Архів
Вівторок,
23 серпня 2022 року

№ 30 (19974)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Хлопок, димок і вогник

Михайло ВЕДМІДЬ.

МИНУЛИЙ тиждень ознаменувався подіями, які можна об’єднати трьома словами: хлопок, димок і вогник. Саме так російські посадовці та пропагандисти називали вибухи і пожежі, які мало не щодня виникали на об’єктах російської воєнної інфраструктури. Причому як на окупованій території України, так і в самій країні-агресорці, але найчастіше — в анексованому нею Криму. Останній роспропаганда вже давно називає не інакше як «нєпотопляємий авіаносєц». Так, півострів не потонув і навряд чи потоне. А от кількість російських військових літаків (і не тільки) на ньому значно зменшилась. Одні були знищені внаслідок «горезвісних» «хлопків, димків і вогників», інші, так би мовити, «взяли оперативну паузу» і від гріха подалі знялися з кримських аеродромів і перелетіли на територію рф.

Нагадаємо: першою ластівкою, яка спонукала ворожі винищувачі та бомбардувальники до перелітної міграції, стали загадкові вибухи і пожежа на військовому аеродромі «Саки» у кримській Новофедорівці. Російське командування пояснило, що інцидент не має стосунку до війни і стався через детонацію кількох снарядів. Український Генштаб від події відхрестився. А вже наступного дня перед Керченським мостом утворився величезний затор із машин: 37 тисяч чоловік вирішили залишити територію Криму. Наступного дня «на вихід» із півострова під’їхало ще 38 тисяч, які зрозуміли, що справа запахла смаленим.

Ну, а ті, хто не збагнув, мали змогу переконатися в цьому протягом наступних днів минулого тижня. Вранці 16 серпня пролунали вибухи на складі боєприпасів у селищі Майське, що неподалік Джанкоя. Потім кілька вибухів чули і спостерігали на військовому аеродромі Бельбек коло Севастополя. Ще раніше атаки дрона зазнав штаб чорноморського флоту в Севастополі. 20 серпня гриміло неподалік Бахчисарая, де на місцевому аеродромі було помітно густий сірий дим. Так званий голова Криму Сергій Аксьонов запевняв місцевих, що то протиракетна оборона успішно збила ціль.

Про «хлопки, димки та вогники» того ж дня повідомляли жителі півострова і Telegram-канали Євпаторії, Керчі та Заозерного. Роботу російських систем ППО могли оцінити й у селищах Чорноморське та Оленівка, де лунали вибухи, а в небі пролягли сліди від ракет.

Та не Кримом єдиним… Поменшало боєприпасів в окупантів і на Херсонщині, де були ліквідовані їхні склади поблизу Чорнобаївки та в окупованій Новій Каховці. Знищено ворожі бази з військовою технікою та живою силою і в Мелітополі та Кирилівці Запорізької області, які також поки що під окупантським чоботом…

А у четвер, 18 серпня, запалав склад із боєприпасами неподалік села тимонове бєлгородської області рф.

Натомість розлючений ворог відповідав ракетно-артилерійськими ударами по цивільній інфраструктурі та житлових масивах Донеччини, Дніпропетровщини, Миколаївщини, Херсонщини, Запорожжя і Харківщини, де особливо дісталось обласному центру. Відтак постраждали сотні цивільних мешканців, чимало з яких загинуло від ворожого вогню та під уламками розбомблених окупантами будівель і гуртожитків…

Ось у такій «гарячій» атмосфері 18 серпня відбувся візит до України президента Туреччини Ердогана та Генсекретаря ООН Гутерреша. У Львові на тристоронній зустрічі із Зеленським вони обговорювали продовження «зернової ініціативи», ситуацію навколо Запорізької АЕС, а також трагедію в Оленівці та участь ООН у її розслідуванні. Крім того, лідер Туреччини запропонував організувати зустріч Зеленського з Путіним для мирних перемовин. Глава Української держави відповів, що спершу треба, щоб Росія вивела свої війська з території України, ну а вже потім… «Потім буде потім», — дещо напустив туману Зеленський.

Що ж до ситуації навколо Запорізької атомної електростанції, то сторони дійшли згоди, що росія повинна негайно вивести звідти свої війська, а прилегла територія має стати демілітаризованою зоною. Україна та ООН також узгодили параметри можливої місії МАГАТЕ в Енергодар.

Минулого тижня в медіасфері багато говорилося про можливі провокації, які кремль готує як кривавий «подарунок» Україні до Дня її Незалежності 24 серпня. Певною мірою такі побоювання висловив і Володимир Зеленський: «Ми маємо бути свідомими того, що цього тижня росія може постаратися зробити щось особливо гидке, щось особливо жорстоке… Маємо бути достатньо міцними, щоб вистояти та пройти весь шлях до української перемоги».

У неділю, 21 серпня, Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні повідомив, що українські захисники відбили більшість російських атак на Слов’янському, Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському та Південнобузькому напрямках, однак рф змогла частково просунутись на двох ділянках фронту на Донеччині та Миколаївщині.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підписано Меморандум щодо відновлення наших міст
Читати
Чергова аграрна революція. Знову «меліоративна»
Читати
З Криму дременула окупаційна влада
Читати
«Хлібний насос» качає на повну
Читати
Атомники запланували нові блоки
Читати
Комерційний газ душить цукрову галузь
Читати
Хто найбільше допомагає
Читати
Ахметов готовий фінансувати відбудову Маріуполя
Читати





23 серпня — День Державного прапора

24 серпня — День Незалежності

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове