Архів
Вівторок,
16 серпня 2022 року

№ 29 (19973)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Розвиток чи розбазарювання?

Марина Тішкова.

УПРОДОВЖ останніх засідань Українського парламенту було ухвалено низку законів, серед яких найрезонансніші — зміни до правил приватизації. В уряді стверджують, що тепер продаж держмайна стане «швидшим, прозорішим і зручнішим», а аграрії зможуть придбати спиртозаводи і комбінати хлібопродуктів та господарювати на них. Отож скорочено терміни — від оголошення аукціону до підписання угоди має минути не більше двох місяців; розблоковано приватизацію об’єктів з арештами та обтяженнями майна; аукціони щодо підприємств із балансовою вартістю понад 250 млн грн переведено на платформу «Прозорро.Продажі» (щоб усунути корупційні ризики). Крім того, у період дії режиму воєнного стану заборонено проводити «велику приватизацію», також продавати об’єкти, розташовані у зонах бойових дій.

Утім, є і критичні погляди на нововведення. Приміром, колишній соратник Президента та голова ВР Д. Разумков зауважив, що віднині у разі першого невдалого аукціону стартова ціна зменшується наполовину і об’єкт може бути викуплений навіть за наявності одного покупця. Фракція «Євросолідарність» привернула увагу до багатьох речей, серед яких — нова норма про анонімність інформації стосовно учасників аукціону та покупців, наголосивши, що таким чином фактично закріплено непрозорість процесів приватизації. Політсила «Батьківщина» прямо заявила: «Мета закону — в умовах війни розпродувати державні підприємства безконтрольно, за безцінь».

Парламент заборонив підвищувати тарифи на розподіл газу, опалення та постачання гарячої води населенню. Мораторій накладено на час дії режиму воєнного стану і впродовж шести місяців після його скасування (також заборонено стягувати заборгованість із домоволодінь). Різницю між вартістю палива та відпускною ціною для побутових споживачів підприємствам теплокомуненерго покриватимуть із держбюджету. Такий крок зробили можливим 125 млрд грн, які Україні надали міжнародні партнери.

Згідно зі щойно ухваленим (але давно назрілим) законом, близьких родичів (чоловік, дружина, діти, батьки, дід, баба, брат, сестра) загиблих чи зниклих безвісти бійців АТО/ООС та захисників України під час повномасштабної війни не призиватимуть у рамках мобілізації. Також відстрочку від призову на службу дістали наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники незалежно від наявності в них вченого звання та наукового ступеня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Де закінчиться війна з росією
Читати
Хвилина мовчання
Читати
Позикодавці погодилися на відстрочку
Читати
Російські баби іще народять?
Читати
Автомобільні панцерники «від Петра»
Читати
Північна Європа у біді не залишить
Читати
Комбайни на безоплатній основі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове