Архів
Вівторок,
30 серпня 2022 року

№ 31 (19975)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мій чоловік — учасник бойових дій. Чи може він достроково вийти на пенсію за віком?»

Анна МУРКОТЕНКО.

смт Борова

Фастівського району

Київської області.

 

СКОРИСТАТИСЯ таким правом можуть чоловіки після досягнення 55 років, жінки — 50 років та за наявності страхового стажу не менш як 25 років у чоловіків і не менш як 20 — у жінок.

Осіб, які належать до учасників бойових дій, визначено статтею 6-ю Закону України від 22.10.1993 №3551 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Розмір пенсій учасників бойових дій залежить від тривалості набутого страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески. Окрім пенсії, такі громадяни мають право на:

• підвищення у розмірі 25 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (стаття 12-та Закону України №3551);

• щомісячну цільову грошову допомогу на прожиття у розмірі 40 грн (Закон України від 16.03.2004 №1603 «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни»);

• щомісячну державну адресну допомогу в розмірі, що не вистачає до мінімальної пенсійної виплати — 210 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (Постанова Кабміну від 28 липня 2010 року №656 «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій»).

 

«Як перевірити страховий стаж та сплату внесків роботодавцем?»

Іван БАСАЛИГА.

с. Тарасівка

Жмеринського району

Вінницької області.

 

НЕМАЄ страхових внесків — немає стажу. Немає стажу — немає пенсії. Це дві дуже прості аксіоми сьогодення. Щоб отримати пенсію за віком 2022 року, необхідно мати від 29 років страхового стажу, а наступного — 30. З 2028-го для призначення пенсії обов’язково треба буде мати не менш як 35 років стажу.

Нагадаємо, стаж до 2004-го підтверджується записами трудової книжки та іншими документами (про навчання, службу в армії, архівними довідками тощо). А от стаж із 1 січня 2004 року підтверджується винятково відомостями про сплату страхових внесків із відповідного Реєстру застрахованих осіб.

Але як перевірити, чи зараховується до стажу все, що людина відпрацювала? Тим паче в умовах воєнного стану, коли підприємства і організації працюють нестабільно.

На сьогодні існує два основні способи перевірити наявність сплати страхових внесків: завітати безпосередньо до сервісного центру Пенсійного фонду або зробити це дистанційно з допомогою Інтернету.

Детальніше зупинімося саме на другому варіанті. Щоб перевірити свій стаж, потрібно завітати на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/ або завантажити мобільний застосунок Пенсійний фонд. Далі в обох випадках принцип дій приблизно однаковий. У Пенсійному фонді повідомляють, що інформація про застрахованих осіб може не відображатися на вебпорталі електронних послуг, якщо страхувальник не подав звіту про суми нарахованої зарплати особи та суми сплаченого страхового внеску. Для відображення відповідної інформації в розділі «Електронна трудова книжка» необхідно звернутись до свого роботодавця, а він своєю чергою має подати потрібні звітні дані.

Ще простіше отримати відомості про сплату страхових внесків через мобільний застосунок Дія. Для цього у додатку зайдіть у меню «Послуги», у ньому потрібно вибрати розділ «Довідки» і вибрати пункт меню «Довідка ОК-5» або «Довідка ОК-7». Це довідки, у яких містяться відомості про трудовий та страховий стаж людини. Попри те що скористатися застосунком Дія набагато простіше, реєстрація на вебпорталі Пенсійного фонду дає більше можливостей саме тим, хто цікавиться своєю майбутньою або вже призначеною пенсією. Там, зокрема, можна ознайомитися з електронними матеріалами власної пенсійної справи і тримати зв’язок безпосередньо з Пенсійним фондом: надіслати заяву на перерахунок, запитання щодо призначеної пенсії тощо.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Півострів заживе гідним життям
Читати
ООН танцює під балалайку?
Читати
Скільки газу у підземних сховищах
Читати
Наші атомники — герої
Читати
Кров російська — мов водиця
Читати
Урядові «лісозаготівлі» під час війни
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове