Архів
Вівторок,
6 вересня 2022 року

№ 32 (19976)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Контрнаступ, наступ, бліцкриг та фейки

Михайло ВЕДМІДЬ.

МИНУЛОГО понеділка, 29 серпня, оперативне угруповання військ «Каховка» повідомило, що 109-й стрілецький полк «ДНР» відійшов од зайнятих позицій у Херсонській області, а «російські десантники, що були їх підтримкою, втекли з поля бою». Того ж дня спікер Сил охорони та оборони «Південь» Наталія Гуменюк повідомила, що ЗСУ розпочали наступ на багатьох напрямках на Півдні України.

Ось як ці події описав їхній учасник Кирило Сазонов: «Оскільки мій спецпідрозділ «Хорт» у складі 34-го батальйону у прориві брав безпосередню участь, інформація у мене з перших рук. Отже, прорив був. Реальний та дуже гарний. Щоб трохи приземлити оптимістів: прорвали першу лінію оборони. Не єдину. І одразу закріпилися, тож ніхто нас назад не виштовхає… Мости під обстрілом або малопридатні. Тобто підкріплення та боєкомплект ворог отримати може, але мінімум. Операція триває, і поки що більше нічого додати не можу…»

Наступного дня американський телеканал CNN повідомив, що готувати контрнаступ на Херсонщині українським колегам допомагали американські військові. Речник міноборони США бригадний генерал Пет Райдер, коментуючи ці події, заявив, що американці надають Україні інформацію, яка дозволяє краще зрозуміти загрози з боку росії. Утім, наголосив представник Пентагону, остаточні рішення стосовно своїх операцій українці ухвалюють самостійно.

Водночас радник глави Офісу президента Михайло Подоляк трохи згодом розповів про тактику «тисячі порізів», яку зараз, за його словами, застосовують наші бійці. Він уточнив, що ЗСУ «інтенсивно руйнують складську інфраструктуру — склади, паливні бази, оперативно-тактичні штаби. Таким чином ми знекровлюємо військові угруповання росії та потихеньку відтісняємо їх зі своєї території».

Вже за кілька днів контрнаступу, станом на 1 вересня, на Херсонщині було деокуповано 46 населених пунктів. Наступного дня ЗСУ визволили ще сім населених пунктів, загалом по області — 53. Про це сказав керівник Херсонської ОВА Дмитро Бутрій, наголосивши, що це офіційні дані, погоджені з Генеральним штабом.

За інформацією останнього, протягом минулого тижня тривали позиційні бої на різних ділянках фронту. Особливо гаряче було на Донбасі. Воно й зрозуміло, адже вийти на адмінкордони Донеччини та Луганщини російські окупанти планували ще до кінця серпня. Але зробити цього вони не спромоглися. Навіть у Луганській області кілька населених пунктів все ще залишаються під контролем наших Збройних сил, а в Донецькій Україна контролює майже половину території. Утім, тут буде ще гарячіше, адже путін наказав повністю захопити український Донбас до 15 вересня.

Сподіватимемося на мужність і високий професіоналізм українських воїнів-захисників. Та ще й на удачу, бо з нею краще, ніж без фарту. Ось, наприклад, випадок, про який повідав командир зенітної ракетної батареї «Бук М1» Герой України Ярослав Мельник. Йому разом із підлеглими вдалося знищити російський літак.., не випустивши жодної ракети! «Виявили ціль. Увімкнули радар підсвічення. У кабіні рашиста в цей час зазвучали звукові повідомлення про опромінення радаром. Він зрозумів, що з мисливця перетворився на ціль. Напевно, це так приголомшило льотчика, що він відразу катапультувався. Літак розбився...», — розповів командир батареї, на рахунку якої 28 знищених ворожих цілей.

Що ж до ймовірних термінів закінчення війни — нічого нового. Одні експерти, зокрема і воєнно-наукові інституції, називають осінь або кінець поточного року. Інші — весну-літо наступного. Окремі аналітики передбачають ще кілька років затяжного протистояння сторін із окремими спалахами активних бойових дій.

Минулого тижня до сонму «провидців» записався і президент білорусі олександр лукашенко. Він заявив, що війна в Україні завершиться найближчим часом і «пояснив»: «Там конфлікт назріває між президентом та військовими. Лише військові можуть поставити питання руба й сказати: «Ні, давайте домовлятимемося, бо Україну зітруть із лиця землі...».

На заяви білоруського диктатора відреагували в Офісі президента України. «Іноді краще мовчати, ніж говорити, — прокоментував радник очільника ОПУ Михайло Подоляк. — Але це точно не про пана Лукашенка. Сьогодні цей суб’єкт цілком чітко та детально розповів про справжнє підґрунтя одного дуже живучого фейку, який місяцями вже роз’їдає наше суспільство: історію про наявність нібито потужного конфлікту між військовими та політичним керівництвом в Україні…».

Подоляк вважає, що це — «вкрай симптоматична» заява, і попереджає — не маючи відчутних успіхів на полі бою, «російські спецслужби різко посилять ставку на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації всередині країни. Зокрема, масштабуючи подібні фейки».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Потенціал є
Читати
Перші удостоєні найвищої честі
Читати
Буде прохолодно
Читати
Головний закон воєнного стану
Читати
Не лякають ні обстріли, ні бойові дії
Читати
Підозрюють у розкраданні
Читати
Прогноз невеселий
Читати
Працюють в окупації
Читати
Відновлення триває
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове