Архів
Вівторок,
6 вересня 2022 року

№ 32 (19976)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень

Вересень

 Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

Не спекотно, але й не холодно

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

 Фото Володимира Зінченка.

ВЛІТКУ нинішнього року, як це буває нечасто, переважали не дуже активні погодні процеси. Хоча спостерігалися і великі контрасти температури повітря — від аномально прохолодних днів до декількох тривалих періодів сильної спеки по всій території країни у червні, липні та серпні. Найвища температура повітря, зафіксована цього літа, досягала 33-37 градусів, на півдні, сході країни та на Закарпатті 38-39 градусів тепла.

Дощі, що характерно для літнього періоду, були нерівномірні у часі та по території, спостерігалася велика кількість локальних злив, шквалів, граду. У деяких областях зафіксовані рекордні опади, коли за один дощ випадало 1-3 місячні норми. Проте за три літні місяці загальна кількість опадів виявилася меншою від норми — на заході і на півдні вона була майже однаковою. Найменше опадів за літо випало на Закарпатті — близько половини норми.

Серпень передає свої повноваження вересню — перехідному місяцю від літа до осені. До його завершення внаслідок скорочення світлої частини доби майже на дві з половиною години скоротиться день. Стрімко почне знижуватися температура повітря. За даними багаторічних метеорологічних спостережень, найбільше зниження температури повітря спостерігалося у період із 13 по 21 вересня. За астрономічним календарем 23 вересня Сонце перейде у Південну півкулю Землі, і літо попрощається з нами остаточно. Виразнішими стануть прикмети осені — частіше випадатимуть рясні роси, стелитимуться тумани.

За кліматичними даними, у другій та третій декадах місяця у північній частині України температура ґрунту, а інколи й повітря, може знижуватися до 0 градусів і нижче (це приморозки). Найчастіше вони трапляються у низинах, замкнених долинах та улоговинах, де температура зазвичай на 2-5 градусів нижча, ніж на рівнині, а період без приморозків у середньому коротший на два-три тижні.

Інколи у вересні, частіше у жовтні, як продовження літа маємо дуже теплі та ясні дні, коли у повітрі пливе павутиння. Це «бабине літо». Проте воно коротке, лише в окремі роки може тривати близько місяця і настає тільки після періоду холодної погоди за певної синоптичної ситуації.

Нинішній вересень розпочнеться зниженням температури повітря до показників 16-20 градусів удень та 8-12 градусів тепла вночі, лише на півдні та сході декілька перших днів вересня триватиме спека, а потім похолодає. Внаслідок впливу на погоду України прохолодного антициклону із центром на північному заході Європи така погода може тривати упродовж всієї першої декади вересня, за такої синоптичної ситуації дощі очікуються незначні. За довгостроковим прогнозом погоди, вересень загалом буде теплий: середня місячна температура повітря очікується в межах 14-20 градусів, що на 1-2 градуси вище норми. Місячна кількість опадів буде в межах норми — 80-100 відсотків.

Вереснева погода дуже важлива для майбутнього врожаю озимих культур. Достатнє зволоження ґрунту для вчасної сівби та отримання сходів, оптимальні температурні умови для повноцінного осіннього розвитку рослин є важливими чинниками для подальшої успішної перезимівлі озимини. З огляду на те, що серпневих опадів було недостатньо для формування гарних запасів вологи на полях, а перша декада вересня очікується не дуже вологою, опади другої половини вересня будуть вирішальними для вчасної сівби.

У північній частині України оптимальні строки сівби озимих культур, за яких посіви у 80% випадків на час припинення вегетації забезпечені теплом для нормального розвитку, є період з 10 по 25 вересня. При сівбі після 25 вересня велика ймовірність того, що рослини внаслідок недостачі тепла закінчать вегетацію слабо розкущеними або у фазі сходів, 3-го листка і навіть проростання зерна.

На півдні країни найкращими строками сівби озимини є період 20 вересня — 5 жовтня. За таких термінів у 70-90% випадків озимі бувають забезпечені теплом для нормального кущіння. Однак навіть при дотриманні цих термінів сівби за слабкого зволоження ґрунту нормальне кущіння не спостерігається. Посіви, які у період осінньої вегетації потерпали від посушливих умов, виявляються найбільш вразливими до сильних зимових морозів.

За середніми багаторічними даними, припинення росту і розвитку озимих культур у північних областях відбувається у другій половині жовтня, у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській — в останній п’ятиденці жовтня, у південних областях — у другій половині листопада.

Озимі, посіяні в оптимальні строки у добре зволожений ґрунт, встигають до настання зимових холодів добре укорінитися, найпродуктивніше використовують вологу і поживні речовини, менше пошкоджуються шкідниками, хворобами, накопичують восени більше вуглеводів, усе це разом зумовлює їхню успішну перезимівлю та гарний урожай.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

6,                    вівторок,             7-9          год.

8,                    четвер,                 13-14      год.

9,                    п’ятниця,            17-19      год.

12,                  понеділок,           5-7          год.

 20,                 вівторок,             3-4          год.

22,                  четвер,                 21-22      год.

24,                  субота,                  11-12      год.

25,                  неділя,                 2-3          год.

28,                  середа,                 8-10        год.

30,                  п’ятниця,            16-18      год.

 

Перша чверть (зростаючий):

3.09 — схід — 14:36, захід — 22:32

Уповні:

10.09 — схід — 19:51, захід — 5:54

Остання чверть (спадаючий):

18.09 — схід — 23:00, захід — 15:52

Новий:

26.09 — схід — 7:05, захід — 19:14

За київським часом.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове