Архів
Вівторок,
30 серпня 2022 року

№ 31 (19975)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Лікування оперізуючого лишаю

«Чому з’являється оперізуючий лишай і як із ним боротися?»

Олена П.

Дніпропетровська область.

 

ОПЕРІЗУЮЧИЙ лишай — це вірусне захворювання. Вірус може бути в організмі фактично пожиттєво. Найчастіше загострення виникають, коли людина постояла на протязі, промерзла, перенесла стрес, емоційно зреагувавши на щось, словом, пригнітила роботу своєї імунної системи. Саме на тлі ослабленого імунітету вірус, що дрімав в організмі, починає активуватися.

Підтримати імунітет, аби він уповні поборов вірус, травами чи іншими засобами досить складно. Адже різноманітні імуностимулятори та модулятори не мають спрямованої специфічної дії на вироблення противірусного імунітету.

Стабілізувати стан можна, налагодивши правильне харчування. Моя рекомендація: їсти 4-5 разів на день невеликими порціями, в один і той самий час. Перевагу надавати легкозасвоюваним білковим продуктам — птиці, яйцям, кисломолочним продуктам, насінню, горіхам. Також має бути достатньо зелені, фруктів, термічно оброблених овочів як джерела клітковини та корисних речовин.

Якщо білка в організмі буде достатньо для підтримання роботи імунної системи, бо саме з білка формуються клітини, зокрема й імунітету, то людина буде стійкішою до загострення вірусних інфекцій, у тому числі й оперізуючого лишаю.

Також на останній можна впливати, застосовуючи аптечні протигрибкові, противірусні мазі, які швидко придушують спалахи недуги. Адже в мазі міститься досить потужний антибіотик.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.

Борис СКАЧКО, невролог.

 

Зігрівальні напої

«Мені 70 років, я потерпаю від зниженої температури тіла. Що може порадити за мого стану народна медицина?»

Василь О.

м. Ковель Волинської області.

 

НИЗЬКА температура та холод у тілі свідчать про дуже густу кров, яка через це не може швидко рухатися, ефективно доправляючи корисні речовини та тепло по тілу. У такому віці, найімовірніше, людина ще й мало рухається, що теж сприяє застою крові.

Трішки розігнати кровообіг і циркуляцію рідин в організмі, а отже, додати тепла й сил, допоможе вино зі спеціями. Для цього червоне вино (приміром, кагор) необхідно трішки нагріти й покласти в нього щіпку імбиру, на кінчику ножа меленого червоного перцю, кардамону, мускатного горіха. Усі ці спеції мають зігрівальні властивості, сприяють пришвидшенню кровообігу. Коли людина мерзне, таке тепле червоне вино добре пити по 50 мілілітрів.

Давні трактати здоров’я рекомендують людям, що мерзнуть, мають депресії, знижену температуру тіла, додавати до гарячих напоїв, зокрема й такого вина, розмарин. Він сприяє поліпшенню стану за тахікардії, покращує стан серця, посилює кровообіг (треба бути обережним у разі гіпертонії).

Дуже добре активізує кровообіг, підвищує температуру тіла, додає бадьорості й імбирно-коньячний напій. До пляшки коньяку додати столову ложку імбиру, перемішати. Приймати по столовій ложці перед їдою.

Олена СВІТКО, лікар нетрадиційної медицини.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове