Архів
Вівторок,
9 серпня 2022 року

№ 28 (19972)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Київщина

Віднесені війною

Микола МОСКАЛЕНКО.

ЗА ЧАС активних бойових дій із регіону виїхав мільйон його мешканців. А загалом до повномасштабної війни кількість населення в області становила 2,3 мільйона (столиця сюди адміністративно не входить, у неї не обласне підпорядкування). Тобто залишилися 1,3 мільйона населення. Такі статистичні дані оприлюднив очільник обласної військової адміністрації Олексій Кулеба. Водночас він уточнив, що нині люди активно повертаються до своїх домівок. Таких уже щонайменше 200 тисяч краян. Наприклад, до Ірпеня повернулося орієнтовно 40 тисяч мешканців, до Бучі — 10 тисяч. До того ж прибувають люди, що виїхали зі сходу, зокрема, з Харківщини, Чернігівщини, Сумщини та з Краматорська. Це приблизно ще 40 тисяч осіб, і ця цифра збільшуватиметься.

Найбільше — соняшнику та озимих

ГОСПОДАРСТВА краю цього року загалом упорали 717 тисяч гектарів землі. Так, за даними обласної військової адміністрації, поля під ярою пшеницею обіймають площу 22 тис. га (132,7% запланованого), ярим ріпаком — 9,2 тис. га (уп’ятеро більше від запланованого), соняшником — 203,5 тис. га (98,1%), під соєю — 126,1 тис га ( 135%). Водночас озимими культурами засіяно 305,8 тис. га. Зокрема, пшеницею — 181,4 тис. га, ячменем — 7,8 тис. га та ріпаком — 50,6 тис. га… Аграрії пристоличного регіону сподіваються на добрий урожай. Поки що погода цьому сприяє.

Дуже потрібен сміттєпереробний завод

ПОБЛИЗУ Києва збудують завод із сортування і перероблення відходів та сміття. Спільне комунальне підприємство вирішили звести Бориспільська та Броварська громади. «Для будівництва обрана земельна ділянка в межах Бориспільської міської територіальної громади. Ми вже маємо проєктні напрацювання, які передали на ознайомлення бориспільським колегам», — повідомив мер Броварів Ігор Сапожко. Надалі до проєкту приєднаються місто Київ та сусідні громади. «Маємо надію використати можливість і залучити іноземних інвесторів та державну підтримку для втілення проєкту в життя», — додав Ігор Сапожко.

Нам не по дорозі

ПРИХОЖАНИ Свято-Покровської церкви, що у Гостомелі, на зборах одноголосно ухвалили рішення про перехід із відання УПЦ московського патріархату до Православної церкви України. Перед цим Вороньківська територіальна громада на Київщині ухвалила рішення про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на своїй території. Це найбільша сільська громада на території Бориспільського району — до її складу входять 10 сіл, а населення нараховує 13,5 тис. осіб…

Митрополит Епіфаній заявив, що приєднання до Православної церкви України нових громад відбувається майже щодня. Лідером за кількістю переходів сьогодні є Хмельниччина, де вже 111 парафій перейшли до ПЦУ.

Мобільний шпиталь із Данії

ПОБЛИЗУ знищеної окупантами Макарівської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування запрацював мобільний госпіталь. Тут лікуватимуть місцевих мешканців, поки сама лікарня перебуває на реконструкції.

Мобільний шпиталь — це комплекс наметів із автономною системою електро- та водопостачання, водоочищення та кондиціонування. Одночасно на стаціонарному лікуванні тут можуть перебувати 30 пацієнтів у трьох палатах та близько шести осіб у палаті інтенсивної терапії. В окремому наметі ведеться амбулаторний прийом. Також розгорнуто намет-травмпункт. Окремі приміщення займають рентген-служба та велика операційна. Важливо, що в шпиталі працюють місцеві медпрацівники.

Мобільний шпиталь був переданий громаді агенцією з управління надзвичайними ситуаціями Міністерства оборони Королівства Данія. В перспективі комплекс використовуватиметься як навчально-тренінговий центр військової медицини та медицини катастроф.

Обстеження зони відчуження

НА ТЕРИТОРІЇ Іванківської територіальної громади ведеться радіаційне обстеження територій, які перебували у тимчасовій окупації військами рф. Фахівці перевіряють лише ті території, де правоохоронці вже провели розмінування. Через те, що техніка російської армії вдерлась на території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, є ризики, пов’язані з перенесенням радіоактивного забруднення за її межі. Про це повідомляє Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки.

З Києва до Варшави за чотири години

УКРЗАЛІЗНИЦЯ анонсувала початок проєкту із прокладання в Україні колії європейського зразка і запуску нею швидкісного потяга, що дасть змогу дістатись із Києва до Варшави усього за чотири години. До відома: сьогодні шлях потягом між столицями займає близько 17 годин. Проєкт нової залізниці між столицями України та Польщі оцінюють у 1,2 мільярда доларів. Є іноземні інвестори. Головна складність у тому, що в Україні для залізничного сполучення використовуються широкі колії (1520 мм), поширені на території країн колишнього СРСР. Тоді як у більшості країн ЄС, окрім Іспанії та Португалії, — вузькі залізничні шляхи (1435 мм). Тому із Києва до самого кордону з Польщею доведеться прокласти нову залізничну колію — вже європейського зразка.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«I на оновленій землі...»
Читати
Прощання з Героєм України
Читати
Нова державна відзнака — «За оборону України»
Читати
Жнива йдуть за графіком
Читати
Нива виявилася щедрішою, ніж передбачали
Читати
Приватизація мала — користь велика
Читати
Уряд думає про зиму. Щодня!
Читати
Ціни на овочі диктуватиме врожай
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове