Архів
Вівторок,
23 серпня 2022 року

№ 30 (19974)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну

Майстровитий рід Пасічників

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Могилів-Подільський район

Вінницької області.

Фото автора.

У придністровських селах Рівне та Нишівці на Вінниччині — справжній рай для бджіл. Схожа на карпатські краєвиди місцевість наповнена незліченною кількістю медоносних культур на полях, луках та в лісах і чистим, настояним на пахощах літа, аж дзвінким повітрям…
І серед цього унікального багатства природи трудяться майже п’ять десятків місцевих пасічників.

— ЯКЩО ж конкретніше, то 46 офіційно зареєстрованих фахівців та аматорів, які доглядають 1547 бджолосімей, — уточнює староста Рівненського старостинського округу Надія Миколаївна Чуплакова. — Це найбільша кількість серед усіх громад нашого колишнього Мурованокуриловецького району. Батько і син Микола та Володимир Пасічники — найкращі серед земляків.

Ця трудова династія заслуговує пера краєзнавця. Микола Пасічник — найстарший бджоляр у Рівненській громаді: у травні відзначив 77-ліття. Його батько-фронтовик Андрій прожив 84 роки і до останніх днів тримав вулики. Микола прихилився до своєї майбутньої професії ще в далекому післявоєнному дитинстві, допомагаючи зраненому на фінській війні татові доглядати комах.

— Найскладніше тоді було пережити зиму з тріскучими морозами і сильними снігопадами, — згадує пенсіонер. — Ще влітку плели солом’яні мати і обв’язували ними вулики-дуплянки. Адже найбільша біда для бджіл — пронизливий вітер. Рятували комах у погребах і спеціально викопаних ямах, куди зносили на зимівлю вулики. Іноді одному з них діставалась старезна фуфайка, бо ж усе доношували до латки на латці… Пам’ятаю, як тато казав: «Якщо бджоли дожили до Різдва Христового, доживуть вони і до Теплого Олекси». І сном і духом ніхто тоді не міг уявити, щоб узимку комахи робили обльоти. А оце зовсім недавно трапилося в нас таке диво — чи не кожного «плюсового» дня новий виліт… Дуже переживав, щоб не пропали бджоли. Слава Богу — не замерзли.

Дорога до професійного бджолярства у Миколи Пасічника була непростою. Після закінчення восьмого класу пас колгоспну худобу, був конюхом, відслужив в армії, а коли родич Гаврило Скакун, який завідував колгоспною пасікою, запропонував іти до нього помічником, то не відмовився. Закінчив однорічну школу бджолярів у Гуменному, а пізніше замінив Гаврила Федоровича на посаді. У ті роки пасіка приносила добрий дохід господарству. До комори завозили по тонні й більше меду, в південні області продавали щороку по 30-35 бджолопакетів. Потім пасіка стала зайвою, і вулики з комахами пустили з молотка… Як і багато іншого, надбаного працею не одного покоління людей.

Сьогодні Микола Пасічник доглядає 56 вуликів. А три роки тому їх була ціла сотня! Та чоловік захворів. «Думав, не виборсаюсь, але бджоли витягнули мене з безнадії, віддячили за турботу, — каже з нотками гордості чоловік. — А от без лівої ноги живу вже 43 роки… Повертався тоді з роботи на мотоциклі, і на могилівській трасі водій «запорожця» виїхав на зустрічну смугу. Зіткнення було такої сили, що мені вище коліна відірвало кінцівку…»

Окрім роботящих комах, підтримкою і втіхою Миколі Пасічнику є його син Володимир. Чоловік прийшов у ремесло батьковими слідами. Отож бджолярський трудовий стаж родини Пасічників наближається до півтораста років. «Нам, мабуть, на роду написано займатися цією «солодкою справою», бо ж і прізвище зобов’язує, — розмірковує 53-річний Володимир Миколайович. — Та й живемо ми в такому краї, де мед і справді під ногами. Гріх від Бога переступати через нього — це для нас і заробіток, і велике задоволення».

Пасічники завжди разом — і хату спільно будували, і сад садили, і вулики робили. Микола Андрійович навчив сина того, що сам знає. До того ж він ще й наставник багатьох сільських пасічників, ділиться мудрістю з кожним, хто до нього звертається. За це його поважають земляки. А Надія Чуплакова переконана: «Історію життя таких людей треба писати золотими літерами — саме такий слід вони по собі лишають. Дай Боже Миколі Андрійовичу, щоб і рої роїлися, і мед водився».

Про Пасічників у Рівненській громаді кажуть, що їхній рід обдарований іскрою Божою. Вони майстри на всі руки — столярують, хати будують. Дід Андрій умів мурувати з каміння особливі грубки й печі-лежанки, і його навички успадкували син та внук. Тож немає в довколишніх селах, мабуть, такого обійстя, до якого б Пасічники не доклали своїх рук. Микола Андрійович уже не береться за будівництво, а от Володя часом допомагає людям. «Тепер ми вже інші будматеріали використовуємо, робимо по-сучасному, добротно, щоб на все життя, — каже чоловік. — У нас газу немає, то справна кахельна грубка — велика підмога господарю. Я їх іще називаю «хатніми пам’ятниками», які мають зігрівати людей теплом десятки, а то й сотні літ.

…Після оглядин бджолиного господарства Микола Андрійович запросив до веранди скуштувати свіжого меду. Вже за столом він додав, що з висоти прожитих років не бачить себе і сина в житті ніким іншим, як пасічниками. Завдяки бджолам вони познайомилися з багатьма хорошими людьми, з якими товаришують. «А щодо цьогорічного медового ужинку, то через посуху він дещо менший, ніж торік, — зауважив Микола Андрійович. — Та вистачить і нам, і нашим захисникам, яким уже не раз відправляли солодкі дарунки. Головне — щоб мир повернувся в рідну Україну».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підписано Меморандум щодо відновлення наших міст
Читати
Чергова аграрна революція. Знову «меліоративна»
Читати
З Криму дременула окупаційна влада
Читати
«Хлібний насос» качає на повну
Читати
Атомники запланували нові блоки
Читати
Комерційний газ душить цукрову галузь
Читати
Хто найбільше допомагає
Читати
Ахметов готовий фінансувати відбудову Маріуполя
Читати





23 серпня — День Державного прапора

24 серпня — День Незалежності

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове