозицій для них на порталах рекрутингових компаній у сорок разів менша. Тобто на 1000 офіційних претендентів припадає лише 24 вакансії. Варто зазначити, що 2021 року число вакансій на 1000 претендентів було в 2,8 разу більшим — 70,1 вакансія. Такі дані Держстату. І, завважте, вони ще не враховують неофіційного безробіття, показник якого в рази вищий.

Утім, за прогнозами Нацбанку, безробіття в Україні повільно скорочуватиметься до кінця року, хоча його високий рівень зберігатиметься ще кілька років.

Віднесені війною

ПОЧИНАЮЧИ з 24 лютого 2022 року за межі нашої країни виїхало, втікаючи од війни, 11,1 млн осіб. Це майже третина громадян. При цьому 4,7 млн біженців вже повернулися додому. Проте значна частина чекає на закінчення бойових дій. Так, за даними Агентства ООН у справах біженців, найбільше наших співвітчизників прийняли Польща, Німеччина, Велика Британія, Канада, Угорщина, Румунія, Словаччина та Молдова.

Внески на пенсію за родичів

МІНІСТЕРКА соціальної політики Оксана Жолнович зробила резонансну заяву: українцям хочуть надати змогу сплачувати за їхніх родичів страхові внески до Пенсійного фонду. «Ми свідомі того, що будуть люди передпенсійного віку, які опиняться без роботи. І, звісно, праце­влаштуватися їм буде дуже важко. Тому ми надаємо можливість або їм самим, або навіть їхнім рідним за них заплатити страхові внески, аби ці люди змогли вчасно вийти на пенсію», — зазначила міністерка.

Коли працюючим українцям із їхніми пересічно мізерними зарплатами урядовці пропонують сплачувати страхові пенсійні внески ще й за родичів, то стає очевидним тільки одне: в Україні геть затріщала по швах солідарна пенсійна система. Недарма ж навіть у розпал війни Кабмін форсує впровадження у країні ще й накопичувальної пенсійної системи. Та чи врятує це ситуацію?

У радості й у горі

МІНІСТЕРСТВО юстиції опублікувало статистику за перше півріччя нинішнього року, відповідно до якої в нашій державі зросла кількість охочих одружитися ​​— з 86 тисяч у першому півріччі минулого року до 104 тисяч нинішнього. При цьому в першому півріччі 2022-го майже вдвічі зменшилась цифра розлучень серед українців — 7632, у той час як торік за відповідний період РАЦСи склали 13 153 акти про розірвання шлюбу.

Між іншим, три місяці тому в Україні упровадили дистанційну процедуру укладання шлюбу. За час існування послуги нею скористалися майже 1800 пар.

Мобілізація триває

РАЗОМ із продовженням воєнного стану до 21 листопада поточного року Верховна Рада схвалила і продовження на такий же строк загальної мобілізації. Як заявили у парламентському комітеті з національної безпеки та оборони, оскільки значних потреб у додаткових силах на фронті зараз нема, то темпи призову невисокі. Насамперед до армії викликають тих військовозобов’язаних, які мають спеціальності, найбільш потрібні Збройним силам. Наприклад, нещодавно міністр оборони Олексій Резніков повідомляв, що ЗСУ необхідні оператори безпілотників, зв’язківці, артилеристи та ІТ-спеціалісти.

Разом із тим в Україні паралельно із військовою мобілізацією відбувається цільова — залучення громадян до відновлення деокупованих територій.

Бункерна зупинка громадського транспорту

ПЕРШУ зупинку громадського транспорту, яка слугуватиме укриттям від обстрілів, встановили у Харкові. Вона оснащена прямим зв’язком із диспетчером, безкоштовним Wi-Fi, а також екраном, на якому пасажири зможуть побачити громадський транспорт, що під’їжджає. В укритті можуть розміститися до 30 чоловік. Однак воно має модульну конструкцію, тому залежно від району та пасажиропотоку розміри укриття можуть варіюватися. Загалом для встановлення перших безпечних зупинок у Харкові визначили 25 локацій, де на транспорт чекає найбільша кількість людей.

«Ми мали жахливі випадки, коли жителі міста гинули на зупинках, чекаючи громадський транспорт, були поранені. Зрозуміло, що від прямого влучання важкою ракетою новозбудована зупинка не врятує чи врятує лише частково. Але вона зможе захистити від уламків РСЗВ, а значить — врятувати життя і здоров’я людей», — зазначив міський голова Ігор Терехов.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Потенціал є
Читати
Перші удостоєні найвищої честі
Читати
Буде прохолодно
Читати
Головний закон воєнного стану
Читати
Не лякають ні обстріли, ні бойові дії
Читати
Підозрюють у розкраданні
Читати
Прогноз невеселий
Читати
Працюють в окупації
Читати
Відновлення триває
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове