Архів
Вівторок,
16 серпня 2022 року

№ 29 (19973)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Ліси під чоботом окупанта

Олена БЕГМА.

ЗАГАЛОМ майже три мільйони гектарів лісу в Україні були охоплені війною від початку повномасштабного вторгнення рашистів. Для порівняння — це майже територія Бельгії. Коли ж російські зайди під тиском української зброї з ганьбою втекли із Житомирщини, Київщини, Чернігівщини та Сумщини, під окупацією залишається 567 тисяч гектарів наших лісів.

Чи треба казати, яке лихо для звірини у зелених угіддях уже спричинили орки? Адже нинішньої спекотної пори ворожі снаряди, які влучають і в лісові масиви, викликають значні займання. Гинуть звірі та птахи, до того ж вибухи призводять до суттєвого забруднення атмосферного повітря небезпечними речовинами. Розриви мін є причиною забруднення ґрунтів важкими металами — свинцем, стронцієм, титаном, кадмієм, нікелем…

Сміттєпереробний завод для Львова

ПЕРЕРОБКА побутових відходів — проблема з проблем для міста Лева, де населення до війни становило 726 тисяч, а нині перевершило мільйон. Іще влітку 2018 року міська влада підписала контракт із ЄБРР у сумі 35 млн євро на рекультивацію сумнозвісного Грибовицького полігону твердих побутових відходів, а також будівництво заводу з переробки сміття потужністю 250 тисяч тонн на рік.

Як повідомив директор львівського комунального підприємства «Зелене місто» Тарас Калужний, станом на сьогодні підрядник, компанія ControProcess S.A. із Польщі, вже заклав фундамент і почав зводити перший цех, в якому відбуватиметься процес механіко-біологічної обробки непотребу. Тим часом фахівці готують до монтажу конвеєрне обладнання. «Плануємо запустити завод в експлуатацію у вересні-жовтні 2023 року, і з цього моменту почнемо приймати і переробляти всі відходи Львова», — обнадіяв чиновник.

«Спрайт» уже в безбарвній пляшці

КОМУ смакують солодкі газовані напої, той, напевне, добре знає «Спрайт», який у пластиковій пляшці ядучо-зеленого кольору випускає компанія Coca-Cola. Так ось, із нинішнього місяця вона змінила упаковку на прозорий безбарвний пластик. Річ у тому, що традиційний пластик «Спрайт» містив зелений поліетилентерефталат — добавку, яку неможливо пустити на нові пляшки. «Прозору упаковку «Спрайту» можна буде переробити на нову, тим самим компанія зробить свій внесок у розвиток економіки замкнутого циклу використання пластику», — повідомив виробник.

…Гіганта з виробництва напоїв часто критикували за шкідливе для довкілля пластикове сміття. Екологічна фірма Break Free From Plastic назвала компанію найбільшим у світі забруднювачем пластиком. Пляшками з її логотипами та брендами буквально завалені сміттєзвалища у 51 країні світу, часто в громадських місцях, таких, як парки та пляжі. На жаль, Україна — в їх числі.

Спрагла Тиса

НА Закарпатті у горах Свидовецького масиву пересох витік річки Чорна Тиса, яка є початком Тиси — найбільшої річки регіону, що впадає у Дунай. Нині вода з джерела, яке зазвичай струменіло, спадає в чашу по краплі.

Очевидно, причиною стала надзвичайна посуха — на Закарпатті вже котрий місяць поспіль майже нема опадів. Також до пересихання витоку річки Чорна Тиса могло призвести і втручання людини. «Ясінянський лісгосп розширює лісову дорогу довкола заказника для курорту Свидовець. Цього категорично не можна було робити, адже розширення дороги суттєво підсушує лісовий масив. Там уже спостерігається висихання смерек через брак води», — заявила еколог Оксана Станкевич-Волосянчук.

Небувала «зелена» енергокриза

СТАНОМ на початок року сумарна потужність об’єктів відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Україні становила 9,5 ГВт, а обсяг інвестицій у галузь перевищив $12 млрд. Нині ж через війну чимало сонячних та вітрових електростанцій зруйнувалися, адже 47% потужності електростанцій на відновлюваних джерелах енергії розміщені в областях, де тривають бойові дії. Також чимало станцій ВДЕ знаходяться у прифронтових регіонах. Упродовж останніх п’яти місяців збитки підприємств «зеленої» генерації в Україні вже перевищили 100 мільйонів у доларовому еквіваленті. Це вбивчий для галузі фінансовий показник.

Міненерго ініціювало законопроєкт щодо підтримки виробництва «зеленої» електроенергії генеруючими установками споживачів, який передбачає заміну «зеленого» тарифу на нову модель підтримки. Вона орієнтована на покриття домогосподарствами суто власних потреб у споживанні та не потребуватиме додаткових фінансових витрат з боку держави.

У раків друга линька

ІЗ 1 серпня по 20 вересня в Україні діє заборона на будь-який вилов раків у водоймах. Як зазначається у повідомленні Державної екологічної інспекції, це робиться з метою збереження та охорони популяції раків у період їх другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі.

За незаконний вилов раків порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі понад три тисячі гривень та штраф — до 680 гривень.

Після закінчення терміну заборони одній особі за добу можна буде впіймати 30 екземплярів раків на водоймах загального користування та 50 екземплярів — на водоймах, де впроваджено платне рибальство.

Зміни клімату вкорочують здоров’я

ЦЬОГОРІЧНЕ літо поставило в країнах Європи нові температурні рекорди. У деяких регіонах Франції і Великої Британії стовпчики термометрів уперше перетнули позначку 43ОC. Ще складніша ситуація на Піренейському півострові — там температура доходить до 47ОC... За прогнозом Всесвітньої метеорологічної організації, найближчими десятиліттями такі аномальні теплові хвилі на материку ставатимуть дедалі частішими й інтенсивнішими.

Тим часом, як засвідчили дослідження вчених, зміни клімату криють у собі велику загрозу для здоров’я людства. Глобальне потепління підвищує ризик інфекційних захворювань, спричинених вірусами, що розповсюджуються від тварин до людей. Наприклад, через підвищення температури розширився ареал кліщів, які переносять хворобу Лайма. За останні півтора десятиліття захворюваність на цю недугу у світі зросла у три рази. Також під час лісових пожеж респіраторний синдром збільшується на 25%, а екстремальні опади зумовлюють рознесення хвороб, які передаються через воду. Діти, люди похилого віку та бідні особливі вразливі до захворювань, пов’язаних зі спекою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Де закінчиться війна з росією
Читати
Хвилина мовчання
Читати
Позикодавці погодилися на відстрочку
Читати
Російські баби іще народять?
Читати
Автомобільні панцерники «від Петра»
Читати
Північна Європа у біді не залишить
Читати
Комбайни на безоплатній основі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове