Архів
Вівторок,
23 серпня 2022 року

№ 30 (19974)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Повернути додому захисників Маріуполя!

Ганна КЛІКОВКА.

РІДНІ та близькі українських військовополонених з Азовсталі зібрались у середмісті обласного центру на акцію, мета якої закликати міжнародну спільноту сприяти негайному поверненню всього маріупольського військового гарнізону на підконтрольну Україні територію або провести процедуру екстракції в третю країну. На площі Героїв, де відбувався захід, встановили екран, на якому відтворювалися кадри, зафільмовані в Оленівці після вбивства українських військовополонених. Учасники акції вимагали засудити бездіяльність міжнародних організацій, які є гарантами Женевських конвенцій. «Ми віримо в те, що українська влада робить усе для того, аби наші рідні швидше повернулись», — наголошували родичі полонених.

Відстояли свого командира

У ЗАПОРІЗЬКОМУ адміністративному суді днями відбулося судове засідання щодо позову Віктора Писанка про визнання протиправним звільнення його з посади командира військового шпиталю. За результатами засідання суд ухвалив вирок — частково задовольнити позов та негайно поновити чоловіка на посаді, але без задоволення матеріального відшкодування. Представник відповідача в суді від Командування Медичних сил ЗСУ повідомив про наміри подавати апеляцію.

Одразу після засідання колеги Віктора Писанка зателефонували йому, аби повідомити про рішення суду. Вони були щасливі, адже з перших днів звільнення командира послідовно домагалися справедливості. «Треба дочекатися офіційного документа. Але я задоволений, уперше за багато днів розумію, що правосуддя працює», — сказав Писанко.

Запоріжці скаржаться на отруйний чад

НА САЙТІ Президента України зареєстровано петицію про екологічну катастрофу в обласному центрі. Люди скаржаться на якість повітря, яка під час війни помітно погіршилася, місто задихається. «У Запоріжжі отруєне повітря. Мешканці у спеку не можуть відчинити вікна. Будь ласка, врятуйте місто, це повна катастрофа, нас заживо труять», — ідеться в тексті петиції. За повідомленням секретаря міської ради Анатолія Куртєва, до прокуратури та поліції надійшли звернення щодо перевірки кількох підприємств, що є забруднювачами повітря, зокрема, заводу напівпровідників та абразивного комбінату. Правоохоронці вже проводять необхідні слідчі дії. Посадовець пояснив, що державна екологічна інспекція на законодавчому рівні позбавлена права проводити планові та позапланові перевірки. Але зробити це без отримання згоди керівництва підприємств можна за умови відкритого кримінального провадження. Є надія, що місту дихати стане вільніше.

Хліба вистачить усім

ЧИМ ближче до осені, тим більше населення регіону турбує забезпечення продуктами першої необхідності. Обласна влада запевняє: хліба вистачить усім, адже на підконтрольній території краю валовий збір ранніх зернових культур очікується обсягом 423 тисячі тонн, у тому числі продовольчого зерна пшениці — 245 тисяч тонн. Це при тому, що для повного забезпечення населення хлібом та хлібобулочними виробами потрібно лише 100 тисяч тонн. Засновник компанії «Урожай» Олексій Пучков стверджує, що в складних умовах воєнного стану пекарні не припиняють своєї роботи, виробники, дещо скоротивши асортимент через логістику, намагаються втримати ціни на хліб. Млини заповнені, що гарантує регулярне постачання борошна на місяці наперед.

Що у Мелітополі

МІСТО продовжує жити в умовах окупації. За словами міського голови Івана Федорова, виїхати охочим його полишити складно, відомо, що на блокпості у Василівці постійно перебуває понад 1000 автівок, окупанти створюють перешкоди для пересування. Рашисти продовжують захоплювати квартири людей, які виїхали, заселяють туди своїх військових. Активно просовується тема псевдореферендуму. Збираються провести так зване голосування вдома. Погрожують депортацією тим, хто проголосує «проти». Дата псевдореферендуму, анонсована рашистами, — 11 вересня. Тим часом 80 відсоткам мешканців дошкуляє безробіття. Проблемно зняти готівку з карток, а ціни в аптеках і магазинах завищені ледь не вчетверо. Жителі очікують на деокупацію. Додають впевненості мелітопольцям дії невтомних партизанів: ні колаборанти, ні окупанти не відчувають себе спокійно, а гауляйтери бояться виходити на роботу.

Так хочеться ворогу нашої земельки

АГРАРІЇ окупованих ворогом територій переживають складні часи. Весною засіяли ниву зі збитками, у них відібрали техніку, зараз змушені вирощене віддавати ворогу задарма. А тут нова напасть — окупанти надумали націоналізувати фермерські земельні гектари. Для цього створили навіть фейкове законодавство, за яким закликають аграріїв реєструвати землю. У Приазовському районі, зокрема, настійно рекомендують зробити це до 20 серпня, інакше погрожують націоналізувати земельні ділянки.

Привласнили мільйон на проєктах амбулаторій

СПІВРОБІТНИКИ обласного управління стратегічних розслідувань і слідчого управління обласної поліції викрили фігурантів злочинної схеми розкрадання державних коштів, які виділялися на розвиток медицини у сільській місцевості. Серед обвинувачених — колишні посадовці облдержадміністрації та керівник підрядної організації. Як ідеться у матеріалах справи, за результатами конкурсу підрядна організація здобула перемогу, відтак із її керівником уклали договори розроблення та виготовлення проєктно-кошторисної документації будівництва п’яти амбулаторій. За виконання робіт на рахунки цієї організації надійшло майже 2,4 мільйона гривень. Проте оперативники та слідчі встановили, що до офіційних документів були внесені неправдиві дані про обсяги та вартості виконаних за договорами робіт. Сума отриманих надлишкових коштів, які розподілили між собою учасники оборудки, становить майже мільйон гривень. За погодженням із Запорізькою обласною прокуратурою обвинувальний акт щодо трьох учасників організованої злочинної групи скеровано до суду.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підписано Меморандум щодо відновлення наших міст
Читати
Чергова аграрна революція. Знову «меліоративна»
Читати
З Криму дременула окупаційна влада
Читати
«Хлібний насос» качає на повну
Читати
Атомники запланували нові блоки
Читати
Комерційний газ душить цукрову галузь
Читати
Хто найбільше допомагає
Читати
Ахметов готовий фінансувати відбудову Маріуполя
Читати





23 серпня — День Державного прапора

24 серпня — День Незалежності

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове