Архів
Вівторок,
23 серпня 2022 року

№ 30 (19974)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Субсидії на бюджетній мілині

Олена БЕГМА.

ВІДТОДІ, як почалась війна, в Україні у рази додалося безробітних. А в багатьох працюючих зарплата зменшилась. За таких умов зросла кількість сімей, які не в змозі оплатити комунальні послуги. На сьогодні сумарна заборгованість українців за комірне — вже понад 130 мільярдів гривень. Частина цієї суми перейшла ще з довоєнного періоду.

В уряді запевняють, що у новому опалювальному сезоні допомогу від держави отримають всі, хто її потребує. Важко в це віриться. І ось чому. У цьогорічному бюджеті на субсидії закладено 36 млрд гривень. Однак, за оцінками експертів, потреба в них до кінця року становитиме щонайменше 90 млрд гривень. Де братимуть решту грошей, наразі не відомо. Можливо, з міжнародної допомоги, яка буде надходити в Україну, а можливо — за рахунок додаткової емісії гривні.

Дешевій гречці бути

УЖЕ найближчим часом вартість гречаних круп може значно зменшитися. «Цього року гречки засіяно більше, ніж ми прогнозували. Відповідно більше і зберемо. Ядриця призначена в основному для реалізації на внутрішньому споживчому ринку. Так що невдовзі ціни будуть значно нижчими за нинішні», — запевнив міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський.

Сьогодні вартість гречки в Україні коливається пересічно в межах 88-100 гривень. Проте в деяких супермаркетах ціна ядриці значно вища — близько 180 гривень за 800-грамову упаковку. Приблизно така ж її вартість і на деяких інтернет-майданчиках.

У пошуку роботи

ВЖЕ ДРУГИЙ місяць поспіль ринок праці демонструє незначне пожвавлення. А на заході України і поготів — він сягнув 75% від показників минулого року. Загалом же за кількістю розміщених вакансій лідерами стали Київська, Львівська, Дніпропетровська, Одеська та Івано-Франківська області. Найвищий попит нині на таких спеціалістів: менеджер із продажу, продавець-консультант, бухгалтер, водій і кухар.

Болюче питання для шукачів роботи — зарплата. Від початку літа її середній показник тримається на рівні 15 тис. грн. При цьому підвищення зарплат на 2-6% відбулося в категоріях «Сільське господарство та агробізнес» (6%), «Робочі спеціальності, виробництво» (3,45%), «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» (2,17%) та «Управління персоналом, HR» (1,47%).

Зарплата українських воїнів

ЗА ДАНИМИ Міноборони, виплати військовослужбовцям різняться залежно від посади, тривалості та інтенсивності служби. Так, при дії режиму воєнного стану військовим, окрім строковиків, нараховується щомісячне основне грошове забезпечення та додаткова винагорода з розрахунку 30 тис. грн на місяць. За період участі в бойових діях, перебування на передовій замість 30 тис. грн воїни одержують додаткову винагороду з розрахунку 100 тисяч грн на місяць пропорційно кількості днів, проведених на «нулі».

Для наочності оборонне відомство навело відомості про виплати на прикладі сухопутних військ. Під час дії воєнного стану стрілець отримує за повний місяць 43 244 грн, але якщо він бере участь у бойових діях, то його місячне забезпечення становить 113 244 грн. У командира танка грошове забезпечення відповідно дорівнює 46 459 і 116 459 грн, у головного сержанта — 46 928 і 116 928 грн, в командира батальйону — 54 362 і 124 362 грн, у командира бригади — 62 962 і 132 962 грн.

Правила розрахунку пенсій перепишуть

У ПЕРІОД дії воєнного стану занижену під час війни зарплату можна буде не враховувати при розрахунку суми пенсії. Такі зміни до закону «Про загальнообов’язкове державне страхування» передбачає законопроєкт №7453, схвалений парламентарями у першому читанні. Це має позитивно позначитися на розмірі майбутніх призначених виплат.

Річ у тому, що при обчисленні пенсії застосовується єдина формула. У ній зарплату одержувача порівнюють із середньою по країні за три роки. Якщо ж виключити з цієї формули період воєнного стану, пенсії будуть вищими. При цьому страховий стаж враховуватиметься, як і раніше.

Єдина екстрена служба — «112»

НЕЗАБАРОМ в Україні буде впроваджено систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112. Відповідний законопроєкт №7581 у першому читанні схвалили парламентарі. Документ розширює повноваження оперативно-диспетчерських служб, які приймають екстрені комунікації за номерами 101, 102, 103, 104, і визначає повноваження органів державної влади щодо надання ефективної допомоги населенню в разі виникнення ситуацій, що загрожують здоров’ю, життю, майну, громадському порядку або довкіллю.

Створення та впровадження системи 112 є одним із зобов’язань України в межах Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Вакансії — без віку і статі

ТЕПЕР роботодавців штрафуватимуть за «дискримінаційні» вимоги до найманих працівників в оголошеннях про вакансію. Мова про згадку в рекламі стосовно працевлаштування таких ознак, як раса, колір шкіри, вік, стать, політичні, релігійні та інші переконання. Згідно з урядовою постановою, порушників штрафуватимуть у десятикратному розмірі мінімальної зарплати — на 65 тисяч гривень.

В Україні проблема дискримінації за віком та статтю при влаштуванні на роботу є дуже гострою. Нерідко претенденти на вакансію старше сорока років роботодавцями просто не розглядалися. Втім, і досі майже всі сайти з пошуку роботи запрограмовані таким чином, що подати резюме без зазначення віку неможливо.

Після мобільного зв’язку ще й Інтернет

НЕПРИЄМНА новина для мільйонів користувачів Усесвітньої мережі: восени очікується подорожчання вартості доступу до Інтернету на 15-25% залежно від місця надання. У деяких регіонах таке підвищення вже сталось, скажімо у столиці…

Як наголошують провайдери, оператори мереж, окрім інфляції та збільшення витрат на ремонти у зв’язку з активними бойовими діями на нашій території, зростання цін на фіксований доступ до Інтернету також буде зумовлене планами уряду збільшити оподаткування імпорту на 10%.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підписано Меморандум щодо відновлення наших міст
Читати
Чергова аграрна революція. Знову «меліоративна»
Читати
З Криму дременула окупаційна влада
Читати
«Хлібний насос» качає на повну
Читати
Атомники запланували нові блоки
Читати
Комерційний газ душить цукрову галузь
Читати
Хто найбільше допомагає
Читати
Ахметов готовий фінансувати відбудову Маріуполя
Читати





23 серпня — День Державного прапора

24 серпня — День Незалежності

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове