Архів
Вівторок,
16 серпня 2022 року

№ 29 (19973)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Турецький Байрактар на українській вишиванці

Олег ГРИГОРЕНКО.

БАГАТО хто зі співвітчизників долучився до благодійного проєкту «Народний Байрактар» зі збирання коштів на придбання для потреб ЗСУ турецького ударного безпілотника, який за час війни став своєрідним оберегом для українського народу у війні проти росії. На його честь складають пісні та називають домашніх улюбленців… Та мало хто чув про українську вишиванку, орнаментовану «червоним по білому» не лише загальнонаціональними символами-оберегами: калиною, колосками, пташками, — а й добре вже впізнаваними в Україні обрисами літальних апаратів «Bayraktar TB2».

Такий новаторський і патріотичний задум втілили у життя львівська дизайнерка Марта Лешак та майстри етнографічної пошивної фірми «Мотив». Першими ексклюзивні вишиті сорочки отримали брати — засновники компанії «Baykar Makina», яка виробляє легендарні безпілотники, — Халук і Сельджук Байрактари. Їх передали через посла України в Турецькій Республіці Василя Боднара.

Передбачається, що вишиванки із зображенням «залізної пташки» виготовлятимуться за попереднім замовленням. Український бренд вишиваного одягу «Мотив» уже анонсував: 15% коштів, виручених від реалізації кожної такої сорочки, буде перераховано на потреби Збройних сил України.

Наостанок принагідно хочеться нагадати, що ще на початку лютого Кабмін схвалив законопроєкт про ратифікацію угоди з Туреччиною щодо співробітництва у сфері високих технологій, авіації та космосу. Нею, зокрема, передбачається будівництво заводу з виробництва безпілотників Bayraktar поблизу Василькова на Київщині. Також українське ДП «Івченко-прогрес» і турецька компанія «Baykar Makina» підписали угоду про співпрацю, зокрема, про постачання двигунів, що виробляються в Україні, для турецьких безпілотників.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Де закінчиться війна з росією
Читати
Хвилина мовчання
Читати
Позикодавці погодилися на відстрочку
Читати
Російські баби іще народять?
Читати
Автомобільні панцерники «від Петра»
Читати
Північна Європа у біді не залишить
Читати
Комбайни на безоплатній основі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове