Архів
Вівторок,
9 серпня 2022 року

№ 28 (19972)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Комунальні тарифи поки тримаються

Олена БЕГМА.

Олена БЕГМА.

У НИНІШНІЙ інфляційній ціновій гонці наразі лишаються без змін комунальні тарифи. Зокрема, з 1 серпня клієнти «Нафтогазу», який виконує роль постачальника останньої надії, сплачуватимуть за блакитне паливо 7,96 грн за куб. м. За світло українці також розраховуватимуться, як і в липні: залежно від того, хто та скільки електроенергії використовує. Тобто ощадливі споживачі, яким на місяць потрібно до 250 кВт/год., віддають за електрику по 1,44 грн/кВт. А для домогосподарств, які використовують понад 250 кВт/год. на місяць, тариф залишився на рівні 1,68 грн/кВт.

До того ж під час військового стану в Україні та ще шести місяців після його закінчення не підвищуватимуть тарифів на розподіл газу, на опалення та гарячу воду. За відповідний мораторій проголосувала Верховна Рада.

Упровадять накопичувальні пенсії

МІНІСТЕРСТВО соціальної політики планує повернутись до питання впровадження другого, накопичувального, рівня пенсійної системи в Україні. «Зрозуміло, що в стані активних бойових дій важко буде запустити накопичувальну пенсію. Але це зовсім не скасовує необхідності підготувати всі необхідні інструменти для її впровадження. Це дуже копітка робота — структура, нормативне забезпечення, верифікація різного роду фондів, щоб уникнути можливого шахрайства. Ми повинні захистити гроші, які мають стати в старості доходом для людей», — заявила новопризначена міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Накопичувальна пенсійна система передбачає відрахування коштів до пенсійних фондів самими працівниками (або їхніми роботодавцями). На відміну від першої, солідарної, пенсійної системи, за якої відраховані внески ідуть на виплату пенсій нинішнім пенсіонерам, накопичені кошти другого рівня є власністю громадян, яку потім можна буде передати у спадок.

Мобілізація-2022

В УМОВАХ повномасштабної війни в нас відбувається загальна мобілізація. До війська вже залучено пів мільйона громадян. І поки деякі категорії українців не можуть бути мобілізовані навіть із власного бажання, «під багнети» за необхідності можуть поставити ще 500 тисяч осіб. «На відміну від окупаційних сил Українська армія не має проблем з особовим складом», — запевнив командувач оперативного командування «Південь» сухопутних військ генерал-майор Андрій Ковальчук. Він також зазначив, що справжня потреба, ще не задоволена в Українській армії необхідним чином, — у важкому озброєнні. Саме через брак вогневої потуги наша країна не може перейти в контрнаступ просто зараз.

Допомога від ООН для пенсіонерів

ЧИМАЛО українців ледве зводять кінці з кінцями. І ось уже деякий час відомо, що постраждалі від російської агресії пенсіонери можуть одержати грошову допомогу від міжнародних організацій. Заявка на її виплату заповнюється і подається на створеній Міністерством соціальної політики інформаційній платформі єДопомога — https://edopomoga.gov.ua. Для цього потрібно зайти на платформу єДопомога, натиснути там курсором на «Виплати від міжнародних організацій», а потім — на «Заповнити заявку на допомогу», вказавши реквізити рахунка у форматі IBAN або адресу проживання.

Втім, оформлення заявки не гарантує отримання виплати. Спершу дані заявника перевіряють представники Мінсоцполітики через бази даних та реєстри, а остаточне рішення щодо надання допомоги відповідній категорії населення та сум виплат ухвалюють міжнародні організації. Протягом трьох місяців пенсіонери, заявку яких прийняли, одержуватимуть гроші в розмірі 2220 гривень, тобто сукупно 6 660 гривень. Вони надходитимуть на рахунок або поштовим переказом на адресу, зазначену в заявці.

Внутрішні переселенці — скільки їх?

НАРАЗІ понад 6,6 млн осіб у нашій державі є внутрішньо переміщеними особами, поінформувала представниця Міжнародної організації з міграції (МОМ) Варвара Жлуктенко. Це становить 15% загального населення України. Тоді як іще місяць тому в нас нараховувалося близько 6,3 млн внутрішньо переміщених осіб. За словами чиновниці, люди продовжують виїжджати зі Сходу, Півдня та Півночі України. Водночас 5,5 млн раніше переміщених осіб повернулися додому. Абсолютна більшість із них була переміщена на території України, і лише 16% усіх біженців, які виїхали за кордон, повернулися звідти. Основними регіонами, куди повертаються люди, є Київ та Київська область, а також Харківщина, Одещина і Чернігівщина.

Узялися за паліїв трави

ПРИМІТИВНЕ випалювання сухостою — велика небезпека. Воно забруднює повітря та ґрунти канцерогенними шкідливими речовинами, забирає життя у тварин і руйнує середовище їх існування, знищує велику кількість видів рослин і ґрунтове біорізноманіття. До того ж щороку через підпал опалого листя та стерні виникають численні неконтрольовані пожежі. За п’ять місяців війни 45% їх сталися з провини безвідповідальних українців, які вчинили 30,5 тисячі підпалів. Скажімо, у Волинській області мешканця села Тойкут звинуватили у підпалі, в результаті якого пожежа знищила 14 гектарів лісу…

В Україні посилять кримінальну відповідальність за підпали опалого листя, стерні тощо. Відповідний законопроєкт №7212-1 схвалила у першому читанні Верховна Рада, повідомляє Міндовкілля. Документ внесе зміни до Кримінального та Адміністративного кодексів. Зокрема, пропонується розширити перелік дій, за які буде передбачено посилену карну відповідальність в умовах воєнного стану. «Правопорушникам може загрожувати позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю», — сказано в законопроєкті. В мирний час такі ж дії призведуть до позбавлення волі на термін від 2 до 5 років. За відповідну шкоду, заподіяну на територіях природно-заповідного фонду, передбачається позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Безробітних більшає

УПРОДОВЖ останнього місяця кількість безробітних у країні зросла. Зокрема, якщо у червні українців, що втратили роботу, було 35%, то в липні відповідний показник зріс до 40%. Найчастіше потерпають без роботи мешканці сходу, жінки, ті, хто працює у приватному секторі або має власну справу, а також внутрішні переселенці.

Окрім того, у половини тих, хто працює, зарплата скоротилась на 10% і більше. У 43% зарплата не змінилась, у 9% — зросла. Найбільше відчули на собі втрату доходів українці, які працюють віддалено або частково (це 20% усіх працюючих), та підприємці. Збереження попередньої зарплати спостерігається здебільшого в держслужбовців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«I на оновленій землі...»
Читати
Прощання з Героєм України
Читати
Нова державна відзнака — «За оборону України»
Читати
Жнива йдуть за графіком
Читати
Нива виявилася щедрішою, ніж передбачали
Читати
Приватизація мала — користь велика
Читати
Уряд думає про зиму. Щодня!
Читати
Ціни на овочі диктуватиме врожай
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове