Архів
Вівторок,
9 серпня 2022 року

№ 28 (19972)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

Український Прованс: лаванда і пшениця

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

Рівненська область.

Фото з відкритих джерел.

Досвід французької провінції Прованс, яка вирощує сировину для всієї парфумерної продукції Франції, надихнув рівнянку Тамару Горак створити неповторне лавандове поле. Фіолетові плантації, наче магнітом, притягують охочих насолодитися неповторним ароматом та ще донедавна не притаманною для нас красою.

У СЕЗОН цвітіння лаванди (а він зазвичай розпочинається першого липня й триває близько місяця) до села Уїздці, що неподалік Здолбунова, їдуть ті, хто хоче зафіксувати це диво. Щоправда, тут заздалегідь розписана кожна година: від шостої ранку й до заходу сонця, коли виходять навдивовижу ефектні світлини. У поєднанні з добірним пшеничним ланом, що колоситься неподалік, маємо свій унікальний український Прованс — такого точно немає в цілому світі…

Свого часу рівняни Гораки купили за якихось два десятки кілометрів від Рівного близько гектара землі: щоправда, не суцільним полем, а кількома ділянками.

— Думали-гадали, що ж посадити. А тоді вирішили спробувати лаванду: навіть не сподівалися, що в Україні є її саджанці. Виявилося, є: і в Закарпатті, й у Полтаві. Отак і пішла в життя ідея, — розповідає пані Тамара.

Щоб порадувати нас такою красою, вона багато працює: пересадити, прополоти від бур’янів. Але жінка робить це із задоволенням. Допомагають і сусіди Дарина Павлюк та Ірина Душко. Хтось прополоти (працюють здебільшого вручну), хтось приглянути за плантаціями.

Нині тут щонайменше 15 тисяч кущів. Їх не обробляють хімікатами, тому лаванда екологічно чиста. З неї родина виготовляє букетики, сухоцвіти, ароматичні подушечки. Роблять і ляльки-лавандинки — мають уже цілу колекцію. А ще — мішечки з лавандовим чаєм, олію й навіть мед із лаванди. Раніше такий можна було придбати тільки на півдні Франції, а тепер і на Рівненщині. Куштувала його — смак неймовірний!

Тим, хто має присадибну ділянку й кілька кущиків лаванди, Тамара Горак порадила, як їх зберегти та примножити.

Відшукайте те стебло, де закінчується здерев’яніла частина і починається м’який зелений паросток. Там, відступивши вгору два-три сантиметри, треба робити зріз. Тоді лаванда відростатиме й щораз радуватиме око новими суцвіттями із м’яким ніжним ароматом, що навіть серед зими даруватиме вам літо.

До речі, лавандові поля має вже чи не кожна область в Україні: чи то глобальне потепління посприяло, чи одвічний потяг українців до краси. До речі, і у воєнний рік відвідувачів українських «провансів» не бракує — шукаємо віддушину й натхнення для нашої Перемоги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«I на оновленій землі...»
Читати
Прощання з Героєм України
Читати
Нова державна відзнака — «За оборону України»
Читати
Жнива йдуть за графіком
Читати
Нива виявилася щедрішою, ніж передбачали
Читати
Приватизація мала — користь велика
Читати
Уряд думає про зиму. Щодня!
Читати
Ціни на овочі диктуватиме врожай
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове