Архів
Вівторок,
9 серпня 2022 року

№ 28 (19972)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Антибіотики — лише за рецептом

Олена КОЩЕНКО.

Те, про що нас давно попереджало МОЗ, сталося: з 1 серпня антибіотики можна придбати в аптеці тільки за рецептом. Набули чинності відповідні зміни в законодавстві.

ОТЖЕ, віднині сімейні лікарі виписуватимуть протимікробні лікарські засоби лише після огляду пацієнта. Також їх може призначити на прийомі лікар будь-якої спеціалізації — терапевт, хірург, стоматолог, офтальмолог тощо. При цьому технічна можливість виписування рецептів доступна медикам як державних установ, так і приватних. Головною умовою є те, що заклад та лікарі мають бути зареєстровані в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Вони повинні встигнути це зробити до кінця нинішнього року.

Тим часом законом передбачено, що виписуватиметься не назва антибіотика, а тільки діюча речовина, кратність, доза і термін прийняття препарату. Принагідно в ЕСОЗ вноситимуть інформацію про огляд пацієнта та про лікаря, який призначив ліки. На перехідний період — із серпня і до кінця року виписуватимуть електронний рецепт, а також паралельно, на підтвердження призначення, лікар вручатиме пацієнту інформаційну довідку, яка буде чинною впродовж 30 діб із моменту виписки. Пацієнт приходитиме з нею до будь-якої аптеки, де після отримання препарату провізор ставитиме на довідці позначку «погашено». Тобто більше з цим документом купити ті самі ліки буде неможливо.

Як свідчать соціальні мережі, чимало людей не задоволені такою «рецептурною» реформою МОЗ. Зокрема, пишуть: «Навіщо мені ця морока — ще ходити до лікаря по рецепт? Я і без нього знаю, що мені потрібно купити, аби одужати. І родичі, сусіди завжди підкажуть». Утім, як зауважують фахівці з питань охорони нашого здоров’я, проблема якраз і полягає у такій суспільній ментальності: «Я і без лікаря знаю, що мені треба».

Трапляється, і нерідко, що людина сама собі «призначає» лікування, або хтось їй щось радить. Часом навіть два-три види антибіотиків перепробує, ще й у різних дозах і тривалий час, але це не допомагає. Бо не фахівець не може самостійно визначити, яка саме бактеріальна інфекція спричинила хворобу, а може, це взагалі вірусна, на яку протимікробні препарати не діють. Коли стан погіршується, людина вже мусить звернутися до лікаря. А останньому в цьому разі підібрати терапію буває значно складніше, бо збудники хвороби пристосувались і не реагують на ліки. Водночас організм пацієнта дуже ослаблюється побічними ефектами від безконтрольного прийому антибіотиків.

Відпуск ліків тільки за рецептом саме і впроваджено, щоб нарешті розв’язати проблему неконтрольованого їх приймання, до чого масово призвичаїлося наше населення. «Регулювання продажів антибіотиків шляхом введення електронного рецепту дозволить відстежувати дані щодо призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, в результаті якої все більше й більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів», — ідеться у поясненні МОЗ.

У всіх цивілізованих країнах сьогодні майже всі медикаменти відпускаються суто за рецептом лікаря. Ми ж поки що починаємо з антибіотиків — препаратів, які з 1940-х років стали доступним порятунком від недуг, спричинених бактеріями (а тоді ці одноклітинні мікроорганізми були винуватцями 30% смертей у світі!), проте водночас криють у собі велику небезпеку.

Експерти ВООЗ назвали проблему стійкості до антибіотиків «однією з найбільших загроз глобальному здоров’ю, продовольчій безпеці та розвитку». Вони також наголошують, що неправильне застосування антимікробних препаратів не лише у медичній практиці, а й у сільському господарстві та ветеринарії прискорює цей процес. Адже будь-яка бактерія, що вижила після лікування антимікробними препаратами, розмножується, передаючи «cтійкість» нащадкам.

Раціональна антибіотикотерапія, яку нині почали впроваджувати в Україні, полягає в тому, щоб, вибираючи антибіотик, лікар враховував ряд факторів, зокрема чутливість бактеріальної інфекції до його певного виду, коректне дозування, особливості прийому та тривалість курсу. Самостійне призначення препарату, який «кумі допоміг», це лотерея, а не раціональний підхід до лікування.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«I на оновленій землі...»
Читати
Прощання з Героєм України
Читати
Нова державна відзнака — «За оборону України»
Читати
Жнива йдуть за графіком
Читати
Нива виявилася щедрішою, ніж передбачали
Читати
Приватизація мала — користь велика
Читати
Уряд думає про зиму. Щодня!
Читати
Ціни на овочі диктуватиме врожай
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове