Архів
Вівторок,
30 серпня 2022 року

№ 31 (19975)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Пильнуймо свої ноги

Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Слово «варикоз» у багатьох пов’язане із синіми вузлами та випнутими венами на ногах. Але це вже остання стадія хвороби, яка може розпочинатися з ураження глибоких вен, котрих не видно. На жаль, у них теж можуть утворюватися тромби, хоча людина про це й не здогадується. Тим часом ризик потрапляння тромбів у легені чи серце зростає щодня.

— СПРАВДІ, на ранніх стадіях варикоз майже не помітний, — розповідає провідний науковий співробітник відділу судинної хірургії Інституту хірургії та трансплантології Національної академії медичних наук професор Лариса Михайлівна ЧЕРНУХА. — Люди вважають, що проблема існує тоді, коли на ногах видно розширені та звивисті вени (особливо на гомілках та стегнах). Проте коли стають помітними поверхневі вени, це означає, що варикозом уражені й глибинні. На патологію вказують кричущі симптоми, однак більшість людей на них не зважає. Ідеться про важкість і біль у ногах, надто в другій половині дня, набряклість, відчуття тепла всередині, пульсове посмикування, розпирання. Часом навіть можна помітити незначну різницю у товщині ніг через припухлість уздовж венозного русла. Ознаками варикозу глибоких вен інколи бувають нічні судоми. Такий стан небезпечний, адже можуть утворюватися тромби, які будь-якої миті здатні відірватися та з кров’ю потрапити в легеневу або коронарну артерію. Тому, якщо непокоять згадані симптоми, необхідно звернутися до лікаря і зробити відповідне ультразвукове дослідження.

Причиною розширення вен, зазначає фахівець, є слабкість венозних стінок, які не здатні повноцінно проштовхувати кров угору, відтак у ділянці венозних клапанів вона застоюється, утворюючи вузли, а згодом і тромби. Це є наслідком надмірної ваги, сидячого способу життя. У жінок варикоз часто виникає через носіння взуття на високих підборах. Хвороба уражує людей як «стоячих» професій (перукарів, продавців, охоронців), так і тих, хто змушений піднімати вантажі (спортсмени-важковаговики, вантажники тощо). Варикоз може розвинутися під час вагітності, коли збільшується маса тіла, відбуваються гормональні зміни. Врешті, трапляється генетична слабкість судин.

Розвиткові варикозу, певна річ, можна й запобігти. Для цього ноги мають перебувати в русі, не рекомендується довго сидіти чи стояти. Зранку, ще не вставши з ліжка, варто робити антиварикозну гімнастику: підняти ноги та виконувати вправу «велосипед». Затим, тримаючи їх у вертикальному положенні, тягнути пальці ніг на себе — спершу почергово, потім одночасно. Таку гімнастику доцільно виконувати й увечері, коли лягаєте спати. Ці прості вправи зміцнюють стінки вен, допомагають крові піднятися з гомілки, де вона застоюється, призводячи до утворення варикозних вузлів.

Дуже корисна вправа «берізка»: лежачи, піднімають ноги та таз. Будь-які «перевернуті» вправи, коли ноги підняті вище тулуба, вважаються омолоджувальними, а регулярна гімнастика може запобігти хворобі чи навіть зупинити її розвиток.

Аби уникнути застійних явищ у ногах, щодня потрібно ходити не менш ніж два-три кілометри, розвантажувати вени плаванням і велопрогулянками. Й намагатися протягом дня робити так, аби ноги були підняті: приміром, полежати, сперши їх на стіну, чи покласти на спинку дивана або ліжка.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове