Архів
Вівторок,
16 серпня 2022 року

№ 29 (19973)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Формуємо кущик — прискорюємо достигання

ДОСВІДЧЕНІ господарі знають, що для отримання рясного врожаю болгарського перцю слід займатися формуванням кущів. Це позитивно позначається на рослинах, на них дозріває багато великих плодів із гарними смаковими якостями.

Видаляйте першу зав’язь.

Якщо не формувати перець, то кущі дають велику кількість безплідних відростків. Хоч із цього правила є винятки. Деякі сорти не потребують формування. До них належать слаборозгалужені сорти та гібриди, а також низькорослі, карликові види.

Важливо не пускати ріст і розвиток овочевої культури на самоплив. Зайві гілочки створюють велику зелену масу і забирають у рослини поживні речовини. Вони погіршують умови росту для пагонів, на яких зав’язуються плоди. Кущі гірше провітрюються, що призводить до появи шкідників і хвороб. Особливо це стосується високорослих сортів, висота яких може бути близько півтора метра. Для правильного живлення, освітлення та повітрообміну їх неодмінно треба проріджувати і формувати. Формування, а це регулярне обрізування та прищипування листя, проводиться в кілька етапів. Початковий етап — видалення першого бутона. Коли кущик перцю виростає до 20 см, стебло розгалужується на дві гілочки, а в місці роздвоєння зав’язується бутон. Такий бутон називається коронним. Якщо його залишити на рослині, то ще до переселення розсади на грядку він може зацвісти. Саме коронний бутон потрібно видалити, аби рослина мала змогу наростити сильні пагони, на яких надалі зав’яжуться плоди. Якщо ж ви плануєте отримати насіння від своїх перців, то можна залишити кущик-другий із коронними бутонами: в ньому сформується найздоровіше насіння. Наступного сезону ви зможете виростити з нього гарну розсаду.

Прищипуйте слаборозвинені пагони.

Загалом процес формування передбачає обрізання, прищипування та видалення безплідних пагонів.

Основне, центральне, стебло перцю гілкується на два пагони. Сильніший із них залишають, а слабкий прищипують. Пагін, що залишився, буде скелетним, який утримує інші гілки з листям і плодами. Бічні гілочки куща, що відростають після поділу стовбурця на два пагони, це гілки першого горизонтального рівня, або скелетні.

Видаляйте безплідні пагони.

Нижче рівня розгалуження на основному стеблі утворюються гілочки. Згодом вони обростають листочками і затіняють кущ. Безплідні пагони поступово видаляють. Зрізують також листя. Але не більше одного-двох листків на день, причому спершу ті, що заважають надходженню сонячного світла. Роблять це доти, доки кущі не виростуть до запланованої висоти, зазвичай до 1,2 метра. Аби скелетним відросткам було легше тримати пагони та плоди, заздалегідь встановлюють шпалеру, яка слугує їм опорою. Достигаючи, великі перці можуть зламати гілки, тому їх прикріплюють до опори.

Прищипуйте точки росту.

Цей прийом сприяє одержанню великої кількості зав’язей, з яких формуються великі та смачні плоди. Після того як на рослині сформувалося досить багато плодів, верхівку обрізають вище сьомого листка. Для цього користуйтеся гострим і продезінфікованим інструментом. Наступного дня корисно обробити перець стимулятором росту. Це прискорить формування плодів, і рослина легше перенесе процедуру.

Видаляйте хворе та зайве листя.

Якщо на рослині з’явилося жовте, деформоване або пошкоджене комахами листя, його потрібно зрізати. Здорове листя, яке не бере участі у живленні плодів, теж не потрібне. Воно забирає поживні речовини і погіршує провітрювання, заважаючи повноцінному запиленню нової зав’язі.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку потішимо господиньок матеріалом про те, як вибрати постільну білизну. Перелічимо її види та опишемо переваги й недоліки кожного. Відома ж пристрасть української жінки до хатнього декору — фіранок, тюлю, гардин, килимів, покривал і, звичайно, наволочок, підковдр та простирадл. А комфортність речей для сну важко переоцінити, адже вони мають сприяти повноцінному відпочинкові, не викликаючи неприємних відчуттів. Хто ж із майстринь самостійно шиє постільну білизну, то візьме на замітку властивості тієї чи іншої тканини.

І — ще раз наголосимо на важливості щеплення кролів. Чому так часто зупиняємося на цій темі? Тому що чимало власників садиб, спокусившись легкістю догляду за вуханями і кормовим різноманіттям із «нічого», яке вони споживають, заводить пухнастих тварин, а потім настає гірке розчарування. Кролі мають слабкий імунітет і без вакцинації гинуть. Отже, поговоримо про профілактику хвороб і всі необхідні засоби.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове