Архів
Вівторок,
9 серпня 2022 року

№ 28 (19972)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

П’ять місяців під обстрілами

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

Під час Нюрнберзького процесу, на якому судили німецьких нацистів, Харків було названо чи не найзруйнованішим містом Європи. Новітні нацисти — рашисти — за п’ять місяців широкомасштабного вторгнення наробили не меншого лиха. Ситуацію в регіоні описав глава обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, з яким удалося поспілкуватися на брифінгу.

Пекельні жнива

НАПЕВНЕ, важчих жнив, аніж нині, не було в Україні від Другої світової війни. Щодо Харківщини, то 30 відсотків її території топче чобіт окупанта. Ще 10 відсотків — сіра зона. Як, скажімо, значна частина полів у Золочівській громаді, що в Богодухівському районі. Сам Золочів знаходиться на відстані 15 кілометрів од українсько-російського кордону й зазнає щоденних обстрілів та руйнувань. Дістається й аграрному сектору. Ворог підпалює збіжжя запалювальними снарядами, мінує поля. Механізатори і водії, які працюють у таких умовах, — справжні герої.

Отож доступні для жнивування 60 відсотків полів. Ставиться завдання зібрати максимум хліба. За домовленістю з військовими хліборобам дозволено працювати й після настання комендантської години. Опрацьовуються маршрути для безпечного пересування людей і техніки. Можна спрогнозувати, що вдасться зібрати 60 відсотків од попереднього врожаю, втім...

— Ситуація змінюється щодня, і про те, що буде в засіках, можна буде говорити наприкінці жнив, — вважає очільник ОВА Олег Синєгубов.

На його думку, того хліба, що мають зібрати, області вистачить, але ж Україна — експортноорієнтована країна, а отже, потрібно дбати про збіжжя, від якого залежить продовольча безпека чималих територій на планеті та прибутки держави. На запитання кореспондента «Сільських вістей», чи думають нині в Києві й Харкові про те, як відшкодувати збитки, завдані аграріям війною, — можливо, це буде рекультивація земель, допомога технікою на заміну знищеної чи вкраденої ворогом тощо, пан Синєгубов відповів, що уряд над цим розмірковує. Однак до агробізнесу справа дійде після того, коли вирішать військові та житлові питання.

Освіта під ракетами

НАВРЯД чи хтось сьогодні може сказати напевно, коли і в якому форматі розпочнеться новий навчальний рік. Зважте, в Харківській області майже 300 освітніх установ перебувають під окупацією. Із 24 закладів вищої освіти 21 має пошкодження, 17 шкіл повністю знищені й майже 200 зазнали руйнувань. Раніше влада говорила про можливість очного навчання, однак навряд чи хтось сьогодні передбачить, якою буде війна 1 вересня. Ворог обстрілює Харків як із наших нині окупованих територій, так і зі своєї. Час польоту ракети з передмістя російського бєлгорода становить 30—40 секунд. Тобто за пів хвилини необхідно всіх дітей спустити в укриття. Тренування показали, що на це потрібно близько 5 хвилин.

Одним же влучанням можна зруйнувати велику школу. Скажімо, ракета «іскандер», яка поцілила в Харківську ОДА, знесла будівлю вщент — шість поверхів з бетонними перекриттями ніби й не було. Тому рішення стосовно навчального процесу ухвалять ближче до початку осені, враховуючи воєнну обстановку.

Харків — українське місто

— ХАРКІВ був, є і завжди буде українським, — наголошує Олег Синєгубов.

За його словами, ворог робив ставку на підготовлену багаторічну гібридну війну проти України, яка мала б спрацювати одночасно з військовим вторгненням. Однак не вийшло, бо неможливо здолати все українське суспільство, усіх жителів Харківщини.

— Під приводом захисту «рускоязичних» росія знищує російськомовні, але українські родини, школи, наш культурний спадок. Це звичайний геноцид, і ніяк інакше, — вважає посадовець.

Упродовж п’яти місяців російські загарбники вбили 978 мешканців Харкова та області, в тому числі 48 дітей, зруйнували майже 5 тисяч житлових та нежитлових споруд, понад пів тисячі закладів освіти, 97 установ культури, 108 об’єктів охорони здоров’я, 111 адмінбудівель. Столиця Слобожанщини за цей час стала неприступним фортом, стверджує очільник ОВА. Збройні сили України визволили майже половину окупованих росіянами населених пунктів області. І не збираються зупинятися.

— Ми, звісно, відбудуємо всі зруйновані об’єкти, але ніхто не може повернути ті людські життя, які забрав агресор, — підсумував Олег Синєгубов.

До речі, 1943 року саме в Харкові відбувся перший судовий процес над військовими злочинцями — нацистами. Сьогодні висловлюється думка, аби перший суд над рашистськими нелюдами відбувся також у цьому місті, в найбільш зруйнованому мікрорайоні Північна Салтівка.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«I на оновленій землі...»
Читати
Прощання з Героєм України
Читати
Нова державна відзнака — «За оборону України»
Читати
Жнива йдуть за графіком
Читати
Нива виявилася щедрішою, ніж передбачали
Читати
Приватизація мала — користь велика
Читати
Уряд думає про зиму. Щодня!
Читати
Ціни на овочі диктуватиме врожай
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове