Архів
Вівторок,
16 серпня 2022 року

№ 29 (19973)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Дерево сигналізує про проблему

ЧОРНІ, коричневі або червонуваті плями на листках яблуні та груші не привід для паніки. Здебільшого цю проблему можна усунути, якщо вчасно вжити необхідних заходів. Причин того, що листя плодових дерев змінило колір, може бути кілька.

Найчастіше чорні плями на листі свідчать про ураження рослини одним із таких захворювань:

— чорний рак;

— парша;

— бактеріальний опік.

Чорний рак трапляється зазвичай на старих деревах. Плямами вкривається не лише листя, а й стовбур, гілки, а також плоди. Хворі гілки дерева відмирають. Плями на стовбурі розповзаються дедалі ширше, охоплюючи все більше деревини. Якщо вчасно не вдатися до лікування, рослина загине.

Аби врятувати дерево, слід вжити радикальні заходи. Насамперед — видалити хворі ділянки рослини. Рани необхідно продезінфікувати 5-процентним розчином залізного купоросу і замазати садовим варом. Для профілактики відразу після цвітіння і ще через місяць обробити 1-процентною бордоською рідиною.

У разі захворювання дерева на паршу невеликі, але численні темно-коричневі плями на листі яблуні та груші помітні вже рано навесні. З часом вони розповсюджуються і на плоди. Листя всихає, опадає, заражені плоди повноцінно не розвиваються.

Якщо на листі яблуні з’явилися коричневі плями, не варто чекати, поки вони потемніють, слід розпочинати боротьбу з паршею. В цьому допоможе бордоська рідина. Першу обробку 3-процентним розчином препарату проводять на початку розпускання бруньок. Відразу після цвітіння дерева обприскують 1-процентним розчином, а через два-три тижні після того, як яблуні та груші відцвітуть, їх обробляють препаратами Хорус, Скор або Дитан, керуючись інструкцією із застосування.

При бактеріозі (бактеріальний опік) листя, гілки, стовбур і плоди вкриваються чорними плямами, потім листочки скручуються, плоди темніють і, не достигнувши, псуються. Рослина має вигляд, ніби постраждала від вогню (звідси й варіант назви хвороби — бактеріальний опік).

Якщо уражено більшу частину дерева, його доведеться викорчувати і спалити, щоб хвороба не поширювалась. У будь-якому разі видаліть уражені ділянки рослини і обробіть місця зрізів 1-процентним розчином мідного купоросу. Ефективні фунгіциди, наприклад азофос (5-процентний розчин), та антибіотики: одна-дві таблетки або ампули рифампіцину (50 мкг/мл) або гентаміцину (50 мкг/мл) розводять у 5 л води і обробляють дерева (вистачить на 8-10 рослин).

Якщо на листочках груші чи яблуні з’явилися червоні плями, уважно придивіться до них, аби зрозуміти, у чому причина проблеми. Плями бурого відтінку можуть бути ознакою того, що дерево атакувала червоногалова попелиця. Личинки шкідника прикріплюються до нижнього боку листка і харчуються його соком. На звороті ж утворюються бугристі плями темно-червоного кольору, краї листка закручуються всередину. Незабаром листя засихає і опадає. Якщо не вжити заходів, у дерева знизиться плодоношення аж до цілковитої втрати врожаю.

Подібні «симптоми» сигналізують і про грушевого галового кліща. Здуті плями (гали) спершу зеленкувато-червоні, а згодом темніють, всихають і тріскаються. Для профілактики потрібно щоосені очищати штамб дерева від старої кори, а також білити його розчином вапна або спеціальною побілкою для садових культур.

Проти червоногалової попелиці та галового кліща ефективні ті ж методи, що і проти більшості шкідників. Це застосування хімічних препаратів (неорон, інтавір, бі-58, табазол, цунамі тощо) та різних народних засобів. Непогано зарекомендував себе настій бадилля томатів, цибулиння і часнику: на 1 л води беруть 400 г бадилля, 50 г лушпиння і 80-100 г подрібнених зубків часнику. Суміш настоюють 12-15 годин, відтак обробляють уражені рослини (проводять три-чотири обприскування з тижневим інтервалом).

Почервоніння листя яблуні та груші може свідчити про брак у ґрунті мінеральних елементів: калію, магнію, фосфору.

Щоб не допускати «голодування», регулярно підживлюйте садок.

За нестачі магнію: 20 г сірчанокислого магнію на 10 л води, обприскувати кожні 10 днів (не більше чотирьох разів за сезон).

За браку калію: 50 г калійної солі на 10 л води, рекомендації ті самі, що й при обробці розчином магнію.

За нестачі фосфору: обприскування 0,5-процентним амофосом, підживлення суперфосфатом (на 10 л води — 100 г добрива).

Однією з причин, через які можуть утворюватися помаранчеві плями на листі груші та яблуні, є досить поширене захворювання — іржа. Верхній бік листків покривається круглими жовтувато-червоними цятками, за якийсь час на нижньому боці утворюються ецидії — скупчення спор у вигляді конусоподібних наростів. Захворювання може занапастити не тільки врожай, а й усе дерево.

Якщо на ділянці росте ялівець, то у разі спалахів іржі вам доведеться позбутися цієї рослини, оскільки вона є проміжним господарем для гриба, що спричиняє іржу.

Починати боротьбу з недугою потрібно негайно. Уражені частини дерева доведеться видалити. Ефективними є неорганічні фунгіциди, до складу яких входить сірка, скажімо кумулус. Також застосовують системні фунгіциди (топаз, вектра тощо) та 1-процентну бордоську суміш. Обробку проводять з інтервалом 10-14 днів.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку потішимо господиньок матеріалом про те, як вибрати постільну білизну. Перелічимо її види та опишемо переваги й недоліки кожного. Відома ж пристрасть української жінки до хатнього декору — фіранок, тюлю, гардин, килимів, покривал і, звичайно, наволочок, підковдр та простирадл. А комфортність речей для сну важко переоцінити, адже вони мають сприяти повноцінному відпочинкові, не викликаючи неприємних відчуттів. Хто ж із майстринь самостійно шиє постільну білизну, то візьме на замітку властивості тієї чи іншої тканини.

І — ще раз наголосимо на важливості щеплення кролів. Чому так часто зупиняємося на цій темі? Тому що чимало власників садиб, спокусившись легкістю догляду за вуханями і кормовим різноманіттям із «нічого», яке вони споживають, заводить пухнастих тварин, а потім настає гірке розчарування. Кролі мають слабкий імунітет і без вакцинації гинуть. Отже, поговоримо про профілактику хвороб і всі необхідні засоби.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове