Архів
Вівторок,
6 вересня 2022 року

№ 32 (19976)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну

Захмарні кредитні відсотки війни

Олена КОЩЕНКО.

Минуло пів року героїчної боротьби українців як на військовому, так і на економічному та гуманітарному фронтах. Тим часом банки потроху починають відновлювати згорнуті на початку війни свої програми зі споживчого кредитування фізичних осіб. На яких умовах вони готові позичати гроші?

ЩОБ МАТИ уявлення про сьогоднішні пропоновані населенню відсотки за споживчими кредитами, журналісти газети переглянули сайти двох десятків найбільших в Україні банків, а також поспілкувалися з експертами. Вочевидь, більш-менш вигідні умови позичок залишились у довоєнному минулому…

Іще на початку широкомасштабної агресії рф, у лютому, банки один за одним терміново припинили дію майже всіх своїх кредитних програм для нових клієнтів. Першими потрапили під «ніж» фінустанов довгострокові іпотечні та автомобільні позички. Тож сьогодні залишається тільки згадувати про іпотеку під 5-7% та автокредити під 10%.

Тоді ж деякі банки переглянули й обнулили кредитні карти клієнтів, решта зменшила кредитний ліміт у десять разів, наприклад, із 50 тисяч до 5 тисяч гривень. Про це власники кредиток часто дізнавалися вже біля кас магазинів, коли операція була відхилена. Багатьом у такій ситуації довелося звертатися по фінансову допомогу до рідних та друзів, оскільки певна велика покупка для сім’ї була конче нагальною.

Певною мірою такі дії фінустанов були пов’язані з рекомендаціями Національного банку України, який попередив їх про невтішний економічний прогноз для країни, що зумовлює надзвичайно високий ризик неповернення кредитів. І нині, схоже, попри заяви уряду про початок зростання вітчизняної економіки рядовому споживачеві нелегко знайти кредит готівкою без застави у банку. На сайтах багатьох фінустанов можна побачити напис «Оформлення нових кредитів тимчасово призупинено». І все ж останнім часом таку позику потенційно можна взяти. От тільки обійдеться вона новоспеченому позичальникові у підсумку просто в захмарну суму — у три рази чи й у п’ять дорожче.

Зокрема, ось яка пропозиція рекламується на сайті IdeaBank під гаслом «Ми кредитуємо. Кредит готівкою. Гроші на будь-які потреби». Тут клієнти можуть узяти кредит «Мобільний» на суму до 50 тисяч гривень із максимальним терміном погашення три роки. Щоправда, офіційна відсоткова ставка становитиме 79,9% річних, тоді як у паспорті продукту сказано, що насправді, з урахуванням різних додаткових банківських комісій, внесків і страхових зборів, включаючи і страхування життя позичальника, «реальна ставка — більш як 116% річних».

Минулого місяця поновив готівкове споживче кредитування й Ощадбанк. У цій фінустанові, оформивши кредитну карту More, без застави та поручителів можна позичити до 250 тисяч гривень на термін до трьох років за ставкою 46,8% річних. Але і тут у докладних умовах уточнюється, що реальна ставка насправді може становити 81,59% річних. Утім, якщо ви зателефонуєте на гарячу лінію Ощадбанку, вам скажуть, що сьогодні є змога зменшити процентну ставку, за угоди документального підтвердження цільового використання коштів. Або коли позичальник є внутрішньо переміщеною особою.

«Швидко отримати гроші на потрібну картку» пропонує і ПриватБанк. Максимальна сума кредиту — 300 тисяч гривень, узяти його можна на три роки. І хоча офіційно заявлена ставка — 18%, реальна дорівнюватиме майже 40%...

І все ж навіть за таких, сказати б, зашкварних кредитних відсотків війни вистачає українців, які наважуються взяти споживчий кредит. Це зрозуміло: багато хто хоче придбати новий котел, будматеріали… Комусь украй потрібен новий холодильник, інша побутова техніка, якісь меблі. А є попит — є і пропозиція: у червні у великих торгових мережах, як-от «Ельдорадо», Comfy, «Алло», «Епіцентр», уже з’явилися столики, за якими сидять кредитні консультанти від різних банків. Сума такого кредиту, що оформлюється під час покупки, зазвичай може становити до 50 тисяч гривень із власним початковим внеском 0% від вартості товару. Кредит на покупку надається на строк до 6 місяців.

Проте експерти застерігають — хай якими привабливими, на перший погляд, здавалися б умови споживчого кредитування, все ж не забуваймо, що це аж ніяк не благодійна допомога від добрих банкірів. Це все одно, по суті, той же кредит — фінустанова на вас, певна річ, хоче заробити. І зробить це, будьте певні. А це означає, що клієнт платить мінімальний відсоток лише тоді, коли платіж припадає на термін, який у договорі позначений як пільговий. Скажімо, за деякими програмами він становить усього 25 днів, хоча може бути і більшим.

А коли ще врахувати, що ціни в Україні стрімко зростають, зарплати зменшуються, то, можливо, рядовому споживачеві варто зайвий раз замислитись: а чи така вже нагальна та чи інша покупка, на яку готовий наважитися зопалу на позичені гроші? Особливо якщо реально уявити, як потім доведеться погашати дорогий розрекламований кредит, який від початку був людині не по кишені. Аби потім не поповнювати лави користувачів соціальних мереж, які розповідають сумні історії з власного досвіду про те, в якій великій фінансовій скруті опинились їхні родини після не до кінця критично зваженого рішення про оформлення споживчого кредиту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Потенціал є
Читати
Перші удостоєні найвищої честі
Читати
Буде прохолодно
Читати
Головний закон воєнного стану
Читати
Не лякають ні обстріли, ні бойові дії
Читати
Підозрюють у розкраданні
Читати
Прогноз невеселий
Читати
Працюють в окупації
Читати
Відновлення триває
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове