Архів
Вівторок,
23 серпня 2022 року

№ 30 (19974)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Соняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.
Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

З чого виготовляють армійські каски?

Сьогодні каска — стандартний елемент бойового екіпірування бійців сухопутних військ і морської піхоти всіх країн світу. Але з’явилася вона, а точніше, стала адаптованою інтерпретацією існуючих з давніх-давен шкіряних і металевих захисних шоломів, лише на початку XX століття. Першою армією, що застосувала такі каски, стала французька, підрозділи піхоти і кінної артилерії якої вже 1915 року були екіпіровані сталевим шоломом. А вже 1916-го сталевий шолом з’явився у всіх арміях, які брали участь у Першій світовій війні.

Іще багато десятиліть після того у різних країнах світу металеві армійські каски виготовлялись із низьколегованих марок сталі. Саме в них воювали з ворогом наші діди та прадіди під час Другої світової. Проте такі обладунки все ж були важкі й незручні. Доки нарешті не набули поширення технології зі створення полімерних матеріалів.

Наприкінці 1970-х років фірма Dupont представила синтетичний матеріал — параарамідне волокно. Воно було уп’ятеро міцніше від сталі і при цьому у стільки ж легше. Якраз те, що треба, для захисного обладунку бійця! В основу виготовлення касок і бронежилетів була покладена тканина з таких волокон — кевлар. Саме по собі виготовлення кевларових захистів досить просте. Тканина складається з п’яти і більше шарів (усе залежить від рівня захисту), у яких впереміш застосовуються кевлар, формований балістичний надвисокомолекулярний поліетилен та ударостійкий пластик. Її накладають шарами на потрібну форму. Заготівлю пресують і, створюючи певну температуру, дають смолі затвердіти.

Шоломи з кевлару захищають голову від влучання рикошетів, осколків, шрапнелі і куль калібру до 9 мм. Тож недарма склали прислів’я: куля стереже, та шолом убереже. Сучасні каски добре захищають голову воїна, при цьому забезпечуючи максимально гарний вигляд солдата. Крім того, вчені постійно вигадують нові тканини і методики, які дають змогу зробити кевларові каски і бронежилети ще більш легкими і міцнішими водночас.

До комплекту сучасної армійської каски обов’язково входить підшоломник, конструкція якого забезпечує добру вентиляцію підшоломного простору і захист голови та містить фіксуючі ремені. У бойових умовах шолом носиться з кавером (покриттям захисного кольору). Зазвичай він двосторонній. Забарвлення можуть бути різного кольору, залежно від часу і місця застосування. Один бік кавера забезпечений ремінними смугами і петлями для кріплення додаткового маскування, наприклад, гілок або листя. Також на самій касці є універсальні кріплення для установки додаткових пристроїв: приладу нічного бачення, ліхтарика, відеокамери тощо.

Версія для друку          До списку статтей

Загадка

А що то за коні на городі: довгасті, голчасті, зеленої масті, нікого не возять, а як зірвеш, то лише солі просять.

 

Перевір свою увагу

Знайди 17 розбіжностей між малюнками

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове