Архів
Вівторок,
23 серпня 2022 року

№ 30 (19974)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Збір доказів злочинів агресора

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«Спостерігали зі свого льоху за діями окупантів у селі, фотографували та знімали на відео, як танк трощив сусідські будівлі, а рашисти знущалися зі старенького подружжя, в яких на горищі знайшли мисливську рушницю, та ще чимало чого. Чи можна подати кудись ці фото- та відеодокази? Адже російські нелюди мають відповісти за свої злочини», — цікавиться Володимир О. із Сумської області.

ЯКЩО ви стали свідком чи потерпілим від порушень у ході повномасштабного вторгнення росії в Україну, можете подати інформацію про злочин на Єдиний національний Портал збору фактів порушень прав людини рф. Наразі Міністерство юстиції здійснює збір доказової бази для направлення до ЄСПЛ міждержавної заяви проти росії щодо масштабних порушень прав людини в ході повномасштабного етапу російської агресії проти нашої держави.

Війна відбувається не лише на полі бою. Окупант веде ще й підлу інформаційну війну, знищує докази своїх злочинів. Тому збір доказів необхідний, аби максимально оперативно показати міжнародним судам та світові справжнє обличчя ворога.

Як подати інформацію про злочин рф на Порталі?

— З допомогою смартфона зафіксуйте наслідки злочину, від якого ви потерпіли чи очевидцем якого стали. Сфотографуйте максимально детально місце злочину.

— У браузері завантажте сторінку порталу https://humanrights.gov.ua/

— На стартовій сторінці натисніть на помаранчеве поле з написом «Надіслати докази».

— Відкриється анкета, де потрібно заповнити поля із зазначенням прізвища та номера телефону особи, яка подає інформацію на портал. Вказуєте адресу інциденту, тобто місце, де сталося порушення прав людини, про яке хочете повідомити. В полі «Інформація про подію» треба вибрати тип інциденту з випадаючого списку (вбивство, викрадення, пошкодження майна тощо), вказати дату та точний чи приблизний час, коли сталося порушення. В полі «Опис інциденту» можна описати будь-які обставини порушення прав. Бажано якомога детальніше надати опис події, розповісти, що саме сталось, які наслідки події тощо.

— У разі якщо вам відома така інформація, в наступних полях анкети можете вказати дані потенційних свідків інциденту. Для цього потрібно натиснути в полі «Свідки» кнопку «Додати свідка» і внести його контактні дані (ім’я та номер телефону); внесіть дані постраждалих унаслідок інциденту осіб у полі «Жертви». Додайте інформацію про пошкодження певних об’єктів (машина, будинок тощо) в полі «Постраждалі об’єкти».

Після внесення інформації до анкети, вам потрібно поставити прапорець (відмітку) поруч напису «Погоджуюсь зі згодою на обробку персональних даних».

Виконавши всі ці кроки, натисніть на поле «Перейти до завантаження медіадоказів». Відкриється сторінка «Додати докази злочину». У разі наявності будь-яких фото-, відео- чи аудіодоказів інциденту, щодо якого подаєте інформацію на портал, ви можете завантажити вказані файли зі смартфона, натиснувши «Додати файл (відео, фото, аудіо)». Після натискання «Надіслати» інформація завантажиться на портал.

Мета, як інформує сайт Мін’юсту, — зібрати якомога більше свідчень злочинів рф для притягнення агресора до міжнародної відповідальності. Світ має знати про звірства країни-окупанта. Всі отримані повідомлення ретельно пропрацьовуються командою Міністерства юстиції, вивчаються на предмет доєднання до міждержавної заяви України проти росії в ЄСПЛ. Кожне нове повідомлення — це ще один крок до невідворотності покарання російської федерації за звірства, які вчиняються проти нашої країни.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підписано Меморандум щодо відновлення наших міст
Читати
Чергова аграрна революція. Знову «меліоративна»
Читати
З Криму дременула окупаційна влада
Читати
«Хлібний насос» качає на повну
Читати
Атомники запланували нові блоки
Читати
Комерційний газ душить цукрову галузь
Читати
Хто найбільше допомагає
Читати
Ахметов готовий фінансувати відбудову Маріуполя
Читати





23 серпня — День Державного прапора

24 серпня — День Незалежності

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове